Doe de dakscan

Het rendement van zonnepanelen bepalen

Zonnepanelen zijn een slimme investering: je verdient ze altijd terug. Met winst. Hoe hoger het rendement, hoe sneller je jouw zonnepanelen terugverdient. Maar hoe haal je een zo hoog mogelijk rendement met jouw zonnepanelen?

Factoren die het rendement van zonnepanelen beïnvloeden

De opbrengst van zonnepanelen is niet voor elke installatie hetzelfde. Welke soort en hoeveel zonnepanelen er op je dak liggen, maar ook externe factoren zoals de (stijgende) energieprijzen en de hoeveelheid zonuren hebben invloed op het uiteindelijke rendement. Ook de ligging van jouw dak, de hellingshoek en andere locatiegebonden factoren spelen mee bij het berekenen van de zonnepanelenopbrengst.

 

Hoe kan ik het rendement van mijn zonnepanelen verhogen?

Helaas heb je het rendement van jouw zonnepanelen niet helemaal zelf in de hand: aan bijvoorbeeld de hellingshoek van je dak of de hoeveelheid zonuren in de regio waar je woont kunnen we natuurlijk niet zoveel veranderen (hadden we maar invloed op het weer…), maar gelukkig kan je bepaalde andere factoren die invloed hebben op het rendement van zonnepanelen wél beïnvloeden:

1. Kies voor zonnepanelen met een hoog vermogen
Het vermogen geeft aan hoeveel stroom een zonnepaneel onder ideale omstandigheden kan opwekken. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de gemiddelde opbrengst (en dus het rendement) van jouw zonnepanelen. Omdat de hoeveelheid stroom die een zonnepaneel opwekt steeds wisselt, wordt hier altijd het maximale vermogen (ook wel: piekvermogen) aangegeven. Dit wordt uitgedrukt in wattpiek (wp).
Vooral als je een klein dak hebt waar maar weinig panelen op passen, is het interessant om te kiezen voor krachtige zonnepanelen met een extra hoog vermogen. Zo kan je op een kleiner oppervlak toch veel energie opwekken.

2. Let op de vermogensgarantie
Bij alle zonnepanelen loopt het vermogen in de loop der jaren iets af. Let daarom voor je zonnepanelen koopt goed op de vermogensgarantie: dankzij een goede vermogensgarantie weet je dat een bepaald percentage van het vermogen in wattpiek van de zonnepanelen gegarandeerd blijft, ook als ze al jaren op je dak liggen. De eerste tien jaar is het rendement het hoogst, na 25 jaar is het gemiddelde rendement van zonnepanelen nog zo’n 85%.

3. Denk aan de omvormer
Hoewel je in eerste instantie natuurlijk naar de zonnepanelen zelf kijkt, is ook de omvormer belangrijk voor de uiteindelijke opbrengst van jouw zonnesysteem. Het is belangrijk dat de capaciteit van de omvormer aansluit op het vermogen in wattpiek van je zonnepanelen. Onze zonne-adviseurs helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

4. Verzeker je van een vakkundige installatie
Voor een hoge opbrengst van je zonnepanelen per maand is het ook belangrijk dat de installatie uitgevoerd wordt door een gecertificeerde installateur. Verkeerd gemonteerde zonnepanelen kunnen namelijk grote gevolgen hebben voor de opbrengst (en dus ook voor de terugverdientijd) van jouw zonnepanelen.

5. Vraag de btw op zonnepanelen terug
Heb je in 2022 zonnepanelen gekocht? Dan kan je de btw op zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Doe dit wel voor 1 juli 2023. Deze 21% btw scheelt je al snel zo’n €1000,- op je investering en maakt het overstappen op zonnestroom financieel dus nóg aantrekkelijker. Dankzij deze fijne ‘korting’ verdien jij je zonnepanelen nog sneller terug. Om je btw terug te krijgen, moet je je bij de belastingdienst aanmelden als ondernemer. Te veel gedoe? Sungevity regelt de btw-teruggave graag voor je.

Vanaf dit jaar gaat de btw op zonnepanelen naar 0% en hoef je hier dus zelf niet meer zelf achteraan. Vooral voor zzp’ers is deze wetswijziging goed nieuws: omdat zzp’ers al ondernemer zijn, kwamen zij vaak niet in aanmerking voor de btw-teruggave en liepen zij de korting mis. Dit verandert dus vanaf nu. En dat betekent: een hoger financieel rendement.

6. Laat je zonnepanelen af en toe schoonmaken
Hoe schoner je zonnepanelen, hoe meer energie je opwekt – en hoe hoger de opbrengst. Dankzij de vuilwerende coating zijn zonnepanelen in principe zelfreinigend: de regen spoelt het meeste vuil vanzelf van de panelen af. Maar soms blijft er hardnekkig vuil, zoals vogelpoep of stuifmeel, achter. Om je ervan te verzekeren dat jouw zonnepanelen optimaal blijven presteren, is het slim om eens in de één à twee jaar je zonnepanelen schoon te maken. Een lenteschoonmaak is hiervoor het ideale moment!

Bereken het verwachte rendement van jouw zonnepanelen

Als je overstapt op zonnepanelen doe je eerst een investering: je betaalt of financiert de zonnepanelen, de omvormer en de installatie. Zodra het systeem geïnstalleerd is, begin je direct met besparen op je energierekening. Als je die maandelijkse besparingen optelt, kom je na gemiddeld 4 tot 8 jaar op het bedrag uit dat je voor je zonnesysteem hebt betaald. Dan heb je jouw zonnesysteem dus helemaal terugverdiend en vanaf dat moment is elke euro die je bespaart pure winst.

