Terug naar Blog

Huis in de verkoop? Je zonnepanelen zijn goud waard

Huis in de verkoop? Je zonnepanelen zijn goud waard!

Het is misschien wel de grootste blokkade voor mensen om op zonnestroom over te stappen: de angst dat je de investering in zonnepanelen niet op tijd terugverdient. Hoewel een zonnesysteem zich na gemiddeld 7 jaar heeft terugbetaald en daarna nog zo’n 20 jaar gratis stroom oplevert, kan 7 jaar soms toch best lang lijken.

Wat als je een nieuwe baan krijgt op een andere plek? Of het huis toch te klein voelt met opgroeiende kinderen? Als je jouw huis dan toch moet verkopen, ben je die investering in je dak dus kwijt – want niemand gaat betalen voor zonnepanelen die al op het dak liggen, toch? Of maken zonnepanelen een huis juist aantrekkelijker voor de koper?

 

Zorgen zonnepanelen voor meerwaarde van je woning?

Uit onderzoek van De Nederlandse Bank  blijkt dat energiezuinige huizen gemiddeld 7.000 euro meer opleveren dan niet-groene woningen. En met zonnepanelen maak je al snel een labelsprong of twee. Deze ‘positieve premie’ kan bij de verkoopprijs worden opgeteld, want de energiekosten gaan flink omlaag en de verduurzamingskosten zijn al gemaakt.

 

Beter energielabel

Een gemiddelde tussenwoning met 10 zonnepanelen kan een sprong van 2 tot 3 labelstappen maken. Als je dit combineert met andere gangbare verduurzamingsmaatregelen (zoals isolatie, dubbel glas en een HR-ketel) ligt het behalen van een A-label absoluut binnen bereik.

 

Hogere verkoopprijs

Een iets ouder onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven zet de positieve relatie tussen huiswaarde en zonnepanelen nog scherper neer. Van de 227 potentiële huizenkopers die werden ondervraagd, bleek driekwart gemiddeld 7.000 euro extra over te hebben voor een huis met zonnepanelen. Dit bedrag is vergelijkbaar met de kosten van de aankoop en installatie van een gemiddeld zonnesysteem.

Dat zonnepanelen bijdragen aan een hogere verkoopprijs is eigenlijk heel logisch. De zonnepanelen op het dak zorgen ervoor dat je honderden euro’s aan stroomkosten bespaart en gaat vaak nog tientallen jaren mee.

 

Zonnepanelen zonder zorgen

Dus twijfel je nog over de aanschaf van zonnepanelen omdat je nog niet weet of je meer dan 7 jaar in jouw huis blijft wonen? Deze zorgen zijn gelukkig nergens voor nodig: in geval van verkoop gaan die zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank!

Wil je meer weten? Stel dan gerust al je vragen aan onze zonnepanelen-experts. Zij helpen je graag verder in een gratis adviesgesprek.

Lees meer over

Ook een spaarpot op je dak?

Ontdek wat je kunt besparen met de gratis dakscan. Binnen 60 seconden weet je wat jouw dak waard is!

Doe de dakscan