Doe de dakscan

We weten alles over daken en zonnepanelen, en hebben een antwoord op elke vraag.

Ga snel naar

  • Garanties
  • Installeren
  • Voordeel
  • Zonnepanelen
Meestgestelde vragen

Installeren

Waarom wij momenteel geen particuliere klanten aannemen

Momenteel nemen wij tijdelijk geen nieuw particuliere klanten aan. Het is een beslissing die haaks staat op onze missie om zoveel mogelijk huishoudens in Nederland en België van zonne-energie te voorzien. Omstandigheden in de markt dwingen ons echter om deze ingrijpende keuze te maken. We leggen graag uit waarom.

Garanties

Wat betekent jullie all-inclusive service?

Bij Sungevity kies je voor zekerheid. Vooraf weet je namelijk al precies wat de komende 25 jaar je opbrengst, voordeel en rendement wordt. Leveren je zonnepanelen minder stroom op dan we hebben berekend? Dan betalen wij 10 jaar lang de gemiste opbrengst terug. Gaat er iets stuk? Dan kun je terugvallen op ons uitgebreide garantiepakket.

Voordeel

Hoe snel verdien ik zonnepanelen terug?

Als je overstapt op zonnepanelen doe je eerst een investering: je betaalt of financiert de zonnepanelen, de omvormer en de installatie. Tegelijk bespaar je direct elke maand op je energierekening. Als je die maandelijkse besparingen optelt, kom je na gemiddeld 6-7 jaar op het bedrag uit dat je voor je zonnesysteem hebt betaald. Daarna is elke euro die je bespaart pure winst voor jou.

Zonnepanelen

Goedkope panelen kopen: slim of niet?

Kwalitatief goede zonnepanelen zijn nog nooit zo voordelig geweest, dus let vooral op de kwaliteit en garanties van de zonnepanelen én de aanbieder. Goedkoop is vaak duurkoop. Zonnepanelen van lage kwaliteit brengen meer kosten met zich mee omdat ze vaak gerepareerd en/of vervangen moeten worden. Bij Sungevity selecteren we alleen kwalitatief goede panelen - en die kosten minder dan je denkt. 

Garanties

Vermogensgarantie: hoe werkt het?

Zonnepanelen liggen in weer en wind op je dak. Het weer en UV-licht tasten de zonnepanelen aan. Hierdoor loopt het opwekvermogen van zonnepanelen in de loop der tijd iets terug. Dit is onontkoombaar gebeurt bij alle zonnepanelen. De eerste 10 jaar is het rendement het hoogst, maar dankzij onze vermogensgarantie weet je zeker dat je zonnepanelen na 25 jaar nog minimaal 84,8% van het oorspronkelijke vermogen zullen opwekken. Wekken je zonnepanelen toch minder op? Dan vergoeden we dit.

Wat houdt jullie installatiegarantie in?

Veiligheid staat bij ons voorop. Zonnepanelen en de bekabeling van je zonnesysteem moeten lang meegaan. Bij ons krijg je wel 10 jaar lang volledige installatiegarantie. Zit er een stekkertje los of heb je een ander probleem met jouw installatie? Dan verhelpen we dit kosteloos voor je. Zonder voorrijkosten of ander gedoe.

Hoe werkt de productgarantie?

Bij Sungevity krijg je ook goede garanties op alle producten in de installatie. Dus niet alleen op de zonnepanelen zelf, maar ook op de omvormer en het bevestigingsmateriaal. Moet er iets vervangen worden? Dan doen we dat gratis. En gratis is bij ons ook echt gratis. Je betaalt dus ook niet voor de werkuren of voorrijkosten.

Garantie zonnepanelen: welke garanties zijn er?

We kunnen de garanties van een zonnesysteem onderverdelen in deze 4 typen: productgarantie, installatiegarantie, vermogensgarantie en opbrengstgarantie. Alle garanties, hoe ze ook heten of hoe uniek ze ook lijken, vallen binnen een van deze categorieën.

SunSure opbrengstgarantie: zo werkt het

We ontwerpen je zonnesysteem op maat en berekenen je opbrengst en voordeel van tevoren. Met onze unieke SunSure opbrengstgarantie garanderen we dat je op die berekening kunt bouwen. En wat als je zonnesysteem minder stroom opwekt dan we dachten? Dan betalen wij de eerste 10 jaar je gemiste productie terug. Wel zo eerlijk, vinden we.

Wat betekent jullie all-inclusive service?

