Terug naar FAQ

Hoe werkt salderen?

Met zonnepanelen kun je meer energie opwekken dan je verbruikt. Die energie kun je dan terugleveren aan het net. De energieleverancier moet de stroom die jij teruglevert, verrekenen met stroom die je afneemt. Dit heet salderen. De overheid betaalt de energiebelasting over de teruggeleverde energie terug.  

salderen zonnepanelen hoe het werkt

Momenteel wordt nog 100% van jouw teruggeleverde stroom verrekend met de stroom die je verbruikt – gesaldeerd, dus. Het plan van het (inmiddels demissionaire) kabinet was om dit vanaf 2023 in stapjes af te bouwen. Door de val van het kabinet is dit besluit nog niet definitief: de nieuwe regering zal zich hier opnieuw over moeten buigen. Als de plannen doorgaan, mag je vanaf 2023 ieder jaar 9% minder salderen, totdat de salderingsregeling in 2031 helemaal afgebouwd is naar nul. Dit betekent overigens niet dat je alle stroom die je teruglevert dan gratis weggeeft; je krijgt hier nog steeds een vergoeding voor. Hoe hoog deze terugleververgoeding is, hangt af van je energieleverancier.

De overheid wil de salderingsregeling afbouwen omdat zonnepanelen ook zonder salderen nog steeds een slimme investering zijn. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, waardoor ook de terugverdientijd omlaag gaat. Omdat steeds meer mensen zonnepanelen nemen – inmiddels zitten we in Nederland al over de grens van 1,5 miljoen -, wordt salderen bovendien te kostbaar voor de energieleveranciers en de overheid zelf.

 

Hoe werkt salderen?

Om te kunnen salderen met zonnepanelen, moet je je zonnepanelen registreren op energieleveren.nl. Hierdoor weten jouw energieleverancier en netbeheerder dat je energie wil gaan terugleveren aan het net. De netbeheerder kijkt dan of jouw meter geschikt is om energie terug te leveren. Je krijgt hier vanzelf bericht over. Is jouw meter geschikt? Dan hoef je verder niks meer te doen. De energieleverancier verrekent (saldeert) de opgewekte energie met de verbruikte energie op je jaarrekening. Zo houd jij aan het eind van het jaar dus misschien zelfs wel geld over!

 

Salderen: met oude of slimme meter?

Je elektriciteitsmeter registreert wat je teruglevert aan het elektriciteitsnet. Wek je meer op dan je zelf nodig hebt, dan telt de meter terug. Verbruik je meer dan je opwekt, dan telt de meter op. 

Bij een oude, analoge meter met een draaischijf kun je dit letterlijk zien. De schijf draait voor- of achteruit, afhankelijk van hoeveel je verbruikt en produceert. Bij een analoge meter worden verbruikte en opgewekte stroom dus niet apart geregistreerd. Je ziet alleen wat er netto overblijft (= je verbruik – de teruggeleverde stroom). Dit geldt ook voor je jaarrekening. Natuurlijk gaat je elektriciteitsrekening wél naar beneden.

Digitale meters en slimme meters registreren de opgewekte en verbruikte stroom wel apart. Je kunt dus precies zien wat je opwekt, verbruikt en teruglevert. Ook je jaarrekening geeft een overzicht van de afgenomen en opgeleverde elektriciteit. Op deze manier krijg je meer inzicht in je eigen energieverbruik. 

 

Tip voor salderen met zonnepanelen

Ga je zonnepanelen aanschaffen? Vraag dan bij je netbeheerder na of jouw elektriciteitsmeter geschikt is voor salderen. Zo weet je zeker dat alles als een zonnetje loopt zodra de zonnepanelen geplaatst zijn en loop je geen inkomsten mis. Is je meter niet geschikt? Dan is je netbeheerder verplicht om de oude meter te vervangen door een slimme meter. Dit kost jou helemaal niets. 

Hieronder zie je welke meters wel en niet geschikt zijn voor zonnestroom.

Wel geschikt:
• Slimme energiemeter
• Ferraris draaischijfmeter (analoog)
• Digitale meter met terugleverregistratie

Niet geschikt:
• Digitale meter zonder teruglevertelwerk
• Analoge meter die niet achteruit kan lopen

 

Salderen na 2023

Het is nog steeds onzeker of de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd. Na de val van het kabinet Rutte III is het plan van oud-minister Wiebes om de salderingsregeling af te bouwen controversieel verklaard. Het is dus aan het nieuwe kabinet om hier een besluit over te nemen.

Omdat netbeheerders en energieleveranciers genoeg tijd moeten hebben om alle nodige voorbereidingen te treffen, wordt de kans steeds groter dat de geplande startdatum voor afbouw überhaupt niet haalbaar is. Voor de afbouw van de salderingsregeling kan beginnen, moeten netbeheerders er o.a. voor zorgen dat iedereen een slimme meter heeft en moeten energieleveranciers hun factureringssysteem aanpassen.

Het advies van ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken aan onze nieuwe klimaatminister Rob Jetten is dan ook om de afbouw een jaar uit te stellen – en een jaar langer door te laten lopen. Dat zou betekenen dat de afbouw in 2024 ingaat en in 2032 afloopt. Feit blijft dat het wetsvoorstel eerst nog behandeld moet worden en dat dit nu alleen nog een advies is.

Uiteraard houden wij alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en updaten we deze pagina zodra er meer nieuws is rondom de afbouw van de salderingsregeling.