Doe de dakscan

Zonnepanelen op een plat dak plaatsen

Heb jij een plat dak en overweeg je om zonnepanelen te laten plaatsen? Goed nieuws: een plat dak is zeer geschikt voor zonnepanelen.

Doe de dakscan

Waar moet je allemaal op letten als je zonnepanelen op een plat dak wil laten leggen? Hoe zit het met de hellingshoek van de zonnepanelen en wat voor rol spelen de legrichting en de afstand tussen de panelen? Wat komt er verder nog allemaal kijken bij de montage van zonnepanelen op een plat dak en last but not least: wat gaat het kosten? We leggen het je graag uit. Maar één ding kunnen we je vast verklappen: zonnepanelen op een plat dak zijn een goede investering!

Voordelen van zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen op een plat dak hebben zo hun voordelen:

  • Snel terugverdiend: op een plat dak zijn we erg flexibel en kunnen we de legrichting en hellingshoek van de zonnepanelen zelf bepalen. Zo krijg jij de beste garantie op maximaal rendement én verdien je jouw zonnepanelen sneller terug.
  • Geen schaduw: een plat dak heeft geen schaduwkant, dus de panelen vangen meer zon.
  • Uit het zicht: vind je zonnepanelen eigenlijk niet zo mooi? Zonnepanelen op een plat dak zie je vanaf de straat bijna niet liggen, dus ze blijven mooi uit het zicht.

 

Ideale hellingshoek voor zonnepanelen op een plat dak

Als je zonnepanelen op een schuin dak legt, liggen ze automatisch in de hellingshoek van het dak. Er valt dus niet zoveel te kiezen. Een plat dak heeft deze beperking niet, dus kunnen we zelf de ideale hellingshoek van zonnepanelen op een plat dak bepalen. Maar wat is nou eigenlijk de ideale hellingshoek van zonnepanelen? Een te hoge hellingshoek is ongunstig voor de totale opbrengst, maar zonnepanelen plat leggen is ook niet verstandig.

Een plat dak is meestal kleiner van oppervlakte dan een hellend dak, waardoor er minder zonnepanelen op passen. Vaak zit er ook nog een dakraam in de weg. Daarom worden zonnepanelen op een plat dak vaak in een hellingshoek van 13 graden gelegd. Zo benut je de ruimte op het dak optimaal. Want: hoe groter de hellingshoek, hoe meer schaduw. Om te voorkomen dat er schaduw van het ene paneel op het volgende paneel in de rij valt, moeten de panelen bij een grote hellingshoek vrij ver uit elkaar geplaatst worden. Bij een wat kleinere hellingshoek passen er al snel 1 à 2 extra rijen panelen op je dak, waardoor je totale opbrengst hoger wordt.

Wil je gratis dakscan ontvangen voor zonnepanelen op een plat dak?

Vraag dan direct gratis dakscan aan. Een geautomatiseerde tool bekijkt je dak, en rekent uit hoeveel je per maand bespaart. Allemaal gratis en binnen 60 seconde resultaat!

Richting en afstand van zonnepanelen op plat dak

In theorie is de ideale hellingshoek van zonnepanelen 35 graden, mits je zonnepanelen pal op het zuiden zijn gericht. Als de zonnepanelen op het noorden liggen of het oostwesten, leveren ze bij een kleinere hellingshoek van 10-15 graden juist meer op. Maar waarom zou je op een plat dak niet voor zonnepanelen op het zuiden kiezen?

Legrichting plat dak: zonnepanelen op zuid of oostwest?
De totale opbrengst van het zonnesysteem is o.a. afhankelijk van hoeveel zonnepanelen er op een plat dak passen. Bij een relatief klein dak op het zuiden kan een oostwestopstelling rendabeler zijn. De opbrengst per paneel is lager dan wanneer de panelen op het zuiden liggen, maar omdat er meer panelen op je dak passen (bij een oostwestelijke oriëntatie heb je geen last van schaduw en kunnen de panelen dus dichter op elkaar liggen), is de totale opbrengst per m² hoger.

Een ander voordeel van het plaatsen van je zonnepanelen in oostwestelijke richting is dat de energieopbrengst beter over de dag verdeeld is. Zeker als de salderingsregeling straks langzaam wordt afgebouwd, kan dit je veel voordeel opleveren.