Bij Sungevity kies je voor zekerheid. Vooraf weet je namelijk al precies wat de komende 25 jaar je opbrengst, voordeel en rendement wordt. Leveren je zonnepanelen minder stroom op dan we hebben berekend? Dan betalen wij 10 jaar lang de gemiste opbrengst terug. Gaat er iets stuk? Dan kun je terugvallen op ons uitgebreide garantiepakket.

Waarom zijn jullie garanties zo uitgebreid?

Zonnepanelen zijn een langetermijninvestering: daarom zijn langetermijngaranties zo belangrijk. Je moet lang van je zonnepanelen kunnen profiteren. Weet je wat het mooie is? Onze garanties zijn de hoogste van Europa. Daar kun je op bouwen. 

Installeren

Waarom wij momenteel geen particuliere klanten aannemen

Momenteel nemen wij tijdelijk geen nieuw particuliere klanten aan. Het is een beslissing die haaks staat op onze missie om zoveel mogelijk huishoudens in Nederland en België van zonne-energie te voorzien. Omstandigheden in de markt dwingen ons echter om deze ingrijpende keuze te maken. We leggen graag uit waarom.

Zonnepanelen op het dak van mijn VVE, kan dat?

Sungevity en haar installateurs zijn gespecialiseerd in de particuliere zonnemarkt. Daarom hebben we ervoor gekozen flatgebouwen en appartementencomplexen niet mee te nemen in onze aanvragen. Maak jij deel uit van een VVE maar woon jij niet in een appartement of flatgebouw? Dan kunnen wij jou wellicht wel helpen als jouw VVE aan bepaalde eisen voldoet.

Waarom een slimme meter?

Met een slimme meter kun je naast de gegevens van jouw omvormer over de opbrengst van jouw zonnepanelen ook zien wat je aan stroom en gas verbruikt. Als je zonnepanelen aanschaft, kun je in de meeste gevallen van jouw netbeheerder gratis een slimme meter ontvangen.

Kunnen zonnepanelen tegen hagel of harde wind?

Een zonnesysteem is zo ontworpen dat het onder alle gangbare Nederlandse weersomstandigheden veilig en goed functioneert. Onze zonnepanelen zijn uitgebreid getest en bestand tegen hagel, sneeuw, ijzel, harde regen en stevige wind. Stel dat het zo hard waait dat er een boom op je dak valt, dan dekt je opstalverzekering de schade. Ook hagelschade wordt door je opstalverzekering gedekt. Bij sommige verzekeraars moet je eerst apart doorgeven dat je je zonnepanelen wilt meeverzekeren met je opstalverzekering. Vergeet daarom niet om je zonnesysteem aan te melden bij je verzekeraar.

Wat als de installatie schade oploopt?

Aan onze uitstekend gekwalificeerde installateurs kun je de installatie met een gerust hart overlaten. Niet voor niks geven we 10 jaar garantie op de installatie – bij de meeste zonnepanelenaanbieders is dit slechts 2 jaar! 

Met welke installateurs werken jullie?

Als je voor Sungevity kiest, krijg je alle voordelen van een groot landelijk bedrijf, maar met een lokale touch. Sungevity werkt door heel Nederland met een netwerk van lokale, gecertificeerde installateurs. Zo profiteer jij van onze hoge landelijke garanties én het vakmanschap van een gecertificeerde installateur bij jou uit de buurt.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

90% van de daken is geschikt voor zonnepanelen. Of jouw dak daaronder valt hangt van een paar factoren af: de ligging van je dak, de hellingshoek en het type dakbedekking.

Hoe gaat de installatie in z’n werk?

Zie je op tegen gedoe? Nergens voor nodig. De installatie, inclusief de montage van de panelen, het aansluiten van de bekabeling en het plaatsen van de omvormer(s), is vrijwel altijd binnen één dag klaar. Vooraf spreken we alles uitgebreid met je door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het enige dat jij nog hoeft te doen is genieten van je lage energierekening! Dat is nou zonnestroom zonder zorgen.

Voordeel

Financieren: hoe ga ik de zonnepanelen betalen?

