Terug naar Blog

Veiligheid voorop: uitdagingen tijdens de verduurzaming van appartementencomplexen Van Alckmaer

Het waarborgen van veiligheid betekent dat we actief op zoek gaan naar oplossingen wanneer er uitdagingen ontstaan bij zonnepaneleninstallaties. Tijdens het verduurzamen van twee appartementencomplexen voor woningcorporatie Van Alckmaer werden we geconfronteerd met zo’n veiligheidsuitdaging.

Veiligheid voorop: uitdagingen tijdens de verduurzaming van appartementencomplexen Van Alckmaer

Bestaande vallijn voldoet niet

Bij de installatie van zonnepanelen op meergezinswoningen aan de Koelmalaan in Alkmaar, waar we twee complexen naast elkaar hebben voorzien van zonnepanelen, kregen we te maken met een uitdaging op het gebied van veiligheid. Op de daken was al een vallijnen geïnstalleerd, waaraan een harnas of veiligheidsuitrusting kon worden bevestigd voor individuele beveiliging van zonnepaneleninstallateurs. Maar de vallijn voldeed niet aan onze strenge veiligheidseisen, en daarnaast konden er maar twee monteurs tegelijkertijd mee worden beveiligd. Omdat het team bestond uit acht installateurs, moesten we zoeken naar een alternatieve oplossing.

Een dakrandbeveiliging als oplossing

Om alle acht installateurs voldoende bewegingsruimte te geven op het dak en ze 100% veilig te laten werken, hebben onze Technische Specialist en Projectmanager samen met het installatieteam besloten een dakrandbeveiliging aan te brengen. Deze oplossing was praktisch, efficiënt en comfortabel voor de installateurs, mede omdat het dragen van een harnas niet langer nodig was. Hierdoor kon het team zonnepanelen plaatsen op twee appartementencomplexen met in totaal 48 woningen, waarbij elke woning 4 panelen kreeg. Er zijn daarnaast nog 6 panelen toegevoegd voor gemeenschappelijke voorzieningen, zoals gangverlichting. Eind goed al goed: de bewoners aan de Koelmalaan profiteren inmiddels volop van hun zelf opgewekte zonnestroom.

Whitepaper veiligheid en kwaliteit

Meer weten over het waarborgen van veilige zonnepaneelinstallaties? Download onze whitepaper ‘Zorgeloos Zonnestroom’, waarin

Download whitepaper