Terug naar Blog

Generatie Zon: in gesprek met Tim - Solar Engineer

‘Een ingewikkelde puzzel met veel stukjes die telkens weer op een andere manier in elkaar passen.’ Zo zou je het werk van onze Solar Engineer Tim kunnen omschrijven. Hij ontwerpt zonnepanelenlegplannen voor woningcorporaties. Van eengezinswoningen tot appartementencomplexen, geen uitdaging is hem te groot.

Generatie Zon: in gesprek met Tim

‘Ik ben de technische spin in het web’

Als ik op verjaardagen de vraag krijg ‘wat doe je eigenlijk voor werk’, dan leg ik het als volgt uit: wij installeren zonnepanelen voor woningcorporaties en vastgoedeigenaren, omdat deze graag willen verduurzamen. De projectmanagers in mijn team onderhouden het contact met de woningcorporatie en coördineren projecten van A tot Z, en de campaign manager verzorgt de communicatie met huurders. En dan zijn er ook nog de collega’s die de installaties plannen én zorgen dat er ook na de installatie geen vragen onbeantwoord blijven bij de huurders.

Als technische spin in het web ontwerp ik de legplannen voor zonnepanelen. Allereerst breng ik het dak goed in beeld aan de hand van allerlei kaarten zoals Google Maps of Google Earth. Vervolgens kijk ik hoeveel zonnepanelen erop passen, hoe we het dak optimaal kunnen benutten en of het zonnesysteem voldoet aan alle veiligheidseisen en richtlijnen. Het is eigenlijk net een ingewikkelde puzzel, waarbij de stukjes telkens weer op een andere manier in elkaar passen. De opgeloste puzzel laat duidelijk zien wat de mogelijkheden zijn op het dak.

 

‘Al die kennis over duurzame energie doet iets met je’

Ik heb een achtergrond in duurzame energietechniek. Tijdens mijn masteropleiding leerde ik alles over windenergie, zonne-energie en de opslag daarvan. Ik vond het meteen ontzettend tof. Maar al die kennis doet ook iets met je. Je beseft je ineens hoe belangrijk duurzame energie is, hoe schaars grondstoffen zijn en wat voor schadelijke stoffen er vrijkomen bij de opwek van fossiele energie. Op een gegeven moment stond ik voor de vraag: wat moet ik doen met mijn carrière? Door alles wat ik had geleerd was mijn keuze meteen duidelijk. Ik wilde bijdragen aan de energietransitie. Dit is een van de redenen waarom ik bij Sungevity ben begonnen.

“Bij de installatie op een meergezinswoning spelen er namelijk een aantal factoren die de puzzel net iets ingewikkelder maken.”

 

Geen dak is hetzelfde

Mijn ontwerpen voor woningcorporaties en vastgoedeigenaren verschillen per dag. De ene dag zijn het legplannen voor (hoge) appartementsgebouwen,  de andere dag legplannen voor eengezinswoningen. De laatste tijd komen er steeds meer opdrachten binnen voor grote installaties van soms wel honderden zonnepanelen. Dit laat zien dat de energietransitie echt aan het rollen is. En het maakt mijn werk ook uitdagend en afwisselend. Bij de installatie op een meergezinswoning spelen er namelijk een aantal factoren die de puzzel net iets ingewikkelder maken. De gebouwen zijn hoger, de omvormers groter, het type aansluiting kan verschillen, je hebt meer kabels nodig en je moet de panelen op een andere manier met elkaar verbinden. Daarnaast komen er steeds meer renovatie- en nieuwbouwprojecten op ons pad, waarbij we samenwerken met andere partijen. Je hoort het al: geen dak is hetzelfde.

 

‘Als ik de zonnepanelen op Google Earth zie verschijnen, maakt het mijn dag’

Het leukste aan mijn baan is dat ik een hele tastbare impact heb op de energietransitie. Ik kijk geregeld op Google Earth of ik ‘mijn’ zonnepanelen al kan zien liggen. Wat mijn werk extra boeiend maakt, is dat ik het aanspreekpunt ben voor alle vragen over het legplan. Als technische schakel tussen de projectmanagers, huurders en onze klanten beantwoord ik vragen zoals ‘waarom krijgt mijn buurman een aanbod voor acht zonnepanelen, en ik maar voor zes?’.  Dit is een vraag die veel voorkomt, en die ik ook goed begrijp. Het antwoord is vaak heel simpel. Door een raampje of pijpje op het dak is er bij de een net wat minder ruimte dan bij de ander, waardoor er minder zonnepanelen op passen. Wij nemen dit soort vragen wel heel serieus. In alles wat wij doen staat het optimaal benutten van het dak én het belang van de huurder voorop.

 

Over 10 jaar slaan wij energie hopelijk beter op

Ik geef advies op maat, maar dan wel op afstand, omdat ik niet letterlijk het dak op ga. In de toekomst wil ik graag vaker installaties bezoeken waar ik aan mee heb gewerkt. De zonnepanelen in het echt zien liggen is toch leuker dan virtueel spieken. Daarnaast hoop ik dat er in de nabije toekomst meer focus wordt gelegd op de opslag van duurzame energie. Nu gaat er veel duurzame energie verloren doordat we het niet kunnen opslaan, en raakt ons stroomnet overbelast. Ik hoop dat we snel een manier vinden om al die waardevolle energie op te slaan voor momenten waarop de zon minder schijnt en de wind minder hard waait. Gelukkig staan de ontwikkelingen in onze sector nooit stil, en komt het steeds vaker voor dat wij onze partners inschakelen voor het installeren van batterijen.

Lees ook onze case study

Welke verduurzamingsroute kies je voor meergezinswoningen? In deze case study: inzicht in uitdagingen en bijpassende oplossingen om verduurzaming te versnellen.

Download case study