Terug naar Blog

Huis in de verkoop? Je zonnepanelen zijn goud waard

zonnepanelen meer waard huis

Het is misschien wel de grootste blokkade om over te stappen op zonnestroom: de angst dat je de investering in zonnepanelen niet op tijd terugverdient. Hoewel een zonnesysteem zich na gemiddeld 7 jaar heeft terugbetaald en daarna nog zo’n 20 jaar gratis stroom oplevert, kan 7 jaar soms toch best lang lijken. Want wat als je een nieuwe baan krijgt op een andere plek? Of het huis toch te klein voelt met opgroeiende kinderen? Of juist te groot, omdat de kinderen tegen die tijd allemaal het huis uit zijn. Als je jouw huis dan toch verkoopt, ben je die investering in je dak dus kwijt – want niemand gaat betalen voor zonnepanelen die al op het dak liggen, toch? Óf maken zonnepanelen een huis juist aantrekkelijker voor de koper?

 

Zorgen zonnepanelen voor meerwaarde van je woning?

Energiezuinige huizen leven flink meer opleveren dan niet-groene woningen. En met zonnepanelen maak je al snel een labelsprong of twee. Deze ‘positieve premie’ kan bij de verkoopprijs worden opgeteld, want de energiekosten gaan flink omlaag en de verduurzamingskosten zijn al gemaakt.

Beter energielabel

Een gemiddelde tussenwoning met 10 zonnepanelen kan een sprong van 2 tot 3 labelstappen maken. Als je dit combineert met andere gangbare verduurzamingsmaatregelen zoals isolatie, dubbel glas en een HR-ketel, ligt het behalen van een A-label absoluut binnen handbereik.

Hogere verkoopprijs

Uit onderzoek van De Nederlandse Bank uit 2019 bleek dat energiezuinige huizen gemiddeld 7.000 euro meer opleveren dan niet-groene woningen. Dit bedrag is vergelijkbaar met de kosten van de aankoop en installatie van een gemiddeld zonnesysteem. Maar de verschillen in verkoopprijs tussen energiezuinige woningen en woningen met een minder goed energielabel zijn de afgelopen tijd nog veel verder toegenomen. Volgens recente cijfers (2022) van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) levert een woning met energielabel A zo’n 10.8% meer op dan een vergelijkbare woning met energielabel C. En een woning met energielabel C levert gemiddeld 11,6 procent meer op dan een vergelijkbare woning met label G. Met de gemiddelde huizenprijs van nu, staat dit gelijk aan ongeveer € 50.000 verschil in verkoopprijs. Investeren in verduurzamings maatregelen kan je bij de verkoop van je huis dus zo een halve ton schelen!

Dat zonnepanelen (en andere verduurzamingsmaatregelen) bijdragen aan een hogere verkoopprijs is eigenlijk heel logisch. De zonnepanelen op het dak zorgen er immers voor dat je honderden euro’s aan stroomkosten bespaart en gaan vaak nog tientallen jaren mee.

 

Zonnepanelen zonder zorgen

Dus twijfel je nog over de aanschaf van zonnepanelen omdat je nog niet weet of je meer dan 7 jaar in jouw huis blijft wonen? Deze zorgen zijn gelukkig nergens voor nodig: in geval van verkoop gaan die zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank!

Ook interesse in zonnepanelen op jouw dak? Stel dan gerust al je vragen aan onze zonnepanelen-experts. Zij helpen je graag verder in een gratis adviesgesprek.

 


Oorspronkelijk gepubliceerd op 9 juni 2020. Laatste update: 1 november 2022. 

Lees meer over

Ook een spaarpot op je dak?

Ontdek wat je kunt besparen met onze gratis dakscan. Binnen 60 seconden weet je wat jouw dak waard is!

Doe de dakscan