Terug naar Blog

Generatie Zon: in gesprek met Projectplanner Donna

Achter elk zonnedak staat een toegewijde Projectplanner, zoals onze collega Donna, die een belangrijke rol speelt bij het omzetten van een getekende akkoordverklaring naar een succesvolle zonnepaneleninstallatie. ‘Het hele project is al tot in de puntjes voorbereid als het bij ons komt. Wij zijn de brug naar projectuitvoering.’

Generatie Zon in gesprek met Projectplanner Donna

Een ongebruikelijk pad

Mijn weg naar Sungevity is misschien een tikkeltje ongewoon. Tijdens mijn studie om make-up artist te worden, werkte ik veel in de horeca en hospitality, waar ik uiteindelijk doorgroeide naar een rol als teamleider. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met planning, voornamelijk personeelsplanning. Plannen zat er dus al wel in toen ik bij Sungevity kwam, ook al was het niet gerelateerd aan zonnepanelen. Maar dit werk draait niet alleen om het product; voor mij staat het contact met mensen centraal, iets wat ik altijd al leuk heb gevonden. In het begin heb ik veel over zonnepanelen geleerd van mijn collega’s die meer technische kennis hebben. Als ik iets niet wist, vroeg ik het gewoon aan hen, of ik verwees bewoners door naar de juiste persoon om hun vraag te beantwoorden. Dankzij hen, en omdat ik wel eens installaties of schouwen bijwoon, is mijn technische kennis over zonnepanelen nu op peil. Ook was ik vanaf mijn tweede maand bij Sungevity volledig verantwoordelijk voor een groot project van Rijswijk Wonen, waarbij ik alle stappen in het proces heb meegemaakt en ervan kon leren; van aanvankelijke uitdagingen tot aan de oplevering.

Van akkoordverklaring naar zonnedak

Als onderdeel van het Planning & Service team zorg ik ervoor dat zonnepanelenprojecten, die al volledig zijn voorbereid door de Projectmanagers, daadwerkelijk worden geïnstalleerd. Doordat we altijd vier weken vooruit plannen, volgen mijn weken een soortgelijk patroon. Aan het begin van de week bekijk ik welke woningclusters of complexen klaar zijn voor installatie, en hoe we het voor onze installatiepartner logisch kunnen inplannen. Wanneer ik een indeling heb gemaakt op basis van bijvoorbeeld clusters, projectkenmerken en beschikbaarheid van de installateurs, stuur ik e-mails met voorsteldata naar bewoners. Zij kunnen dan controleren of het voor hen uitkomt, de installatie telefonisch bevestigen of ons bellen als zij nog vragen hebben. Mijn lijn staat dus de hele week open voor bewoners. Op dinsdag maak ik, wanneer nodig, nog wat aanpassingen in de installatieplanning die deze week af moet zijn (vier weken van tevoren dus). Op woensdag is de deadline voor het plaatsen van bestellingen voor materialen bij ons magazijn die twee weken van tevoren zijn gepland. Hoewel het Supply Chain team de uiteindelijke verantwoordelijkheid draagt voor het materiaal, check ik zodra de huurder heeft bevestigd nogmaals of de bestellingen voor de installatie zijn geplaatst. Op donderdag moet alles gereed zijn voor de deadline van die week. Vrijdag is een dag om even op adem te komen en vooral om alles voor te bereiden voor de volgende week, want op maandag begint het planningsproces weer opnieuw.

Bij ons komen verschillende lijntjes samen

Mijn functie houdt dus veel meer in dan simpelweg agenda’s vullen. Bij ons komen verschillende lijntjes samen, zowel van binnen als buiten de organisatie. Allereerst werk ik nauw samen met de Projectmanager die het project coördineert. Daarnaast heb ik bijna dagelijks contact met huurders om een passende installatiedag te vinden, vragen over de installatie te beantwoorden of laatste zorgen over de installatie weg te nemen. Bij complexe vragen over bijvoorbeeld het legplan of de bekabeling, kan ik onze Technische Specialist inschakelen. Ook onderhoud ik nauw contact met het Campagneteam, waar alle akkoordverklaringen binnenstromen. Soms komt het voor dat er na een deadline toch nog een bewoner akkoord wil gaan. Dan probeer ik dit op een slimme manier in de planning te integreren. Met het Supply Chain Team controleer ik nog een laatste keer of de juiste materialen voor de installatie zijn besteld. Tot slot werk ik ook samen met het Customer Service Team. Dit team is verantwoordelijk voor het afhandelen van mogelijke problemen die optreden na een succesvolle installatie. Wij zijn verantwoordelijk voor vragen die zich direct na de installatie op korte termijn voordoen. Binnen mijn team zijn er ook collega’s die zich specifiek bezighouden met het inplannen van servicebezoeken van installateurs.

Installaties inplannen = puzzelen

Het leukste aan mijn werk? Absoluut het bruisende contact met collega’s, huurders en installateurs. En ik vind het leuk dat plannen vaak ook een beetje puzzelen met zich meebrengt. Dat houdt in dat ik nadenk over welke installaties tegelijkertijd kunnen worden ingepland, wat praktisch is, en om welke soorten daken het gaat: liggen ze bij elkaar, zijn ze plat of schuin? Voor platte daken hebben installateurs andere materialen nodig, waardoor het handig is om woningen van hetzelfde type bij elkaar in te plannen. Daarnaast zijn er daken waar installateurs extra veiligheidsmaatregelen moeten nemen, wat extra tijd en speciale materialen vereist. Daarom kan het plannen van een schuin dak tussendoor, er bijvoorbeeld voor zorgen dat de installaties niet uitlopen.

Nog lang niet klaar bij Sungevity

Naast de werkzaamheden waardeer ik de flexibiliteit van deze functie enorm. Ik werk voornamelijk met deadlines per dag, dus ik kan het inplannen hoe het mij het beste past. Door deze flexibiliteit kan ik dus ook weleens mee naar een schouw of installatie. Zo verraste ik onlangs een huurder waarvan de installatie door diverse tegenslagen steeds werd uitgesteld, na wekenlang intensief contact. Die gastvrije insteek zit nog altijd in me vanuit mijn horeca-achtergrond. Het geeft me enorm veel voldoening om dat hier ook te kunnen toepassen. Natuurlijk zijn er uitdagingen, zoals het jongleren met diverse factoren bij het maken van een planning, zoals daktypen, materiaalvereisten en reistijden tussen projecten. Maar juist die uitdagingen houden mijn brein scherp en actief. Ik ben nog lang niet klaar bij Sungevity en kijk ernaar uit om verder te groeien in deze rol!