Vanwege de enorme vraag naar zonnepanelen en de wereldwijde materiaaltekorten, kan je tijdelijk geen adviesgesprek bij ons inplannen.

Lees meer
Doe de dakscan

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak? En hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Het antwoord op deze twee vragen is niet altijd hetzelfde. Doe de gratis dakscan en ontdek binnen één minuut hoeveel zonnepanelen voor jou de beste keuze is.

Doe de dakscan

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren:

Weten hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt?

Hoeveel zonnepanelen heb jij nodig hebt om jouw verbruik te dekken? Doe de gratis dakscan en je weet ’t binnen één minuut!

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

Hoeveel zonnepanelen er op het dak passen is voor ieder dak anders. Ook als je in een rijtjeshuis woont, kan het zo zijn dat hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen afwijkt van hoeveel zonnepanelen er op het dak van je buren passen. Doordat je buren  een dakkapel hebben laten plaatsen bijvoorbeeld, of door een boom in de tuin die voor schaduw zorgt. Op hetzelfde aantal m² dak passen dus niet altijd dezelfde hoeveelheid zonnepanelen.

 

Hoeveel zonnepanelen per m²?

Als we berekenen hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen, houden we rekening met obstakels zoals een dakraam, dakkapel of schoorsteen. Die snoepen namelijk meer dakoppervlak weg dan je misschien denkt.

Daarnaast kijken we naar de schaduw (door bijvoorbeeld andere huizen of bomen) die op het dak valt. Locatiegebonden factoren zoals de positie van het dak ten opzichte van de zon en de hellingshoek van het dak spelen ook mee.

 

De invloed van de hellingshoek op hoeveel zonnepanelen er op je dak passen

Heb je een schuin dak? Dan worden de zonnepanelen automatisch in de hellingshoek van je dak geplaatst. De ideale hellingshoek is 35 graden. Laat je zonnepanelen op een plat dak plaatsen? Dan kunnen we de legrichting en hellingshoek zelf bepalen – en dat heeft zo z’n voordelen.

De hellingshoek heeft namelijk direct invloed op hoeveel zonnepanelen er goed op je dak passen. Om ervoor te zorgen dat het ene paneel geen schaduw op het paneel ernaast werpt, moeten de panelen bij een grote hellingshoek verder uit elkaar geplaatst worden – en passen er dus minder panelen per m² op je dak.

 

Formaat en soorten zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt ook af van de soorten zonnepanelen en de afmetingen van zonnepanelen. Het gemiddelde formaat van zonnepanelen is 170 bij 100 centimeter, dus ga uit van zo’n 1,70 m² oppervlakte per paneel. Zo kun je snel inschatten hoeveel zonnepanelen per m² er ongeveer op je dak passen.

Oook het soort zonnepaneel dat je kiest, heeft invloed op de opbrengst – en dus op hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om jouw verbruik te dekken. Zo leveren blauwe, polykristallijne panelen minder op dan monokristallijne panelen. Als je voor mono-panelen kiest, heb je dus minder panelen nodig om dezelfde hoeveelheid stroom op te wekken.

 

Hoeveel zonnepanelen is ideaal: inzicht in je stroomverbruik

Je dak helemaal vol leggen is echter niet automatisch de beste keuze. Een van de eerste dingen waar we je naar vragen, is jouw stroomverbruik. Want om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om jouw verbruik te dekken, moet je eerst weten wat jouw gemiddelde energieverbruik is.

 

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je stroomverbruik af te dekken?

Je vindt jouw stroomverbruik terug op het jaaroverzicht van je energieleverancier, uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Bij veel energieleveranciers ontvang je ook maandelijks een overzicht van je stroomverbruik per e-mail, of kan je dit terugvinden in je account. Geen overzicht bij de hand? In de tabel hieronder zie je het gemiddeld energieverbruik per huishouden volgens het Nibud.

Aantal personen in huishoudenGemiddeld energieverbruik per jaar
11810 kWh
22800 kWh
33310 kWh
43840 kWh
5 of meer4110+ kWh

Naast de grootte van je huishouden spelen natuurlijk ook jouw elektrische apparaten een rol. Zo heb je jouw je energierekening sinds de coronacrisis waarschijnlijk flink omhoog zien gaan, want door het vele thuiswerken staan laptops en andere apparaten opeens de hele dag aan.

Kijk bij het bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt niet alleen naar je huidige stroomverbruik, maar ook naar de toekomst. Blijf je ook dan veel vanuit huis werken? Houd hier dan rekening mee. Verder is het ook slim om te kijken naar je apparaten: is je oude, energieslurpende wasmachine binnenkort aan vervanging toe? Een nieuw, energiezuinig model kan een hoop stroom schelen, waardoor je energieverbruik omlaag zal gaan.

Hoeveel levert een zonnepaneel op per jaar?

