Doe de dakscan

Btw teruggave

Ja, zonnepanelen zijn een investering. Maar gelukkig verdienen ze zichzelf altijd terug. Wist je dat je vanaf dit jaar geen btw meer op zonnepanelen betaalt? Dat scheelt al snel zo’n €1000!

Btw zonnepanelen vanaf 2023

Per 1 januari 2023 gaat de btw op zonnepanelen naar 0%. In de praktijk was dit eerder eigenlijk ook al zo: je kon de 21% btw terugkrijgen van de Belastingdienst, maar nu hoeft je hier dus zelf niet meer actief achteraan. En dat scheelt een hoop gedoe!

Voor zzp’ers levert deze wetswijziging extra voordeel op: zij kwamen eerder niet in aanmerking voor de btw-teruggave, maar profiteren nu ook van deze ‘korting’ op zonnepanelen. En dat scheelt best een hoop geld!

 

Geldt de 0% btw ook op de installatie van de zonnepanelen?

De 0% btw geldt op de levering en installatie van zonnepanelen, maar ook op bijvoorbeeld de aanleg van de bekabeling, het montagemateriaal, de omvormer(s) en de noodzakelijke aanpassingen in de meterkast.

 

Wat valt er niet onder de 0% btw?

Bepaalde meerwerken, zoals het verstevigen van het dak, vallen niet onder de 0%-regeling. Ook op het schoonmaken van zonnepanelen blijft de btw 21%.

Is het opwekvermogen van je zonnepanelen meer dan 15.000 Wattpiek? Dan betaal je wél nog steeds btw over je zonnepanelen. Het komt in de praktijk echter bijna nooit voor dat je als particulier zoveel opwekt.

 

Btw op zonnepanelen uit 2022

Heb je in 2022 zonnepanelen gekocht? Dan kun je de btw op zonnepanelen nog terugvragen. We leggen je graag uit hoe dit werkt.

Ook besparen met zonnepanelen?

Doe de gratis dakscan en ontdek binnen een paar tellen wat jouw dak waard is.

Doe de dakscan

Hoe werkt de btw-teruggave voor zonnepanelen? 

De btw die je betaalt over de aankoop en installatie van je zonnepanelen kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Daarmee krijg je 21% van het totaalbedrag terug. 

Voor de teruggave moet je je aanmelden bij de Belastingdienst als ondernemer. Als particulier kun je namelijk geen btw terugvragen. Maar omdat jij zelf energie opwekt en de energie die je niet direct verbruikt teruglevert aan het net, ben je eigenlijk een klein energiebedrijfje – en dus ondernemer. Dit kan dus gewoon. 

Let op: zorg ervoor dat je energiecontract en de factuur voor jouw zonnepanelen op dezelfde naam staan (dus niet de zonnepanelen op jouw naam en het energiecontract op naam van je partner of huisgenoot), anders kan je de btw niet terugkrijgen.

Hieronder leggen we je in 3 stappen uit hoe de registratie werkt:

Btw terugvragen: stappenplan

Stap 1

Registreer je als ondernemer bij de Belastingdienst. Dit kan via het formulier ‘Opgaaf Zonnepaneelhouders’.

Stap 2

Wacht op reactie van de Belastingdienst. Je krijgt van hen een btw-nummer en een eerste aangifte.

Stap 3

Doe aangifte omzetbelasting voor het tijdvak waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft. Voor dit tijdvak kun je de btw over de investering min de btw over de opgewekte energie (forfait) terugvragen. Geen zorgen: je kunt werken met een geschat bedrag dat past bij jouw zonnepanelen. Deze schatting krijg je van ons.

Wanneer btw terugvragen op zonnepanelen?

Je moet de btw op je zonnepanelen binnen zes maanden na afloop van het jaar waarin je de zonnepanelen kocht terugvragen. Als je afgelopen jaar zonnepanelen hebt gekocht, heb je tot 1 juli 2023 de tijd om de btw terug te vragen.

 

Wel profiteren van zonnepanelen, geen spaargeld over?

Laat je zonnepanelen snel en makkelijk financieren

Bekijk de financieringsopties

Forfait op zonnepanelen

Behalve de btw die je over je zonnepanelen uit 2022 betaalt (en daarna dus kunt terugvragen), betaal je ook belasting over de stroom die je opwekt. Dat noemen we forfait. Hier betaal je een vast bedrag voor dat past bij het opwekvermogen (Wattpiek) van je zonnepanelen. Heb jij bijvoorbeeld een systeem van 3600 Wp? Dan betaal je €80 forfait. Dit bedrag betaal je één keer en wordt automatisch afgetrokken van het btw-bedrag dat je terugkrijgt.

In de tabel hieronder zie je hoeveel forfait je moet betalen (bron: Belastingdienst).

Ook het forfait is per 1 januari vervallen. Over je zonnepanelen uit 2023 betaal je dus geen btw en geen forfait.

Opwekvermogen in wattpiek (Wp)

Forfait

1 - 1000

€ 20

1001 - 2000

€ 40

2001 - 3000

€ 60

3001 - 4000

€ 80

4001 - 5000

€ 100

5001 - 6000

€ 120

6001 - 7000

€ 140

7001 - 8000

€ 160

8001 - 9000

€ 180

9001 - 10000

€ 200

Vrijblijvend advies?

Plan een afspraak in