Tijdens de adviesgesprekken die onze zonne-experts voeren, horen we wel eens dat sommige mensen het lastig vinden om zo ver vooruit te kijken, waardoor ze de voordelen op de lange termijn onderschatten. Je verdient je investering namelijk altijd terug. Met winst.

“Ik heb mijn zonnepanelen nu afbetaald en profiteer van gratis elektriciteit! Geen elektriciteitsrekening meer hoeven te betalen en  je eigen elektriciteitsverbruik kunnen regisseren geeft me een gevoel van vrijheid en geluk.”

Lees Linda's verhaal

Opbrengst zonnepanelen bepalen

Om de voordelen op de lange termijn tastbaarder te maken, heeft Milieu Centraal een rekenmethode ontwikkeld. Met behulp van de Standaard Rekenmethode Rendementen kan je gemakkelijk en snel jouw verwachte zonnepanelen rendement bepalen.

Voor het bepalenn van de opbrengst van zonnepanelen wordt onder andere gekeken naar:

  • de aanschafkosten van de zonnepanelen;
  • de levensduur van de panelen;
  • de kosten voor onderhoud;
  • de gemiddelde besparing;
  • de huidige en verwachte energieprijzen;
  • de spaarrente.

 

Liever meteen je terugverdientijd berekenen om te zien wanneer jij net als Linda profiteert van gratis stroom? Bekijk dan onderstaand rekenvoorbeeld of laat een van onze zonne-experts jou helpen met de berekening van de opbrengst en terugverdientijd van zonnepanelen.

 

Rekenvoorbeeld terugverdientijd zonnepanelen

Het gemiddelde systeem dat we bij Sungevity verkopen bestaat uit 10 tot 12 zonnepanelen. Voor zo’n compleet systeem betaal je tussen de €4.000 en €6.000 (exclusief btw, want die is vanaf dit jaar komen te vervallen). Dit is hoe je de terugverdientijd berekent:

Vermogen zonnesysteem (12 x 360 Wp zonnepaneel)

4320 Wp

Gemiddelde opbrengst over 25 jaar

3.672 kWh / jaar

Kosten zonnepanelen (indicatie, excl. btw)

€ 4.532

Elektriciteitsprijs (gemiddeld)

€ 0,35

Besparing in het eerste jaar in euro’s

3.672 kWh x € 0,35 = € 1285,20

Indicatie terugverdientijd

€ 4.532 / € 1285,20 = 3,53 jaar

Ik wil mijn terugverdientijd weten

Advies over welke zonnepanelen het hoogste rendement opleveren?

Elk dak is anders. Met onze geavanceerde software berekenen we nauwkeurig wat het maximale rendement voor jouw dak is. Onze zonne-experts vertellen er graag meer over.

De salderingsregeling en de invloed hiervan op het verwachte rendement

Als je nadenkt over het aanschaffen van zonnepanelen, heb je vast de term salderingsregeling wel eens voorbij zien komen. Dankzij deze regeling krijg je de energiebelasting over ‘teveel’ opgewekte energie terug. Deze regeling geldt tot 2025, daarna wordt de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd. Vanaf 2031 mag je helemaal niet meer salderen en krijg je voor de energie die je teruglevert een zogenaamde ‘redelijke terugleververgoeding’ van je energieleverancier.

Wat voor gevolgen heeft de afbouw van de salderingsregeling?

De afbouw van de salderingsregeling kan effect hebben op het rendement en de terugverdientijd van zonnepanelen. Dit effect is klein voor wie nu al zonnepanelen heeft, maar wordt groter naarmate je later instapt. Kortom: hoe eerder je erbij bent, hoe beter.

Op zoek naar harde cijfers? Uit nieuw onderzoek van TNO (2022) blijkt dat de terugverdientijd ongeveer 5 jaar is als je in 2022 zonnepanelen laat installeren. Dit loopt op tot ongeveer 7 jaar als je in 2027 zonnepanelen koopt. Maar vergeet niet dat zonnepanelen zo’n 25 tot 30 jaar meegaan. Dus ook als je terugverdientijd een klein beetje oploopt, profiteer je nog steeds jarenlang van gratis stroom. Kortom, het rendement op zonnepanelen is zo hoog dat je hoe dan ook goed zit – ook na afbouw van de salderingsregeling.

Meer over de afbouw van de salderingsregeling

Is de afbouw van de salderingsregeling opgenomen in jullie advies?

Zeker. Zonnepanelen zijn een serieuze aankoop en wij vinden dat je recht hebt op eerlijke informatie. De afbouw van de salderingsregeling is daarom al verwerkt in onze offerte. Je hoeft dus niet nog zelf aan het rekenen te slaan.

Adviesgesprek aanvragen

Welke zonnepanelen behalen het hoogste rendement?

Bij Sungevity kan je kiezen tussen verschillende soorten zonnepanelen. Als je geen grote investering wil doen, kan je kiezen voor zonnepanelen die je het snelst terugverdient. Maar op de langere termijn ben je met een relatief goedkoop paneel niet per se het beste uit. Panelen met een hoge opbrengst hebben doorgaans een wat hogere aanschafprijs, maar leveren je uiteindelijk ook meer rendement op.

Als je op zoek bent naar zonnepanelen met een hoog rendement, is het dus verstandig om te kijken welke zonnepanelen het hoogste wp vermogen hebben. Onze zonne-experts kijken tijdens een gratis adviesgesprek graag met je mee welke panelen het beste passen bij jouw wensen en jouw dak.

Gratis advies?

Plan een gesprek in