Vanwege de enorme vraag naar zonnepanelen en de wereldwijde materiaaltekorten, kan je tijdelijk geen adviesgesprek bij ons inplannen.

Lees meer
Doe de dakscan

Salderingsregeling voor zonnepanelen

Wat is de salderingsregeling precies? En wat betekent de geplande afbouw van de salderingsregeling voor jou en voor de terugverdientijd van je zonnepanelen? Hier lees je alles over salderen met zonnepanelen.

Adviesgesprek aanvragen

Wat is de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Met zonnepanelen wek je soms meer energie opwekken dan je verbruikt. Die overtollige energie lever je terug aan het net. De salderingsregeling voor zonnepanelen zorgt ervoor dat de zonnestroom die jij teruglevert aan het elektriciteitsnet een-op-een wordt verrekend met de stroom die je afneemt. Eigenlijk verkoop je jouw ongebruikte stroom dus aan je energieleverancier. Dankzij de salderingsregeling krijg je hier een mooie vergoeding voor.

hoe werkt salderen zonnepanelen infographic

Wat verandert er aan de salderingsregeling voor zonnepanelen?

In de huidige vorm van de salderingsregeling is de stroom die je teruglevert evenveel waard als de stroom die je afneemt. Dit gaat veranderen als de salderingsregeling wordt afgebouwd. Het plan van voormalig minister Wiebes was om de hoeveelheid energie die je mag salderen vanaf 2023 ieder jaar met 9% terug te schroeven, tot de salderingsregeling in 2031 helemaal verdwijnt.

Na de val van het kabinet Rutte III is dit wetsvoorstel voor afbouw van de salderingsregeling echter controversieel verklaard. Hierdoor heeft de behandeling van het voorstel lange tijd stilgelegen. Wel werd al snel duidelijk dat in januari 2023 (volgend jaar dus al) beginnen met afbouwen praktisch niet meer haalbaar is, waardoor de startdatum sowieso uitgesteld moest worden.

In mei 2022 maakte klimaatminister Jetten bekend dat de afbouw pas in 2025 in gang gezet zal worden. Hierdoor profiteer je als zonnepaneleneigenaar nog 2 jaar langer van de financiële voordelen van de saldering van zonnepanelen.

Hier zie je wat er verandert en hoe de geplande afbouw eruit komt te zien:

Salderen na 2025

 

Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd?

De salderingsregeling is in 2004 ingevoerd als financiële prikkel om zonnestroom aantrekkelijker te maken. Zonnepanelen waren toen nog erg duur en de terugverdientijd was lang. Omdat het salderen van zonnepanelen eigenlijk een vorm van subsidie is, kost het de overheid geld. Nu steeds meer mensen zonnepanelen kopen, wordt de salderingsregeling erg kostbaar voor de overheid en energieleveranciers. Tegelijkertijd zijn de kosten van zonnepanelen de afgelopen tien jaar flink gedaald, waardoor zonnepanelen aanschaffen al veel aantrekkelijker is geworden. Daarom wil het kabinet de salderingsregeling (die altijd al bedoeld als een tijdelijke maatregel) stapsgewijs afbouwen.

 

Wat voor gevolgen heeft de afbouw van de salderingsregeling?

De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen kan effect hebben op het rendement en de terugverdientijd van zonnepanelen. Dit effect is klein voor wie nu al zonnepanelen heeft of ze dit jaar nog aanschaft, maar wordt groter als je langer wacht.

Volgens onderzoek van TNO (2020) verdienen mensen hun zonnepanelen uit 2022 in iets minder dan 7 jaar terug, terwijl mensen die in 2030 zonnepanelen aanschaffen er ruim 9 jaar over doen.* Maar ook dat levert je nog steeds zo’n 16 jaar gratis zonnestroom op. Zonnepanelen blijven dus ook als je niet meer mag salderen een slimme investering.

