Doe de dakscan

Salderingsregeling voor zonnepanelen

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt vanaf volgend jaar waarschijnlijk langzaam afgebouwd. Wat betekent dit voor jou? En voor de terugverdientijd van je zonnepanelen?

Wat is de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Als je zonnepanelen hebt, wek je soms meer stroom op dan je direct verbruikt. Op een zonnige dag bijvoorbeeld, waarop je panelen volop stroom produceren maar jij maar weinig stroom gebruikt. Deze niet-gebruikte stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en afgetrokken van de stroom die je afneemt (bijvoorbeeld ‘s avonds, als je zonnepanelen niets opwekken maar je lampen en andere apparaten wel energie verbruiken). Dat heet salderen.

 

Wat verandert er aan de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Tot 2023 wordt 100% van de stroom die je teruglevert (dus de zonnestroom die je zelf opwekt maar niet verbruikt) volledig verrekend met de stroom die je afneemt. Als de salderingsregeling wordt afgebouwd, verandert dit. Het plan van voormalig minister Wiebes was om de hoeveelheid energie die je mag aftrekken van je verbruik vanaf 2023  ieder jaar met 9% terug te schroeven, totdat je in 2031 niets meer mag salderen.

Dat ziet er zo uit:

 

Salderingsregeling afgebouwd

 

Na de val van het kabinet Rutte III is het wetsvoorstel voor afbouw van de salderingsregeling echter controversieel verklaard. Dat betekent dat het nog onduidelijk is of de salderingsregeling vanaf volgend jaar afgebouwd wordt: onze nieuwe regering zal zich eerst nog over dit wetsvoorstel moeten buigen.

Hierdoor wordt de kans steeds groter dat het praktisch niet meer haalbaar is om in januari 2023 (volgend jaar dus al) te beginnen met afbouwen – en dat de startdatum uitgesteld moet worden. Als dat zo is, profiteer je als zonnepaneleneigenaar dus nog wat langer van de financiële voordelen van de saldering van zonnepanelen.

 

Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd?

De salderingsregeling is in 2004 ingevoerd om het aantrekkelijker te maken om zonnepanelen te kopen. Zonnepanelen waren toen nog erg duur – en de terugverdientijd was lang. Omdat het salderen van zonnepanelen eigenlijk een vorm van subsidie is, kost het de overheid geld. En nu steeds meer mensen zonnepanelen op hun dak laten leggen, wordt salderen erg kostbaar voor de overheid en de energieleveranciers. Bovendien worden zonnepanelen steeds betaalbaarder, waardoor zonnepanelen hoe dan ook een goede investering zijn – ook als je niet meer mag salderen. Daarom is er besloten om de salderingsregeling (die altijd al bedoeld als een tijdelijke maatregel) stapsgewijs af te bouwen.

 

Wat voor gevolgen heeft de afbouw van de salderingsregeling?

De afgebouwde salderingsregeling voor zonnepanelen kan effect hebben op het rendement en de terugverdientijd van zonnepanelen. Dit effect is klein voor wie nu al zonnepanelen heeft, maar wordt groter als je later instapt. Kortom: hoe eerder je kiest voor zonnepanelen, hoe meer je profiteert.

Volgens berekeningen van TNO verdienen mensen hun zonnepanelen uit 2021 in iets minder dan 7 jaar terug, terwijl mensen die in 2030 zonnepanelen aanschaffen er ruim 9 jaar over doen (bron: Solar Magazine). Dat levert je nog steeds zo’n 16 jaar gratis zonnestroom op, dus zonnepanelen blijven ook als je niet meer mag salderen een slimme investering. Maar feit blijft: hoe eerder je overstapt, hoe groter je voordeel!

Gevolgen afbouw salderingsregeling op de terugverdientijd

Bron: TNO

 

Terugleververgoeding

Betekent de afbouw van de salderingsregeling dat je een steeds groter deel van de stroom die je wel opwekt maar niet verbruikt gewoon gratis teruglevert aan het net? Nee, gelukkig niet! Voor iedere kWh stroom die je ongesaldeerd teruglevert, ontvang je een zogenaamde ‘terugleververgoeding’. Hoe hoog dit bedrag per kWh is, hangt af van je energieleverancier – zij mogen dit in principe zelf bepalen. Als je overstapt van energieleverancier is het slim om ook op dit soort dingen te letten, want deze bedragen kunnen per energieleverancier flink verschillen.