Als je eigen schone stroom wil opwekken, kan je de zonnepanelen op verschillende manieren financieren. De meest voor de hand liggende optie is zonnepanelen kopen met eigen (spaar)geld. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Kan of wil je je spaargeld niet uitgeven aan zonnepanelen? Gelukkig kun je zonnepanelen ook voordelig financieren met een groene lening. Je hoeft dan niet in één keer een grote investering te doen, maar betaalt je lening in maandelijkse termijnen af. Omdat je meteen vanaf het moment dat de panelen op je dak liggen bespaart op je energierekening, merk je over het algemeen weinig tot niets van de extra kosten van de lening. Waarom financieren met een lening slimmer is dan huren? Als je de lening hebt afbetaald, gaan je panelen nog zo’n 10 à 15 jaar mee. Zo profiteer je dus nog jarenlang van gratis groene stroom. Bij zonnepanelen huren heb je dit voordeel niet, maar blijf je iedere maand voor de zonnepanelen betalen.

Hoe werkt salderen?

In Nederland geldt de salderingsregeling: de overheid betaalt de energiebelasting over ‘teveel’ opgewekte energie terug. Deze regeling geldt tot 1 januari 2025. Daarna wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Als je dit jaar nog overstapt, heeft de nieuwe salderingsregeling nauwelijks invloed op je terugverdientijd.

Krijg ik subsidie op zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn zo’n slimme investering dat ze eigenlijk geen subsidie meer nodig hebben. De overheid heeft de landelijke subsidie op zonnepanelen daarom in 2013 afgeschaft voor particulieren. Wel kan het zo zijn dat jouw gemeente nog lokale subsidies beschikbaar stelt. Ook zijn er nog andere financiële regelingen beschikbaar. Ook zijn er nog andere financiële regelingen zoals  gesubsidieerde leningen beschikbaar. 

Hoe profiteer ik van de btw-teruggave?

Vanaf 1 januari 2023 betaal je geen btw meer over de aankoop en installatie van je zonnepanelen. Dat is een flinke besparing van gemiddeld zo'n €1000. Vroeger betaalde je 21% btw, maar kon je dit achteraf terugvragen bij de Belastingdienst. Nu profiteer je automatisch van deze korting en hoeft je hier dus zelf niet meer actief achteraan. En dat scheelt een hoop gedoe!

Hoe snel verdien ik zonnepanelen terug?

Als je overstapt op zonnepanelen doe je eerst een investering: je betaalt of financiert de zonnepanelen, de omvormer en de installatie. Tegelijk bespaar je direct elke maand op je energierekening. Als je die maandelijkse besparingen optelt, kom je na gemiddeld 6-7 jaar op het bedrag uit dat je voor je zonnesysteem hebt betaald. Daarna is elke euro die je bespaart pure winst voor jou.

Wat leveren zonnepanelen op?

We vallen meteen met de deur in huis: zonnepanelen verdienen zichzelf altijd terug. Deed je koelkast dat maar! Hoe goed je zonnepanelen presteren hangt af van het type zonnepaneel, de ligging en de hellingshoek waarin de panelen op je dak zijn bevestigd. Met een gemiddeld zonnesysteem van 12 zonnepanelen wek je zo'n 3673 kWh per jaar op. Met een gemiddelde elektriciteitsprijs € 035 per kWh bespaar je daarmee per jaar gemiddeld zo’n €1285 op je energierekening. Inderdaad: na een paar jaar heb je jouw investering al terugverdiend en geniet je van gratis stroom!

Wat kosten zonnepanelen?

Het gemiddelde systeem dat bij ons wordt aangeschaft bestaat uit een pakket van 10 tot 12 zonnepanelen met een vermogen van 360 Wp per paneel. Zo’n compleet zonnesysteem - inclusief installatie - kost tussen de €4.500 en €5.000.

Zonnepanelen

Conformiteitscertificaat omvormers

Vanaf 27 april 2021 is het verplicht als eigenaar van een zonnepaneleninstallatie om te beschikken over een conformiteitscertificaat voor de omvormer. Sungevity werkt natuurlijk alleen met producten die voldoen aan de hoogste wettelijke standaarden. Zo weet je zeker dat je zorgeloos kan genieten van je zonnesysteem. Download hier jouw conformiteitscertificaat.

Zonnepanelen en het coronavirus: wat kan ik verwachten?

Gezondheid staat voorop, voor zowel onze klanten als medewerkers. Wij zijn een bedrijf met zoveel mogelijk gedigitaliseerde processen en zijn ingericht op online werken. Onze zonne-experts en servicemedewerkers staan momenteel vanuit huis voor je klaar! We beantwoorden al je vragen telefonisch elke werkdag van 9.00 tot 17.00. Uiteraard zijn we ook bereikbaar per e-mail en via Facebook.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Hoe beter de panelen bij jouw dak passen, hoe sneller je je investering terugverdient. Onze zonne-experts kijken nauwkeurig naar je energiebehoefte en je dak en geven je een zonnepanelenadvies op maat dat perfect is afgestemd op jouw wensen en behoeften.

