Terug naar Blog

Slim dakgebruik: hoe het ideale legplan voor zonnepanelen het verschil maakt

Het doel van een zonnepanelenontwerp is om het dak maximaal te benutten en zo een optimaal rendement te realiseren, wat direct ten goede komt aan de huurder. Onze Solar Engineers omschrijven het ontwerpen van legplannen voor woningcorporaties en vastgoedpartijen ook wel als het oplossen van een ingewikkelde puzzel waarbij de stukjes telkens weer op een andere manier in elkaar passen.

Slim dakgebruik: hoe het ideale legplan voor zonnepanelen het verschil maakt

De verschillende puzzelstukjes

Het spreekt voor zich dat onze Solar Engineers bij het uitwerken van legplannen rekening houden met factoren zoals schaduw, schoorstenen, dakramen, hellingshoeken, veiligheidsvoorschriften en esthetische richtlijnen. Ze gebruiken diverse kaarten om een gedetailleerd beeld te krijgen, en creëren vervolgens een zonnepanelenontwerp dat het hoogst mogelijke rendement oplevert. Doordat elk dak uniek is, variëren de legplannen die we bij Sungevity maken van dag tot dag. De ene dag zijn de Solar Engineers bezig met legplannen voor eengezinswoningen, terwijl ze op andere dagen werken aan ontwerpen voor meergezinswoningen. In het geval van meergezinswoningen is de puzzel net iets ingewikkelder.

Meergezinswoningen: een complexere puzzel

Bij meergezinswoningen zijn er meer factoren om rekening mee te houden. “Het begint ermee dat we vaak honderden zonnepanelen installeren op een relatief klein dakoppervlak. Daarnaast is de energiebehoefte groter en zijn er vaak meer obstakels waar we omheen moeten werken. Er zijn ook meer kabels nodig om de zonnepanelen aan te sluiten, en de panelen moeten op een andere manier met elkaar worden verbonden. De gebouwen zijn ook vaak hoger, de omvormers groter en het type aansluiting varieert. Er zijn dus meer puzzelstukjes die in elkaar moeten passen”, vertelt een van onze Solar Engineers. Lees meer over het werk van de Solar Engineers van Sungevity.

Benieuwd naar de mogelijkheden op jullie daken?

We kijken graag vrijblijvend mee naar de mogelijkheden voor specifieke verduurzamingsprojecten van woningcorporaties of vastgoedpartijen. Plan een adviesgesprek in!

Neem contact op