Vanwege de grote vraag naar zonnepanelen nemen wij momenteel geen nieuwe klanten aan.

Lees meer
Doe de dakscan

Btw teruggave

Ja, zonnepanelen zijn een investering. Maar gelukkig verdienen ze zichzelf altijd terug. En wist je dat je de btw op zonnepanelen kunt terugvragen? Dat scheelt al snel zo’n €1000!

Hoe werkt de btw-teruggave voor zonnepanelen? 

De btw die je betaalt over de aankoop en installatie van je zonnepanelen kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Daarmee krijg je 21% van het totaalbedrag terug. 

Voor de teruggave moet je je aanmelden bij de Belastingdienst als ondernemer. Als particulier kun je namelijk geen btw terugvragen. Maar omdat jij zelf energie opwekt en de energie die je niet direct verbruikt teruglevert aan het net, ben je eigenlijk een klein energiebedrijfje – en dus ondernemer. Dit kan dus gewoon. 

Let op: zorg ervoor dat je energiecontract en de factuur voor jouw zonnepanelen op dezelfde naam staan (dus niet de zonnepanelen op jouw naam en het energiecontract op naam van je partner of huisgenoot), anders kan je de btw niet terugkrijgen.

Hieronder leggen we je in 3 stappen uit hoe de registratie werkt:

Wel profiteren van zonnepanelen, geen spaargeld over?

Laat je panelen snel en makkelijk financieren. 

Bekijk de opties

Btw terugvragen: stappenplan

Stap 1

Registreer je als ondernemer bij de Belastingdienst. Dit kan via het formulier ‘Opgaaf Zonnepaneelhouders’.

Stap 2

Wacht op reactie van de Belastingdienst. Je krijgt van hen een btw-nummer en een eerste aangifte.

Stap 3

Doe aangifte omzetbelasting voor het tijdvak waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft. Voor dit tijdvak kun je de btw over de investering min de btw over de opgewekte energie (forfait) terugvragen. Geen zorgen: je kunt werken met een geschat bedrag dat past bij jouw zonnepanelen. Deze schatting krijg je van ons.

Bekijk hoeveel jij kunt besparen

Wanneer btw terugvragen op zonnepanelen?

Je moet de btw op je zonnepanelen binnen zes maanden na afloop van het jaar waarin je de zonnepanelen kocht terugvragen. Als je dit jaar zonnepanelen koopt of hebt gekocht, heb je tot 1 juli 2023 de tijd om de btw terug te vragen.

 

Btw zonnepanelen vanaf 2023

Vanaf 1 januari 2023 gaat de btw op zonnepanelen naar 0%. In de praktijk is dit nu eigenlijk ook al zo: je krijgt de 21% btw nu terug van de Belastingdienst, maar vanaf volgend jaar hoeft je hier dus niet meer actief achteraan. Voor zzp’ers levert dit extra voordeel op: zij kwamen eerder niet in aanmerking voor de btw-teruggave.

Geen zin in gedoe? Laat ons het regelen!

Wij helpen je graag met de btw-teruggave. We nemen alle handelingen, aangiften en correspondentie op ons. Je wordt op hoogte gehouden van de vooruitgang, en als er iets aan de hand is met de Belastingdienst lossen we het voor je op.

Adviesgesprek aanvragen

Forfait op zonnepanelen

Behalve de btw die je over je zonnepanelen betaalt (en daarna dus kunt terugvragen), betaal je ook belasting over de stroom die je opwekt. Dat noemen we forfait. Hier betaal je een vast bedrag voor dat past bij het opwekvermogen (Wattpiek) van je zonnepanelen. Heb jij bijvoorbeeld een systeem van 3600 Wp? Dan betaal je €80 forfait.
Dit bedrag betaal je één keer en wordt automatisch afgetrokken van het btw-bedrag dat je terugkrijgt.

In de tabel hieronder zie je hoeveel forfait je moet betalen (bron: Belastingdienst).

Opwekvermogen in wattpiek (Wp)

Forfait

1 - 1000

€ 20

1001 - 2000

€ 40

2001 - 3000

€ 60

3001 - 4000

€ 80

4001 - 5000

€ 100

5001 - 6000

€ 120

6001 - 7000

€ 140

7001 - 8000

€ 160

8001 - 9000

€ 180

9001 - 10000

€ 200

Vrijblijvend advies?

Plan een afspraak in