Wat is het verschil tussen blauwe en zwarte panelen?

Het verschil zit in het productieproces. Het silicium in de zonnecellen vormt kristallen. Bij poly-kristallijne zonnepanelen staan deze als waaiers naar buiten, waardoor ze makkelijker licht uit de omgeving opnemen. Bij mono-kristallijne zonnepanelen staan de kristallen allemaal dezelfde richting uit. Hierdoor produceren zij beter bij directe instraling.

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?

In de regel: nee. Als huiseigenaar mag je over het algemeen zelf beslissen of jij jouw dak transformeert tot je eigen zonnefabriek. De overheid noemt dit: vergunningvrij maar niet zonder regels. Het zonnepanelensysteem zelf moet namelijk wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het is wel zo dat aan woningen in een beschermd stads- of dorpsgezicht bepaalde eisen worden gesteld vanuit de gemeente.

Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?

Meld je zonnesysteem altijd aan bij je opstalverzekering. Wijzigingen aan je woning moet je verplicht doorgeven. Stel dat er schade aan je zonnesysteem optreedt door brand, bliksem, storm, diefstal of hagelstenen wordt je schade gedekt.

Moet ik zonnepanelen schoonmaken?

Hoe schoner je panelen, hoe meer energie je opwekt. Zonnepanelen zijn gecoat met een vuilafstotend laagje, wat ervoor zorgt dat de regen het meeste vuil gewoon van je panelen spoelt. In Nederland regent het vaak, maar een regenbui spoelt niet al het (hardnekkige) vuil van de zonnepanelen. Daarom is het slim om je zonnepanelen eens in de 1 à 2 jaar te laten schoonmaken.

Hoelang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen horen minstens 25 jaar mee te gaan. In de meeste gevallen blijft je zonnesysteem nog langer werken. Een technische levensduur van 30-35 jaar is niet ongebruikelijk, al neemt het rendement van de zonnepanelen naar verloop van tijd natuurlijk wel af. Hoe dan ook profiteer je met een levensduur van 25 jaar en een terugverdientijd van gemiddeld 5 à 6 jaar al snel van 20 jaar gratis energie!

Waar bestaat een zonnesysteem uit?

Zonnepanelen maken stroom van daglicht, maar hoe komt die zonnestroom van je dak naar de meterkast en het stopcontact? Wij installeren altijd een compleet zonnesysteem, dat bestaat uit de volgende onderdelen: zonnepanelen, een omvormer, kabels en de aansluiting op de groepenkast.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Bij Sungevity kun je kiezen uit 3 verschillende soorten zonnepanelen. Ze hebben allemaal een volzwart design en een hoog vermogen. Elk paneel heeft daarbovenop z’n eigen voordeel: het ene zonnepaneel verdient zichzelf sneller terug, het andere zonnepaneel heeft een extra hoog vermogen. Hoe beter de panelen bij jouw dak passen, hoe sneller je je investering terugverdient. Onze zonne-adviseurs kijken graag mee welk paneel het beste bij jouw dak en situatie past.

Hoeveel panelen heb ik nodig?

Dat hangt af van je dakoppervlak, het vermogen van de zonnepanelen die je kiest én je energieverbruik. Het is namelijk niet altijd nodig om je dak helemaal vol te leggen. Wij rekenen precies voor je uit hoeveel panelen we het beste op jouw dak kunnen plaatsen om een optimaal rendement te behalen. 

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonlicht om naar stroom. Een zonnepaneel bestaat uit een aluminium frame met daartussen een aantal lagen met zonnecellen, veiligheidsglas en een waterdichte coating. Zo zijn zonnepanelen goed beschermd tegen weer en wind, en kunnen ze doen waar ze voor gemaakt zijn: schone stroom opwekken. 

Goedkope panelen kopen: slim of niet?

Kwalitatief goede zonnepanelen zijn nog nooit zo voordelig geweest, dus let vooral op de kwaliteit en garanties van de zonnepanelen én de aanbieder. Goedkoop is vaak duurkoop. Zonnepanelen van lage kwaliteit brengen meer kosten met zich mee omdat ze vaak gerepareerd en/of vervangen moeten worden. Bij Sungevity selecteren we alleen kwalitatief goede panelen - en die kosten minder dan je denkt.