Vanwege de grote vraag naar zonnepanelen nemen wij momenteel geen nieuwe klanten aan.

Lees meer
Doe de dakscan

Zonnepanelen financieren: hoe betaal jij je panelen?

Ook zonder spaargeld kun je profiteren van zonnestroom. De zonnepanelen financiering is namelijk ook mogelijk door te huren of geld te lenen. Dat laatste is aanzienlijk voordeliger, maar hoe zit dat?

Doe de dakscan

Overstappen op zonnestroom is een slimme investering: het is goed voor het milieu en jij bespaart direct op je energierekening. Zonnepanelen hebben nog veel meer voordelen, maar van welke voordelen jij precies profiteert, hangt ook af van de zonnepanelen financiering. Je kan zonnepanelen kopen met je eigen geld, huren, of een groene lening afsluiten als financiering voor zonnepanelen.

Kopen is op termijn het voordeligst, maar wat is de slimste zonnepanelen financiering als je geen eigen geld hebt? Wij zetten alles voor je op een rij.

FINANCIERING ZONNEPANELEN: WAAROM DIT VOORDELIG IS

Je kunt zonnepanelen huren voor een vast bedrag per maand. Dit klinkt aantrekkelijk, maar vaak zitten er wat addertjes onder het gras. Huren is duur, waarschuwt de Consumentenbond. Een groene lening als zonnepanelen financiering is slimmer.

Met een zonnepanelen financiering ‘koop’ je de zonnepanelen met geleend geld, waarbij je de panelen in maandelijkse termijnen terugbetaalt. Je hoeft voor deze zonnepanelen financiering dus niet een groot bedrag in één keer te betalen, maar je wordt wel eigenaar van de panelen. Dat betekent dat je ook profiteert van alle voordelen die zonnepaneleneigenaren hebben, zoals de btw-besparing. Een financiering voor zonnepanelen bespaart je daardoor op termijn veel geld, zeker ten opzichte van huren.

Woon je in een huurhuis en kan je zonnepanelen huren via je woningcorporatie? Dan werkt de zonnepanelen financiering net even anders en gelden deze nadelen niet. Je verhuurder verzorgt de financiering voor zonnepanelen en jij betaalt een bijdrage per maand die verrekend wordt met je servicekosten.

infographic whitepaper kopen huren lenen

Waarom zonnepanelen financiering slimmer is dan huur

We onderzochten de verschillende opties voor zonnepanelen financiering en berekenden wat je onderaan de streep overhoudt. De conclusie is duidelijk.

Lees het onderzoek

FINANCIERING ZONNEPANELEN: VOOR- EN NADELEN

Vaak gehoord: ‘Als ik zonnepanelen huur, wordt alles voor me geregeld’. Dat klopt, maar bij Sungevity geldt dit ook als je een systeem koopt middels zonnepanelen financiering uit eigen zak of via een lening. Wij geven namelijk 10 jaar productgarantie, installatiegarantie én ook 10 jaar lang garantie op de opbrengst van je panelen. Daarom is een zonnepanelen financiering met een vaste huurprijs bij ons geen optie; er zit voor jou geen voordeel in.

Direct besparen op je energierekening
Geen geld nodig om te investeren
21% BTW-teruggave (à €1000,-)
Jarenlang gratis zonnestroom
Geen maandelijkse kosten
Minimaal 10 jaar compleet zorgeloos
Geen kredietcheck
Geen kosten voor overname of verwijderen van de panelen
Je bent eigenaar en je huis wordt meer waard
Aanbevolen
Kopen
Aanbevolen
Lenen

Wel profiteren van zonnepanelen, geen spaargeld over?

Lees meer over groene leningen

Lenen

Als je de financiering voor zonnepanelen liever niet doet met je eigen spaargeld, dan is een zonnepanelen financiering met een lening de beste keus. Er zijn verschillende leningen, met elk hun eigen voorwaarden. Het voordeel? Je bent eigenaar van de zonnepanelen, waardoor je de btw terugkrijgt én de volle 25 jaar dat de panelen meegaan van zonnestroom profiteert.

Lees meer over lenen

Kopen

Heb je spaargeld te besteden voor de zonnepanelen financiering? Dan is dit de beste keus. Het rendement op zonnepanelen ligt bij de financiering voor zonnepanelen uit eigen zak tussen de 8% en 14%. Want zodra je panelen zichzelf hebben terugverdiend, profiteer je nog jarenlang van gratis stroom. Je bent eigenaar en kunt dus btw terugvragen. Ook wordt je huis meer waard met zonnepanelen op je dak.

