Zonnepanelen op een plat dak

Waar op te letten bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak?

Is een plat dak geschikt voor zonnepanelen?

Of een plat dak geschikt is voor zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. Allereerst moet er natuurlijk voldoende zon op vallen. Net als bij schuine daken vermindert schaduw de opbrengst van zonnepanelen aanzienlijk. Ook wanneer slechts éé̩̩n paneel (gedeeltelijk) in de schaduw ligt of komt, heeft dit gevolgen voor de totale productie. Daarnaast moet het platte dak en de dakbedekking stevig genoeg zijn om het gewicht van de zonnepanelen, het ondersteunende frame en de ballast te kunnen dragen. Tot slot moet een plat dak lang en breed genoeg zijn om er een systeem van ten minste 4 zonnepanelen op te kunnen plaatsen. De beschikbare ruimte voor zonnepanelen op jouw platte dak hangt onder meer af van de hoogte van het dak, de vereiste veiligheidsmarges vanaf de dakrand en eventueel aanwezige obstakels, zoals een lichtkoepel of schoorsteen.

Zijn er voorschriften voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak?

Om te voorkomen dat zonnepanelen gaan schuiven of zelfs van een plat dak afwaaien, is het noodzakelijk om een veiligheidsmarge tot aan de rand van het platte dak aan te houden. De grootte van die marge is afhankelijk van de hoogte van het platte dak (hoe hoger het platte dak; hoe meer wind, hoe groter de marge), de windzone (aan de kust waait het harder), de omgeving (in onbebouwde gebieden waait het harder), het ontwerp en het montagemateriaal (hoe aerodynamisch is de constructie en zijn de zonnepanelen met elkaar verbonden) en het type dakbedekking op het platte dak (zonnepanelen blijven beter staan op een ruw en oneffen dakoppervlak). De marge vanaf de rand van een plat dak ligt meestal tussen de 0,5m en 1,5m.

Voorschriften Zonnepanelen Op Plat Dak

Waar zonnepanelen te plaatsen op een plat dak: oost, west, zuid, noord?

Vaak worden zonnepanelen op een plat dak zoveel mogelijk richting het zuiden gericht. Dan vangen de zonnepanelen het meeste licht en leveren ze het hoogste rendement op. Maar ook op het oosten en westen gerichte zonnepanelen hebben een prima rendement op een plat dak. Op een plat dak passen meer zonnepanelen in een oost-west gerichte rug-aan-rug opstelling. Het is dus situatieafhankelijk welke opstelling het meest geschikt is voor jouw platte dak. Ga je voor het hoogste rendement per paneel, of voor de hoogste totaalopbrengst? Lees hieronder meer over de verschillende opstellingen op een plat dak. Tip: Laat je goed adviseren en berekeningen maken voor de beste, meest geschikte opstelling voor zonnepanelen op jouw platte dak.

In welke hoek liggen zonnepanelen op een plat dak?

Zonnepanelen kunnen landscape (liggend) worden geplaatst, ook op een plat dak. Ze worden bevestigd aan frames en geplaatst in rijen of rug-aan-rug. Lees hieronder de uitleg van de verschillende mogelijkheden. Zonnepanelen kunnen in principe ook gewoon plat op het dak worden gelegd, maar dan leveren ze relatief weinig op. De ideale hellingshoek, ook bij een plat dak, voor zonnepanelen is namelijk pal op het zuiden met een hoek van 35 graden. Echter, hoe schuiner de panelen staan, des te meer ruimte er nodig is tussen de verschillende rijen panelen. Die ruimte is noodzakelijk om te voorkomen dat het voorste paneel schaduw werpt op het paneel daarachter, want wanneer een paneel (deels) in de schaduw komt daalt de totale productie van het complete zonnesysteem. Daarom liggen de panelen op een plat dak standaard onder een hellingshoek van 13 graden.

Installatiemogelijkheden op een plat dak


  • Installatie in rijen

    Zonnepanelen plaatsen in rijen is het meest gebruikelijk op een plat dak, omdat de installatie relatief makkelijk is en daarmee vaak goedkoper. De zonnepanelen kunnen in een frame achter elkaar en / of naast elkaar worden gezet, onder meer afhankelijk van de afmetingen van het platte dak. Een hellingshoek van 13 tot 20 graden geeft hier vaak de beste mogelijkheden en hoogste opbrengst.

