Doe de dakscan

Zonnepanelen berekenen

Wil je berekenen wat zonnepanelen jou opleveren? Wij vertellen je waar je rekening mee moet houden en hoe je de opbrengst van zonnepanelen berekent. Liever meteen een snelle indicatie? Doe dan de gratis dakscan.

Doe de dakscan

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Als je de opbrengst van zonnepanelen wil berekenen, moet je rekening houden met onder andere de oriëntatie van je dak, schaduwval, hoeveel zonnepanelen er op je dak passen en het vermogen van de zonnepanelen.

Wat is het opwekvermogen van zonnepanelen?

Het opwekvermogen van zonnepanelen verwijst naar de hoeveelheid stroom die een zonnepaneel onder ideale testomstandigheden kan opwekken. Dit maximale vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). In werkelijkheid komen deze ideale omstandigheden nooit voor: in Nederland levert 1 wattpiek ongeveer 0,85 kWh stroom op. Daarom rekenen we met een correctiefactor van 0,85%.

Voorbeeldberekening:
10 zonnepanelen van 375 Wp leveren je dus (10 x 375) x 0,85 = 3187,5 kWh op.

Het vermogen van zonnepanelen is niet voor alle panelen hetzelfde, maar verschilt per type paneel. Zonnepanelen zijn er in allerlei soorten, maten en vermogens. Bij Sungevity kies je uit zonnepanelen met een vermogen van 360, 375 of 410 Wp per zonnepaneel. Met behulp van bovenstaand voorbeeld bereken je zelf eenvoudig en snel hoeveel kWh stroom jouw panelen kunnen opwekken.

 

Rendement zonnepanelen berekenen: hoeveel leveren mijn zonnepanelen op in euro’s?

Wil je juist de financiële opbrengst, dus het rendement van je zonnepanelen, berekenen?

Vermenigvuldig dan de opbrengst van je systeem in kWh met de stroomprijs die jij betaalt aan jouw energieleverancier.

Voorbeeld:
Stel, je betaalt nu 58 cent per kWh aan stroom, dan levert het zonnesysteem van 3187,5 kWh uit het voorbeeld je 3187,5 x € 0,58 = €1848,75 per jaar op. Daarmee bespaar je dus zo’n €154 per maand op je energierekening!

Jouw persoonlijke besparing kan hoger of lager uitvallen dan in de voorbeeldberekening. Aan de hand van je energieverbruik en het opwekvermogen van de zonnepanelen die jij kiest, berekenen we hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt.

Lees meer over rendement van zonnepanelen

Binnen 1 minuut een berekening ontvangen?

Via onze gratis dakscan bereken je hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt, wat ze kosten en wat ze ongeveer opbrengen.

Doe de dakscan

Aantal zonnepanelen berekenen: hoeveel passen er op mijn dak?

Bij het berekenen van het aantal panelen kijken we naar obstakels – zoals een dakkapel of schoorsteen- en schaduw op je dak, de oriëntatie van je dak (is je dak op het zuiden gericht of juist niet) en of je een plat of schuin dak hebt. In verband met de veiligheid plaatsen we de panelen op een plat dak wat verder van de dakrand, waardoor er uiteindelijk minder zonnepanelen op het dak passen. Wel kunnen we op een plat dak zelf de legrichting en hellingshoek van de panelen bepalen, wat weer goed nieuws is voor je uiteindelijke rendement.

Wil je berekenen hoeveel zonnepanelen er op jouw platte dak passen? Bekijk dan ook onze pagina over zonnepanelen op een plat dak.

 

Berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Het lijkt misschien slim om te berekenen hoeveel zonnepanelen er op je dak passen, maar soms bespaar je juist meer met minder panelen.

Want als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, ben je vaak uiteindelijk juist duurder uit. Zeker als de salderingsregeling vanaf 2025 langzaam wordt afgebouwd en de stroom die je teruglevert minder waard wordt dan de stroom die je direct verbruikt. Berekenen hoeveel zonnepanelen je moet kopen om je verbruik te dekken is dus slimmer dan berekenen hoeveel panelen er maximaal op je dak passen. Daarom kijken we naar de ruimte op je dak, het opwekvermogen van de panelen én natuurlijk jouw stroomverbruik. Blijkt uit onze berekening dat je minder panelen nodig hebt dan er op je dak passen? Dan vertellen we je dat eerlijk.

Als we je tijdens een adviesgesprek helpen berekenen hoeveel kWh jouw zonnepanelen moeten opwekken om jouw stroomverbruik te dekken, kijken we niet alleen naar je huidige verbruik, maar vragen we ook naar de toekomst. Ben je bijvoorbeeld van plan een warmtepomp aan te schaffen of wil je elektrisch gaan rijden? Dan bespaar je een hoop gas, maar gaat je stroomverbruik omhoog. Daar houden we dan alvast rekening mee.

 

Hoeveel zonnepanelen bij 5000 kWh?

Als je een warmtepomp hebt of je elektrische auto thuis wil opladen, verbruik je waarschijnlijk bovengemiddeld veel stroom. Niet gek dus dat je graag wil berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je stroomverbruik te dekken. Als je bijvoorbeeld een hoog stroomverbruik van 5000 kWh hebt, dan moet het totale vermogen van de zonnepanelen dat je nodig hebt om dit af te dekken (5000 / 0,85 =) 5883 Wp zijn. Dat zijn (naar boven afgerond – je kan immers geen halve panelen kopen) 16 zonnepanelen van 375 Wp per zonnepaneel. Ga je zonnepanelen van 360 Wp per zonnepaneel? Dan heb je 17 panelen nodig om een stroomverbruik van 5000 kWh af te dekken. En als je kiest voor zonnepanelen van 410 Wp per zonnepaneel, heb je er 15 nodig.

 

Berekenen hoe snel je jouw panelen hebt terugverdiend?

Als je zonnepanelen koopt, wil je natuurlijk ook graag weten hoelang het duurt voor je de investering hebt terugverdiend. Wij helpen je graag bij het bereken van de terugverdientijd van jouw zonnepanelen. 

Liever eerst een snelle, grove inschatting? Stel, je koopt een zonnesysteem dat bestaat uit 12 zonnepanelen van 360 Wp. Dit kost je zo’n €4532 (exclusief btw, de btw op zonnepanelen verdwijnt immers per 1 januari 2023) en je wekt met dit systeem 3672 kWh zonnestroom per jaar op. Bij een stroomprijs van €0,40 (energieplafond voor stroom per 1 januari 2023) bespaar je met jouw zonnepanelen (3672 x 0,40 =) 1468,80 per jaar. Dat betekent dat je jouw zonnepanelen al binnen iets meer dan 3 jaar terugverdient!

Jouw uiteindelijke terugverdientijd is afhankelijk van een hoop verschillende factoren, zoals de totaalkosten van je zonnesysteem, de hoeveelheid zonuren, en de levensduur van zonnepanelen en en de omvormer. Daarnaast spelen natuurlijk ook de stroomprijs én de terugleververgoeding die je krijgt van je energieleverancier nog mee. Voor een betrouwbare en realistische berekening van de terugverdientijd, raden we je dan ook aan een adviesgesprek in te plannen. Wij kunnen dan een nauwkeurige inschatting van jouw terugverdientijd maken.

Exacte berekening en advies op maat ontvangen?

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan en laat onze zonne-adviseurs gratis voor je berekenen wat zonnepanelen jou opleveren.