Doe de dakscan

Opbrengst zonnepanelen

Voor je zonnepanelen koopt, wil je natuurlijk eerst weten wat ze gaan opbrengen. Maar hoe bereken je de opbrengst van zonnepanelen eigenlijk? En welke factoren hebben hier invloed op?

Adviesgesprek aanvragen

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Als je wilt weten wat zonnepanelen opbrengen, kunnen we naar 2 dingen kijken:

  • De werkelijke opbrengst van de panelen op een specifiek moment
  • De gemiddelde opbrengst over een bepaalde periode (bijvoorbeeld per dag, maand of jaar)

Zonnepanelen halen onder normale Nederlandse omstandigheden (bijna) nooit hun piekvermogen. Daarom maken we bij het berekenen van de verwachte gemiddelde opbrengst van zonnepanelen gebruik van een omrekenfactor van 0,85.

 

Welke factoren beïnvloeden de opbrengst van zonnepanelen?

Elk dak is anders, waardoor ook de opbrengst van de zonnepanelen per situatie verschilt. De uiteindelijke opbrengst van jouw zonnepanelen is o.a. afhankelijk van je woonplaats (in de kustprovincies ligt het jaarlijks aantal zonuren hoger dan bijvoorbeeld in het oosten van het land), de ligging van je dak en de schaduwval. Ook de soort panelen, het vermogen en hoeveel zonnepanelen je koopt hebben allemaal invloed op de uiteindelijke opbrengst.

Op het kaartje hieronder zie je het (gemiddelde) aantal zonuren in jouw woonplaats. Zoals je ziet is het jaarlijks aantal zonuren in de westelijke provincies het hoogst:

Opbrengst zonnepanelen: jaarlijks aantal zonuren in Nederland

Hoge kwaliteit zonnepanelen kosten misschien wat meer, maar omdat ze doorgaans ook een hogere opbrengst in wattpiek hebben, leveren kwaliteitspanelen je uiteindelijk ook meer rendement op.

Terugloop van vermogen en opbrengst

Ook de leeftijd van de panelen beïnvloedt de opbrengst. Het vermogen van zonnepanelen loopt ieder jaar een klein beetje terug. Dit is normaal en gebeurt altijd, zelfs bij de beste zonnepanelen. Hierdoor loopt ook je opwek iets terug. Let daarom altijd goed op de vermogensgarantie. Onze vermogensgarantie garandeert dat je zonnepanelen na 25 jaar nog minimaal 85% van het oorspronkelijke vermogen opbrengen.

Uniek in zonnepanelenland: SunSure

Onze SunSure opbrengstgarantie verzekert je 10 jaar lang van de door ons berekende opbrengst. Leveren je panelen minder op dan voorspeld? Dan betalen we je het verschil in keiharde euro’s terug.

Adviesgesprek aanvragen

Opbrengst zonnepanelen per jaar (kWh) [rekenvoorbeeld]

Stel, je hebt 10 zonnepanelen van 360 Wp. De verwachte jaaropbrengst is dan (360 x 10) x 0,85 = 3060 kWh.

Wil je liever weten wat de opbrengst in euro’s is? Vermenigvuldig de opbrengst in kWh dan met de stroomprijs. Met een gemiddelde stroomprijs van €0,40 per kWh (prijsplafond voor stroom) levert het systeem van 3600 Wp je dus zo’n (3060 x €0,40 =) €1224 per jaar op.

Jouw uiteindelijke opbrengst kan afwijken van de verwachte gemiddelde opbrengst uit het voorbeeld. De werkelijke opbrengst van zonnepanelen is namelijk afhankelijk van veel verschillende factoren.

Opbrengst zonnepanelen per maand (kWh)

Wil je graag berekenen wat zonnepanelen je ongeveer per maand opleveren? Vermenigvuldig dan het vermogen van het zonnesysteem met 0,85 om de verwachte jaaropbrengst te berekenen en deel dit vervolgens door 12 maanden.

Het systeem van 3600 Wp uit het eerdere voorbeeld heeft een gemiddelde opbrengst van (3600 x 0,85) / 12 = 255 kWh per maand. Dat levert je maandelijks gemiddeld 255 x 0,40 = €102 op.

De daadwerkelijke opbrengst zal echter van maand tot maand verschillen. In de afbeelding hieronder zie je welk percentage van de totale jaaropbrengst (gemiddeld) in welke maand opgewekt wordt. Zoals je kunt zien, is de maandelijkse opbrengst in de maanden mei, juni en juli het hoogst, en in december en januari het laagst.

opbrengst zonnepanelen per maand

Opbrengst zonnepanelen per dag (kWh)

Wil je liever de gemiddelde opbrengst van je zonnepanelen per dag berekenen? Deel dan de verwachte jaaropbrengst door 365 dagen. Het systeem van 3600 Wp uit het voorbeeld levert per dag dus (3600 x 0,85) / 365 = 8,4 kWh op.

Vraag en antwoord opbrengst zonnepanelen

Wat is de opbrengst van zonnepanelen in de winter?

Een van de grootste misverstanden die er over zonnepanelen bestaat, is dat zonnepanelen in de winter niets opleveren. Hoewel het grootste deel van je jaarlijkse opbrengst wordt opgewekt tussen april en september, wekken zonnepanelen – zoals je ook in de afbeelding hierboven duidelijk ziet – in het najaar en de winter namelijk toch nog zo’n 30% van je jaarlijkse opbrengst op.

Wat is de opbrengst van zonnepanelen op een bewolkte dag?

Er wordt vaak gedacht dat zonnepanelen op een warme, zonnige zomerdag het meeste opleveren. Maar als het buiten heel heet is, worden de zonnepanelen zelf ook erg warm. Hierdoor geleidt de stroom minder goed en neemt de opbrengst juist af.
Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen (WUR) hebben aangetoond dat een beetje bewolking zelfs goed is voor de opbrengst van zonnepanelen. Omdat de reflectie van de stapelwolken zorgt voor meer licht en de wolken zelf zorgen voor wat extra verkoeling, kan je opbrengst bij half bewolkt weer juist hoger uitvallen dan op een warme, heldere dag!

Hoe werkt de registratie van zonnepanelenopbrengst?

De opbrengst van je zonnepanelen wordt geregistreerd door de omvormer. Bij de meeste omvormers kun je de opwekgegevens direct aflezen op het display van de omvormer zelf. Je kunt jouw opwekgegevens ook terugvinden in je persoonlijke monitoringportaal. In het monitoringsportaal kun je per dag, maand en jaar inzien wat jouw opbrengst in kWh is.

Waarom verschilt de opbrengst tussen mijn omvormer en slimme meter?

Op de omvormer zie je de productie (opbrengst) van de zonnepanelen, op de slimme meter hoeveel je teruglevert (salderingsregeling). Het is heel normaal dat deze waardes verschillen, want een deel van je zelfopgewekte zonnestroom gebruik je direct in huis. Omdat je deze stroom direct opmaakt, registreert de slimme meter dit niet.

Optimale opbrengst? Kies voor Sungevity

Plan een afspraak in