Lees meer over kopen

Huren

Bij Sungevity kun je geen zonnepanelen huren, om de simpele reden dat je met deze manier van zonnepanelen financiering onnodig duur uit bent. Dat komt omdat je geen eigenaar van de panelen bent. Daarmee loop je de btw-teruggave en ander fiscaal voordeel mis. Wil je weten hoe dat precies zit en hoeveel geld het je scheelt? Lees dan verder.

Lees meer over huren

Salderingsregeling zonnepanelen

Een veelgenoemd voordeel van het huren van zonnepanelen is dat het maandbedrag voor deze zonnepanelen financiering lager ligt dan het bedrag dat je bespaart op je energierekening. Onder de streep houd je dus geld over. Dit is in veel gevallen inderdaad waar, maar de maandelijkse kosten bij huren zijn wel nog steeds hoger dan wanneer je een lening neemt voor de zonnepanelen financiering, zo blijkt uit onderzoek van Consumentenbond en uit ons eigen onderzoek. Met huur heb je dus minder voordeel dan bij een lening voor de zonnepanelen financiering.

Als we naar de toekomst kijken, is er nog een bijkomend nadeel: de geplande afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen maakt een zonnepanelen financiering middels huur nog minder aantrekkelijk. Nu wordt de energie die je teruglevert aan het net (zonnestroom die je wel opwekt maar niet meteen gebruikt) 1-op-1 verrekend met de stroom die je dan afneemt. Dat heet salderen.

De salderingsregeling wordt vanaf 2025 afgebouwd, tot je in 2031 helemaal niet meer kan salderen. Dit houdt in dat je steeds minder teruggeleverde stroom mag wegstrepen tegen de stroom die je afneemt van het net. Dit betekent niet dat je de stroom die je teruglevert straks gratis weggeeft, maar de vergoeding die je dan krijgt zal wel een stuk lager liggen. Het uiteindelijke voordeel op je energierekening kan hierdoor dus veranderen.

Omdat de maandelijkse kosten voor huren hoger zijn dan wanneer je de volledige financiering voor zonnepanelen ineens doet, is het effect van de afbouw van de salderingsregeling voor huurders ook het grootst. Dit is de voornaamste reden waarom veel energieleveranciers gestopt zijn met het verhuren van zonnepanelen.

Lees meer over de afbouw van de salderingsregeling

FINANCIERING ZONNEPANELEN: DE INVLOED VAN VERSCHILLENDE MOGELIJKHEDEN OP DE TERUGVERDIENTIJD

Omdat zonnepanelen steeds betaalbaarder en efficiënter worden, is de terugverdientijd van zonnepanelen de laatste jaren flink gedaald. Hoewel de terugverdientijd weer een klein beetje zal oplopen als de salderingsregeling wordt afgeschaft, blijft een financiering voor zonnepanelen een slimme investering.

Maar wat is eigenlijk de invloed van de zonnepanelen financiering op de terugverdientijd?

Onderzoeksinstituut TNO berekende dat je terugverdientijd als je dit jaar nog een financiering voor zonnepanelen doet, iets minder dan 7 jaar zal zijn, terwijl je er in 2030 ruim 9 jaar over doet. Maar omdat zonnepanelen zo’n 25 tot 30 jaar meegaan, profiteer je ook dan nog meer dan 15 jaar van gratis stroom.

Maar let op: dit geldt alleen als je de zonnepanelen financiering uit eigen zak of met een lening doet, want als je ze huurt blijf je iedere maand opnieuw een bedrag voor de zonnepanelen financiering neertellen zo lang ze op je dak liggen.

Btw-teruggave zonnepanelen

Als je de zonnepanelen financiering met eigen geld of met een lening doet, zijn de zonnepanelen op je dak ook echt van jou. Als eigenaar kan je de 21% btw van de financiering voor zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Dat levert extra voordeel op, want dit scheelt al snel zo’n €1000. Als je zonnepanelen huurt of least heb je deze mogelijkheid niet en loop je dit financiële voordeel mis.

Hoe jij de zonnepanelen financiering ook doet, je bespaart vanaf dag 1 op je energierekening én je draagt jouw steentje bij aan een duurzame toekomst en een beter milieu. Maar de manier waarop je de financiering voor zonnepanelen doet, heeft veel invloed op je uiteindelijke rendement.

Onze solar consultants kijken in een gratis adviesgesprek graag hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen op je dak. Ook geven we je graag meer info over de verschillende opties voor zonnepanelen financiering.

Alles over de btw-teruggave

Gratis dakscan?

Check je postcode