 

Gevolgen afbouw salderingsregeling op de terugverdientijd

Bron: TNO

*Deze cijfers zijn gebaseerd op  de oorspronkelijke afbouwregeling waarbij er vanaf 2023 steeds 9% minder gesaldeerd mag worden. De aangekondigde wijziging (mei 2022) zal volgens het kabinet een beperkte invloed hebben op de terugverdientijd. Er wordt gewerkt aan een update van het rapport waarin de nieuwe afbouwcijfers, investeringskosten voor zonnepanelen en elektriciteitsprijzen meegenomen worden.

Wat betekent de gewijzigde salderingsregeling voor huurders?

Is de afbouw van de salderingsregeling opgenomen in jullie aanbod?

Zeker. Zonnepanelen zijn een serieuze aankoop en we vinden dat je recht hebt op eerlijke informatie. De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen is daarom altijd al verwerkt in onze offerte. Je hoeft dus niet nog zelf aan het rekenen te slaan.

Offerte aanvragen

Vraag en antwoord salderingsregeling

Hoe werkt de salderingsregeling na 2023?

De huidige salderingsregeling wordt verlengd tot 1 januari 2025. Daarna begint de afbouw. Om de opgelopen achterstand op het oorspronkelijke voorstel in te halen, mag je per 1 januari 2025 direct 36% minder salderen. Daarna mag je ieder jaar 9% minder salderen, totdat de salderingsregeling in 2031 helemaal stopt.

Is de salderingsregeling al definitief?

Op 20 mei 2022 heeft minister Jetten laten weten dat het kabinet de startdatum van de afbouw van de salderingsregeling met 2 jaar wil uitstellen naar 1 januari 2025. Over dit aangepaste wetsvoorstel moet nog gestemd worden, maar dat je langer volledig mag salderen dan oorspronkelijk gepland is alvast zeker.

Waarom je nog in 2022 zonnepanelen moet installeren?

Als je dit jaar nog zonnepanelen koopt, profiteer je nog meer dan 2 jaar maximaal van de financiële voordelen van de salderingsregeling. En dat heeft een positief effect op de terugverdientijd én je rendement. Ook bespaar je met zonnepanelen iedere maand weer flink op je energierekening. Kortom: hoe eerder je kiest voor zonnepanelen, hoe meer je profiteert.

Hoe kan ik mij aanmelden voor salderen?

Om te kunnen salderen, moet je jouw zonnepanelen registreren op www.energieleveren.nl. Zo weet de netbeheerder dat je stroom gaat terugleveren en krijg jij de juiste terugleververgoeding. Ook kijkt de netbeheerder of je elektriciteitsmeter geschikt is voor salderen. Je krijgt hier vanzelf bericht over.

Wat kan ik doen om ook tijdens en na de afbouw van de salderingsregeling het maximale uit mijn zonnepanelen te halen?

Zodra je minder mag salderen, wordt de stroom die je teruglevert minder waard dan de stroom die je direct verbruikt. Dan is het slim om je energieverbruik zoveel mogelijk overdag te plannen, als je zonnepanelen stroom opwekken. Draai dus overdag een wasje op zonnestroom en zet ook de vaatwasser overdag aan in plaats van ‘s avonds. Zo profiteer jij ook na afbouw van de salderingsregeling optimaal van je zonnepanelen.

Is het slim om te investeren in een thuisbatterij?

Met een thuisbatterij sla je de zonnestroom die je niet meteen gebruikt zelf op, zodat jouw apparaten ook ‘s avonds op zonnestroom kunnen draaien. Omdat de overtollige zonnestroom niet op het net, maar in je thuisbatterij terechtkomt, helpt een thuisbatterij ook overbelasting van het stroomnet tegengaan. Momenteel is een thuisbatterij financieel echter nog niet interessant omdat salderen je meer oplevert.

Zijn zonnepanelen de investering nog waard?

Zeker, ook als je straks minder of helemaal niet meer kunt salderen, verdienen zonnepanelen zich nog steeds ruimschoots terug. Maar feit blijft: hoe eerder je instapt, hoe groter je voordeel.
Vraag daarom vandaag nog een adviesgesprek aan en ontdek hoeveel jij kunt besparen.