Met behulp van onze geavanceerde software bekijken we nauwkeurig welke hellingshoek, legrichting en afstand tussen de zonnepanelen jouw platte dak het meest rendabel maakt. Op basis daarvan maken we een legplan op maat, helemaal afgestemd op jouw dak en jouw wensen.

 

Dakbedekking plat dak

Of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen, hangt ook van de dakbedekking af. Een plat dak met sandwichpanelen geeft bijvoorbeeld een onvoldoende stabiele ondergrond. Sedum- en asbestdaken zijn ook ongeschikt.
Bovendien heeft het soort plat dak dat je hebt ook invloed op het montagemateriaal dat gebruikt kan worden. We berekenen nauwkeurig wat de draagkracht van jouw dak is. Hierbij kijken we niet alleen naar het gewicht van de zonnepanelen zelf, maar we houden ook rekening met het ondersteunende montageframe en de ballast die de panelen op hun plaats houdt.

zonnepanelen op plat dak hellingshoek

Bevestigen van zonnepanelen op een plat dak

Voor de bevestiging van zonnepanelen op een plat dak is stevig montagemateriaal nodig. De zonnepanelen worden gemonteerd op een metalen frame dat op de dakconstructie rust. Hierdoor kunnen we het zonnesysteem ook over eventuele obstakels plaatsen. Het montageframe wordt verzekerd met ballast, zodat het niet kan gaat schuiven.

 

Zonneschans

Naast het montageframe voor zonnepanelen is er nog een andere manier om zonnepanelen op een plat dak te bevestigen: met een zonneschans. Een zonneschans voor zonnepanelen kan in elke wenselijke hoek en zowel liggend (horizontaal of ‘landscape’) als staand (‘portrait’) op het dak gemonteerd worden.

Goed om te weten: bij Sungevity werken we niet met zonneschansen. Het monteren van zonnepanelen in een zonneschans brengt extra veiligheidsrisico’s met zich mee en bovendien zijn er maar weinig installateurs gespecialiseerd in zonneschansen.

Ook raden wij een staande oriëntatie doorgaans af: omdat staande panelen hoger boven de dakrand uitsteken, vangen ze veel meer wind. Hierdoor is een zonneschans überhaupt niet geschikt op hoge, platte daken en zou er ook bij lagere daken heel veel extra ballast nodig zijn om de panelen op hun plek te houden.

Benodigde ballast voor zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen op een plat dak moeten altijd met ballast gefixeerd worden. Ballast (denk hierbij aan tegels, betonblokken, grind of stenen) zorgt er namelijk voor dat de constructie op je dak niet gaat schuiven, bijvoorbeeld als het flink waait. Hoeveel ballast zonnepanelen op een plat dak nodig hebben, verschilt per situatie en is van verschillende factoren afhankelijk:

  • De draagkracht van het dak
  • De windbelasting
  • De hoogte van het dak
  • De hellingshoek van de zonnepanelen

Zonnepanelen op een plat dak zonder ballast monteren is geen goed idee: als de draagconstructie te zwak is, kunnen de panelen bij storm van je dak waaien. Laat je daarom altijd adviseren door onze zonne-experts. Over benodigde ballast en de ideale hellingshoek of legrichting van de panelen hoef jij je hersenen niet te breken: wij regelen alles voor je en geven je altijd een eerlijk advies, helemaal afgestemd op jouw dak en jouw persoonlijke situatie.

Wat kosten zonnepanelen op een plat dak?

Op een plat en schuin dak gebruiken we dezelfde soort zonnepanelen, dus de panelen zelf zijn even duur. Toch kosten zonnepanelen op een plat dak meestal meer. Dat komt door de bijkomende kosten voor het montagemateriaal en de ballast, maar ook omdat er op een plat dak vaker op grotere hoogte gewerkt moet worden, waardoor er extra kosten voor veiligheidsmaatregelen bijkomen. 

 

Vergunning aanvragen voor zonnepanelen op een plat dak?

In principe kan je zonder vergunning zonnepanelen aanschaffen. Als de zonnepanelen ten minste even ver van de dakrand geplaatst worden als de panelen hoog zijn, mag je zonnepanelen vergunningsvrij op een plat dak plaatsen.

 

Gratis advies
Tijdens een gratis telefonisch adviesgesprek spreken we alles tot in de puntjes met je door. Zo weet jij precies wat er mogelijk is op jouw dak, wat een zonnesysteem op een plat dak gaat kosten en hoe deze kosten zijn opgebouwd.

Gratis dakscan?

Check je postcode