Vanwege de enorme vraag naar zonnepanelen en de wereldwijde materiaaltekorten, kan je tijdelijk geen adviesgesprek bij ons inplannen.

Lees meer
Doe de dakscan

Zonnepanelen financieren: hoe betaal jij je panelen?

Ook zonder spaargeld kun je profiteren van zonnestroom. Je kunt zonnepanelen namelijk ook ook huren of financieren met een lening. En dat laatste is aanzienlijk voordeliger. Meer weten?

Vraag vrijblijvend advies aan

Overstappen op zonnestroom is een slimme investering: het is goed voor het milieu en jij bespaart direct op je energierekening. Zonnepanelen hebben nog veel meer voordelen, maar van welke voordelen jij precies profiteert, hangt ook af van de financiering. Je kan zonnepanelen kopen met je eigen geld, maar je kan zonnepanelen ook huren, leasen of financieren met een groene lening.

Maar waarom is het een voordeliger dan het ander? En hoe profiteer je maximaal van je zonnepanelen? Wij zetten alles voor je op een rij.

 

Zonnepanelen financiering: waarom lenen voordeliger is

Je kunt zonnepanelen huren voor een vast bedrag per maand. Dit klinkt aantrekkelijk, maar vaak zitten er wat addertjes onder het gras. Huren is duur, waarschuwt de Consumentenbond. Het is slimmer om je zonnepanelen te financieren via een groene lening.

Dan ‘koop’ je de zonnepanelen met geleend geld, dat je in maandelijkse termijnen terugbetaalt. Je hoeft dus niet een groot bedrag in één keer te betalen, maar je word wel eigenaar van de panelen. Dat betekent dat je ook profiteert van alle voordelen die zonnepaneleneigenaren hebben, zoals bijvoorbeeld de btw-teruggave. En dat kan een hoop geld schelen.

zonnepanelen met financiering

 

Woon je in een huurhuis en kan je zonnepanelen huren via je woningcorporatie? Dan werkt het allemaal net even anders en gelden deze nadelen niet. Je verhuurder betaalt de zonnepanelen en jij betaalt hiervoor een bijdrage per maand die verrekend wordt met je servicekosten. 

zonnepanelen financieren flowchart

Waarom lenen beter is dan zonnepanelen huren

We onderzochten de verschillende financieringsopties voor zonnepanelen en berekenden wat je onderaan de streep overhoudt. De conclusie is duidelijk.

Lees het onderzoek

Financieringsopties voor zonnepanelen: voor- en nadelen

Vaak gehoord: ‘Als ik zonnepanelen huur, wordt alles voor me geregeld’. Dat klopt, maar bij Sungevity geldt dit ook als je een systeem koopt met eigen of geleend geld. Wij geven namelijk 10 jaar productgarantie, installatiegarantie én ook 10 jaar lang garantie op de opbrengst van je panelen. Daarom kun je bij ons geen zonnepanelen huren; er zit voor jou geen voordeel in.

Direct besparen op je energierekening
Geen geld nodig om te investeren
21% BTW-teruggave (à €1000,-)
Jarenlang gratis zonnestroom
Geen maandelijkse kosten
Minimaal 10 jaar compleet zorgeloos
Geen kredietcheck
Geen kosten voor overname of verwijderen van de panelen
Je bent eigenaar en je huis wordt meer waard
Aanbevolen
Kopen
Aanbevolen
Lenen

Wel profiteren van zonnepanelen, geen spaargeld over?

Lees meer over groene leningen

Lenen

Als je je spaargeld liever niet uitgeeft aan zonnepanelen, is financiering met een lening de beste keus. Er zijn verschillende leningen, met elk hun eigen voorwaarden. Het voordeel? Je bent eigenaar van de zonnepanelen, waardoor je de btw terugkrijgt én de volle 25 jaar dat de panelen meegaan van zonnestroom profiteert.

Lees meer over lenen

Kopen

Heb je spaargeld te besteden? Dan is dit de beste keus. Het rendement op zonnepanelen ligt tussen de 8 en 14%. Want zodra je panelen zichzelf hebben terugverdiend, profiteer je nog jarenlang van gratis stroom. Je bent eigenaar en kunt dus btw terugvragen. Ook wordt je huis meer waard met zonnepanelen op je dak.

