Zonnepanelen op een plat dak

Goed nieuws: Een plat dak is zeer geschikt voor zonnepanelen. Waar op te letten bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak?

Doe de dakscan

Voordelen van zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen op een plat dak hebben zo hun voordelen. Je ziet ze niet vanaf de grond. Bovendien heeft een plat dak geen schaduwkant, wat bij een schuin dak wel vaak zo is. Doordat de hellingshoek van de zonnepanelen over het algemeen wat kleiner is, maakt de oriëntatie (ligging op bijvoorbeeld het zuiden of juist niet) minder uit.

Voorwaarden voor zonnepanelen op een plat dak

Er zijn ook een aantal zaken om rekening mee te houden. Niet elk plat dak is geschikt voor zonnepanelen. Of zonnepanelen op een plat dak geplaatst kunnen worden, hangt af van een aantal factoren.

 • De dakbedekking
  Een plat sandwichpanelen dak geeft bijvoorbeeld een onvoldoende stabiele ondergrond. Sedum en asbest zijn ook uitgesloten.
 • De hellingshoek
  Je zou zeggen dat een plat dak een hellingshoek van 0 graden heeft, maar dat klopt meestal niet. Voor de afwatering heeft ook een plat dak een minieme hellingshoek. Voor zonnepanelen op een plat dak mag die maximaal 3 graden zijn.
 • Het gewicht dat het platte dak kan dragen
  Naast het gewicht van de zonnepanelen zelf, houden we ook rekening met het ondersteunende frame en de ballast die de panelen op hun plaats houdt.
 • De beschikbare ruimte voor zonnepanelen op het platte dak
  Het dak moet lang en breed genoeg zijn om minimaal vier zonnepanelen te kunnen plaatsen. We houden rekening met vereiste veiligheidsmarges vanaf de dakrand en eventuele obstakels zoals een lichtkoepel of schoorsteen.

Wil jij een legplan voor een plat dak ontvangen?

Vraag dan direct gratis advies aan. We bekijken je dak, maken een legplan en bespreken uitgebreid ons advies en jouw wensen. Allemaal gratis en geheel vrijblijvend.

Ideale hellingshoek zonnepanelen op plat dak

Als je zonnepanelen op een schuin dak legt, liggen ze automatisch in de hellingshoek van het dak. Een te hoge hellingshoek is ongunstig voor de opbrengst, maar zonnepanelen plat leggen is ook niet verstandig. De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 35 graden.

Op een plat dak is de hellingshoek echter iets anders. Dat komt doordat zonnepanelen op een plat dak meer wind vangen naarmate hun hellingshoek groter is, en dat is onveilig. Daarnaast geldt: hoe groter de hoek, hoe meer schaduw. Het volgende paneel moet daardoor verder weg geplaatst worden, en zo passen er minder zonnepanelen op het platte dak. De ideale hellingshoek voor zonnepanelen op een plat dak is daarom 13 graden.

Een bijkomend voordeel van een lage hellingshoek voor zonnepanelen op een plat dak is dat de oriëntatie minder uitmaakt. Zonnepanelen richting het zuiden plaatsen is nog steeds het beste, maar oostelijke, westelijke of zelfs noordelijke oriëntatie werkt prima. Het montageframe voor zonnepanelen op een plat dak heeft daarom een vaste hoek van 13 graden. De zonnepanelen liggen aan weerszijden van het montageframe.

zonnepanelen op plat dak hellingshoek

Zonnepanelen op plat dak monteren

We bevestigen de panelen niet op je dakbedekking zelf, maar op een uitvoerig getest montageframe voor zonnepanelen op een plat dak, dat op je dakconstructie rust. Meestal is het van metaal en altijd zorgt het dat de panelen schuin op je dak komen te staan. Om lekkage te voorkomen, schroeven we de profielen niet vast. We verzekeren het montageframe met ballast, zodat het niet gaat schuiven. Ook niet als het stormt.

Zonnepanelen op een plat dak met zonneschans

Naast het montageframe voor zonnepanelen op een plat dak, is er nog een optie: een zonneschans. Hiermee leg je de zonnepanelen allemaal in de hellingshoek van 35 graden, dus niet aan weerszijden van een montageframe, maar allemaal dezelfde kant op. Hierdoor vangen de zonnepanelen ook op een plat dak optimaal zon.

Een zonneschans kun je op verschillende manieren op je dak plaatsen: horizontaal (landscape) of verticaal (portrait). Welke richting de beste is, hangt af van de oriëntatie, de schaduw en de grootte van het dak. Ook belangrijk: vind je het erg als de zonnepanelen vanaf de grond te zien zijn? Dan mag de zonneschans niet te hoog worden.

<strong>Let op: Bij Sungevity werken we niet met zonneschansen.</strong> Dat komt doordat maar weinig installateurs hierin gespecialiseerd zijn, en je extra goed op de veiligheid moet letten. Een zonneschans vangt namelijk veel meer wind. Voor hoge, platte daken is een zonneschans dan ook niet geschikt. Om dezelfde reden plaatsen we panelen ook altijd in landscape (liggend), nooit portrait (staand).

 

Wat kosten zonnepanelen op een plat dak?

Wat kosten zonnepanelen op een plat dak eigenlijk, en is dit anders dan op een schuin dak? Dat is een goede vraag. Het type zonnepanelen voor een plat dak of schuin dak zijn hetzelfde, dus hiervoor zijn de kosten ook hetzelfde.

Toch kosten zonnepanelen op een plat dak meestal meer dan op een schuin dak. Dat komt door het montagemateriaal, maar ook door extra kosten voor veiligheidsmaatregelen. Vanaf drie hoog wordt dit namelijk fors duurder, en een plat dak op drie hoog komt vaker voor dan een schuin dak waarvan de goot op drie hoog begint.

Op je offerte hoor je precies te kunnen zien wat een zonnesysteem op een plat dak gaat kosten en waaruit de kosten zijn opgebouwd. Een goede adviseur spreekt alles van te voren met je door. Onze adviseurs doen dit zelfs gratis en vrijblijvend.

Vrijblijvend advies?

Plan een afspraak in