  • Rug-aan-rug installatie

    De derde methode voor het installeren van zonnepanelen op een plat dak is rug-aan-rug. De zonnepanelen komen als het ware met de rug tegen elkaar te staan op het platte dak. De helft van de zonnepanelen is dan op het oosten gericht (en pakt dus vooral ‘s ochtends zon), de andere helft wordt opgesteld richting het westen (en pakt vooral in de middag en avond zon). De hellingshoek van de zonnepanelen is hier maar klein (meestal 10-13 graden). Zonnepanelen in een rug-aan-rug opstelling kunnen dicht tegen elkaar aan gelegd worden omdat ze geen schaduw op elkaar werpen. Hierdoor passen er vaak meer zonnepanelen op een plat dak dan met een standaardopstelling in rijen.

Dit is wat je moet weten over zonnepanelen en een plat dak

Zijn zonnepanelen op een plat dak mogelijk zonder ballast?

Extra ballast is nodig om zeker te weten dat de zonnepanelen blijven waar ze horen; op jouw dak. Te weinig ballast kan ervoor zorgen dat de zonnepanelen bij een stevige storm van het dak waaien. Hoeveel ballast precies nodig is voor genoeg tegengewicht voor de zonnepanelen hangt af van de hoogte van je dak en of je in een winderig gebied woont. Zoals de Waddeneilanden of de kop van Noord-Holland. Weten hoeveel extra ballast nodig is voor jouw dak? Laat het berekenen door een betrouwbare aanbieder.

Wat is het gewicht van zonnepanelen op een plat dak?

Het gewicht van een zonnepaneel met frame is ongeveer 25 kilogram. Doorgaans is bij losse panelen ongeveer 80 kilogram ballast per paneel nodig, bij rijtjes panelen ongeveer 50 kilogram en bij onderling verbonden rijen slechts 20 kilogram per paneel. Zeker weten wat het gewicht is van een set zonnepanelen op jouw dak? Laat een zonne-expert een berekening maken.

Kunnen zonnepanelen lekkage veroorzaken op een plat dak?

Heel soms kunnen zonnepanelen op een plat dak lekkage veroorzaken. Dit komt nauwelijks voor. Normaal gesproken is een dak namelijk prima in staat om het gewicht van zonnepanelen te dragen. Enkel wanneer een dak in een slechte staat verkeert, kan door de extra ballast scheurtjes in de dakbedekking ontstaan. Het is daarom belangrijk dat een dak in goede staat verkeert wanneer de zonnepanelen geplaatst worden.

Hebben zonnepanelen op een plat dak onderhoud nodig?

Zonnepanelen zijn onderhoudsarm. Ook op een plat dak. Voor het meest optimale rendement is het raadzaam om zonnepanelen eens per 2-3 jaar een frisse wasbeurt te geven. Dit geldt ook voor zonnepanelen op een plat dak.

Zonnepanelen op een plat of schuin dak: het verschil

Zonnepanelen op een plat dak hebben een aantal voordelen. Ten eerste: op een plat dak zie je de zonnepanelen meestal niet liggen. Daarnaast zijn zonnepanelen eenvoudiger te installeren op een plat dak dan op een schuin dak. Het laatste en wellicht het belangrijkste voordeel? Doordat de richting van de zonnepanelen op een plat dak vrij gekozen kan worden, is het rendement vaak een stuk hoger op een plat dak dan op een schuin dak.

Heb ik een vergunning nodig voor plaatsen zonnepanelen op een plat dak?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak heb je normaliter geen vergunning nodig. Woon je in een monumentaal pand, of ligt jouw woning in een beschermd stadsgezicht? Kijk dan op de website van je gemeente of een vergunning vereist is. Let op: als er een vergunning vereist is, zijn er specifieke eisen met betrekking tot de veiligheidsmarge tot aan de dakrand.

Zijn er nadelen bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak?

Er kleven geen grote nadelen aan het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak. Wel kan er soms veel ruimte nodig zijn voor het plaatsen van de zonnepanelen, omdat deze in rijen uit elkaars schaduw geplaatst moeten worden. Een kleiner dak kan dan minder geschikt zijn. Weten of jouw platte dak geschikt is voor zonnepanelen? Vraag gratis en vrijblijvend advies aan van één van onze zonne-experts.

Ontdek hoeveel je kan besparen