Lees meer over kopen

Huren

Bij Sungevity kun je geen zonnepanelen huren, om de simpele reden dat je met huren onnodig duur uit bent. Dat komt omdat je geen eigenaar van de panelen bent. Daarmee loop je de btw-teruggave en ander fiscaal voordeel mis. Wil je weten hoe dat precies zit en hoeveel geld het je scheelt? Lees dan verder.

Lees meer over huren

Salderingsregeling zonnepanelen

Een veelgenoemd voordeel van zonnepanelen huren is dat het bedrag dat je per maand aan de huur van zonnepanelen betaalt lager ligt dan het bedrag dat je bespaart op je energierekening. Onder de streep houd je dus geld over. Dit is een veel gevallen inderdaad waar, maar de maandelijkse kosten bij huren zijn wel nog steeds hoger dan wanneer je geld leent voor zonnepanelen, zo blijkt uit onderzoek van Consumentenbond. Hierdoor is je uiteindelijke voordeel als je zonnepanelen huurt dus lager.

Als we naar de toekomst kijken, is er nog een bijkomend nadeel: de geplande afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen maakt huren nog minder aantrekkelijk. Nu wordt de energie die je teruglevert aan het net (zonnestroom die je wel opwekt maar niet meteen gebruikt) 1 op 1 verrekend met de stroom die je van afneemt. Dat heet salderen.

De salderingsregeling wordt vanaf 2025 afgebouwd, tot je in 2031 helemaal niet meer kan salderen. Dit houdt in dat je steeds minder teruggeleverde stroom mag wegstrepen tegen de stroom die je afneemt van het net. Dit betekent niet dat je de stroom die je teruglevert straks gratis weggeeft, maar de vergoeding die je dan krijgt zal wel een stuk lager liggen. Het uiteindelijke voordeel op je energierekening kan hierdoor dus veranderen.

Omdat de maandelijkse kosten voor huren hoger zijn dan wanneer je zonnepanelen laat financieren of koopt, is het effect van de afbouw van de salderingsregeling voor huurders ook het grootst. Dit is de voornaamste reden waarom veel energieleveranciers gestopt zijn met het verhuren van zonnepanelen.

Lees meer over de afbouw van de salderingsregeling

Terugverdientijd zonnepanelen bij verschillende financieringsmogelijkheden

Omdat zonnepanelen steeds betaalbaarder en efficiënter worden, is de terugverdientijd van zonnepanelen de laatste jaren flink gedaald. Hoewel de terugverdientijd weer een klein beetje zal oplopen als de salderingsregeling wordt afgeschaft, blijven zonnepanelen een slimme investering. Maar wat is eigenlijk de invloed van de financiering op de terugverdientijd?

Onderzoeksinstituut TNO berekende dat je terugverdientijd als je dit jaar nog zonnepanelen koopt iets minder dan 7 jaar zal zijn, terwijl je er in 2030 ruim 9 jaar over doet. Maar omdat zonnepanelen zo’n 25 tot 30 jaar meegaan, profiteer je ook dan nog meer dan 15 jaar van gratis stoom.

Maar let op: dit geldt alleen als je de zonnepanelen koopt of met een lening financiert, want als je ze huurt blijf je maandelijks voor je zonnepanelen betalen zo lang ze op je dak liggen.

Btw-teruggave zonnepanelen

Als je zonnepanelen financieert met eigen geld of met een lening, zijn de zonnepanelen op je dak ook echt van jou. Als eigenaar kan je de 21% btw op zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Dat levert extra voordeel op, want dit scheelt al snel zo’n €1000. Als je zonnepanelen huurt of least heb je deze mogelijkheid niet en loop je dit financiële voordeel mis.

Hoe jij je zonnepanelen ook betaalt, je bespaart vanaf dag 1 op je energierekening én je draagt jouw steentje bij aan een duurzame toekomst en een beter milieu. Maar de manier waarop je jouw zonnepanelen laat financieren, heeft veel invloed op je uiteindelijke rendement.

Onze solar consultants kijken in een gratis adviesgesprek graag hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen op je dak. Ook geven we je graag meer info over de verschillende financieringsopties.

Alles over de btw-teruggave

Vrijblijvend advies?

Plan nu een afspraak in