Een klein deel van de zonnepaneleneigenaren krijgt ook nu al zo’n redelijke terugleververgoeding voor een deel van de teruglevering van hun zonnepanelen. Dit zijn mensen die zoveel stroom opwekken, dat ze op jaarbasis méér stroom terugleveren dan afnemen. Je mag de stroom die je teruglevert wegstrepen tegen de stroom die je afneemt, tot je energiekosten op nul uitkomen. Alle extra stroom die je op het net invoedt mag je niet salderen, maar hiervoor krijg je een terugleververgoeding.

 

Stroom terugleveren?

Ga je zonnepanelen aanschaffen en dus ook stroom terugleveren? Laat dit dan aan je energieleverancier weten, want waarschijnlijk kan je jouw maandelijkse termijnbedrag dan verlagen omdat je een deel van de energie die je verbruikt nu zelf gaat opwekken.

Is de afbouw van de salderingsregeling opgenomen in jullie aanbod?

Zeker. Zonnepanelen zijn een serieuze aankoop en we vinden dat je recht hebt op eerlijke informatie. De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen is daarom altijd al verwerkt in onze offerte. Je hoeft dus niet nog zelf aan het rekenen te slaan.

Offerte aanvragen

Wat kan ik doen om het maximale uit mijn zonnepanelen te halen?

Tot 2023 maakt het niet uit wat je doet, omdat je tot die tijd nog volledig kan salderen. De stroom die je direct gebruikt is nu nog evenveel waard als de stroom die je teruglevert. Maar dit gaat dus veranderen. Als we verder naar de toekomst kijken, is het slim om je energieverbruik zoveel mogelijk overdag te plannen: als de zon schijnt en je panelen stroom opwekken. Door elektrische apparaten zoals je wasmachine, vaatwasser en wasdroger overdag op je eigen zonnestroom te laten draaien, hoef je hiervoor geen energie van het net af te nemen – en bespaar je dus uiteindelijk op je energierekening.  Ook je elektrische auto opladen op je eigen zonnestroom is slim.

 

Is het slim om te investeren in een thuisbatterij?

Je eigen niet gebruikte zonnestroom opslaan in een thuisbatterij zorgt er niet alleen voor dat je jouw eigen zonnestroom ook ’s avonds kunt gebruiken, maar ook dat de piekbelasting op het elektriciteitsnet minder wordt. Omdat het effect van de afgebouwde salderingsregeling voor zonnepanelen relatief klein is en thuisbatterijen nog behoorlijk prijzig zijn, raden we de aanschaf van een thuisbatterij nu toch nog niet aan. Je haalt de investering van een batterij er voorlopig gewoon nog niet uit.

Wel is de verwachting dat een zonnesysteem mét batterij over een kleine tien jaar voordeliger wordt dan eentje zonder. Zeker als de kostprijs van batterijen blijft dalen en er andere gunstige ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld een subsidieregeling voor thuisbatterijen, op gang komen.

Wij houden alle ontwikkelingen rondom thuisbatterijen en de salderingsregeling nauwlettend voor je in de gaten en updaten deze pagina zodra er nieuws is.

 

Zijn zonnepanelen de investering nog waard?

Jazeker! Ook als je straks minder of helemaal niet meer kunt salderen, verdienen zonnepanelen zich nog steeds ruimschoots terug. Dat je nu nog kan salderen is mooi meegenomen, maar zeker niet het enige voordeel van zonnepanelen.

Omdat de afbouw van de salderingsregeling bij ons al in het aanbod is opgenomen, zie je direct hoeveel jij met zonnepanelen op je dak kunt besparen. En vergeet niet: hoe eerder je instapt, hoe hoger je rendement. Vraag daarom vandaag nog een adviesgesprek aan en kies voor zonne-energie van Sungevity!

Gratis advies?

Plan een afspraak in