Vanwege de enorme vraag naar zonnepanelen en de wereldwijde materiaaltekorten, kan je tijdelijk geen adviesgesprek bij ons inplannen.

Lees meer
Doe de dakscan

Zonnepanelen berekenen

Wil je berekenen wat zonnepanelen jou opleveren? Wij vertellen je waar je rekening mee moet houden en hoe je de opbrengst van zonnepanelen berekent. Liever meteen een snelle indicatie? Doe dan de gratis dakscan.

Doe de dakscan

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Als je de opbrengst van zonnepanelen wil berekenen, moet je rekening houden met onder andere de oriëntatie van je dak, schaduwval, hoeveel zonnepanelen er op je dak passen en het opwekvermogen van de panelen.

Wat is het opwekvermogen van zonnepanelen?

Het opwekvermogen van zonnepanelen verwijst naar de hoeveelheid stroom die een zonnepaneel onder ideale testomstandigheden kan opwekken. Dit maximale vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). In werkelijkheid komen deze ideale omstandigheden nooit voor. Daarom gebruiken we een correctiefactor van 0,85%.

Voorbeeldberekening:
10 zonnepanelen van 370 Wp leveren je dus (10 x 370) x 0,85 = 3145 kWh op.

Rendement zonnepanelen berekenen: hoeveel leveren mijn zonnepanelen op in euro’s?

Wil je juist de financiële opbrengst, dus het rendement van je zonnepanelen, berekenen?

Vermenigvuldig dan de opbrengst van je systeem in kWh met de stroomprijs die jij betaalt aan jouw energieleverancier.

Voorbeeld:
Stel, je betaalt nu 30 cent per kWh aan stroom, dan levert het zonnesysteem van 3145 kWh uit het voorbeeld je 3145 x € 0.30 = €943,50 per jaar op. Dat scheelt dus zo’n €78 per maand!

Afhankelijk van het opwekvermogen van de zonnepanelen die je kiest, bereken je gemakkelijk hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Lees meer over rendement van zonnepanelen

Binnen 1 minuut een berekening ontvangen?

Via onze gratis dakscan bereken je hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt, wat ze kosten en wat ze ongeveer opbrengen.

Doe de dakscan

Aantal zonnepanelen berekenen: hoeveel passen er op mijn dak?

Bij het berekenen van het aantal panelen kijken we naar obstakels op je dak (zoals een dakkapel of schoorsteen), de schaduwval en of je een plat of schuin dak hebt. Wil je berekenen hoeveel zonnepanelen er op jouw platte dak passen? Bekijk dan onze pagina over zonnepanelen op een plat dak.

Berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Het lijkt misschien slim om te berekenen hoeveel zonnepanelen er op je dak passen, maar soms bespaar je juist meer met minder panelen.

Meer stroom produceren dan je verbruikt, kost meer dan het je uiteindelijk oplevert. Zeker als de salderingsregeling straks langzaam wordt afgebouwd. Berekenen hoeveel panelen je moet kopen om je verbruik te dekken is daarom slimmer. Hiervoor kijken we naar de ruimte op je dak, het opwekvermogen van de panelen en natuurlijk je stroomverbruik. Blijkt uit onze berekening dat je minder panelen nodig hebt dan er op je dak passen? Dan vertellen we je dat eerlijk.

Exacte berekening en advies op maat ontvangen?

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan en laat onze zonne-adviseurs gratis voor je berekenen wat zonnepanelen jou opleveren.