Om te berekenen hoeveel zonnepanelen in jouw situatie ideaal is, is behalve je eigen stroomverbruik ook het vermogen van de zonnepanelen van belang. Het gemiddelde vermogen van een zonnepaneel ligt anno 2022 rond de 340 Wp. Dit is het vermogen dat het zonnepaneel onder ideale omstandigheden kan opwekken, ook wel het piekvermogen van de zonnepanelen genoemd. In ons koude kikkerlandje komen deze ideale omstandigheden niet voor en heeft een zonnepaneel dus een wat lager vermogen dan de hoeveelheid Wp die wordt aangegeven door de fabrikant. Maar wat levert een zonnepaneel dan op in Nederland? Wij rekenden het uit.

 

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een verbruik van 4500 kWh?

Voor een gemiddeld systeem in Nederland met een dak op het zuiden moet je rekening houden met een productiefactor van 0,9 kWh per Wp op jaarbasis.  Als je jaarlijks 4500 kWh stroom verbruikt, heb je dus gemiddeld 15 zonnepanelen van 340 Wp nodig  (4500 / (340 x 0,9) = 14,78).

 

Stroomverbruik en zonnepanelen

In de tabel hieronder hebben we uitgerekend hoeveel zonnepanelen van 340 Wp je gemiddeld gezien ongeveer nodig hebt om een bepaald jaarlijks energieverbruik af te dekken.

Stroomverbruik per jaarHoeveel zonnepanelen nodig (ruw geschat)
1800 kWh6
2500 kWh8
3000 kWh9-10
3500 kWh11-12
4000 kWh13
4500 kWh14-15

Maar let op: elk dak is anders. Naast het vermogen van de zonnepanelen zijn zoals gezegd ook de hellingshoek, eventuele schaduw en de oriëntatie van je dak (bijvoorbeeld op het oosten of het zuiden) van invloed op de uiteindelijke opbrengst van jouw zonnepanelen per m². Bij een minder ideale ligging zal je opbrengst wat lager liggen.

Hoeveel zonnepanelen ideaal zijn voor jouw dak kan dus hoger of lager uitvallen dan de ruwe schatting in het voorbeeld. Daarom is een persoonlijk advies zo belangrijk. Bij ons krijg je altijd gratis een uitgebreid advies op maat dat nauwkeurig is afgestemd op jouw specifieke dak en situatie.

 

De oriëntatie van je dak

Zonnepanelen op het zuiden wekken het meeste stroom op. Maar ook zonnepanelen op het (zuid-)westen en het (zuid-)oosten leveren je veel winst op. Houd hierbij rekening met zo’n 10% minder opbrengst op jaarbasis – nog steeds heel rendabel dus.
Ook heeft een oriëntatie op het oosten en westen zo z’n voordelen. Daarom wordt er bij het leggen van zonnepanelen op een plat dak (en bij zonneparken) vaak voor deze legrichting gekozen.

Zonnepanelen op oost-west
Bij een oost-west oriëntatie worden sommige panelen op het oosten gericht en anderen op het westen, waardoor de opbrengst gelijkmatiger over de dag verspreid wordt. Hierdoor wordt ook het elektriciteitsnet minder belast.

Omdat je bij een oost-west-oriëntatie de hele dag door energie opwekt, verbruik je bovendien meer stroom direct op het moment dat je het opwekt. In de toekomst, als de salderingsregeling zal worden afgebouwd, wordt je zelf opgewekte stroom direct gebruiken nog aantrekkelijker.

Hoeveel zonnepanelen is na de afbouw salderingsregeling optimaal?

Is het slim om je hele jaarverbruik af te dekken met zonnepanelen? Jazeker. Vooral nu de energieprijzen zo hoog zijn. Want voor stroom die je niet hoeft af te nemen van het elektriciteitsnet, hoef je ook niet te betalen. Maar meer is niet altijd beter.

Wek je meer energie op dan je verbruikt? Dan lever je dit overschot aan energie terug aan het elektriciteitsnet en wordt dit afgetrokken van de energie die je afneemt. Dit heet salderen. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling  geleidelijk afgebouwd, tot je vanaf 2031 helemaal niet meer mag salderen. De zonnestroom die je teruglevert aan het net wordt vanaf 2025 dus steeds een beetje minder waard. Dat betekent trouwens niet dat je deze stroom uiteindelijk gratis weggeeft; je krijgt hier altijd een ‘redelijke’ terugleververgoeding voor, maar dit bedrag zal een stuk lager zijn dan de prijs die je betaalt voor de stroom die je afneemt.

Door de afbouw van de salderingsregeling wordt de stroom die je direct verbruikt in verhouding dus meer waard dan de stroom die je teruglevert. Houd hier ook rekening bij het bepalen van hoeveel zonnepanelen jij op je dak laat leggen.

Meer over de salderingsregeling

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig in de toekomst?

Bij het bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is het belangrijk om ook aan de toekomst te denken: wat gaat er veranderen? Gaan de kinderen op kamers en verbruik je daardoor straks minder stroom? Of ga je juist samenwonen of wil je misschien elektrisch gaan rijden en je auto thuis opladen? Dan zal je stroomverbruik juist omhoog gaan.

Zonnepanelen leveren zo’n 25 jaar schone energie en liggen dus nog wel even op je dak.  Hoeveel zonnepanelen je nu nodig hebt, is dus niet automatisch hetzelfde als het aantal zonnepanelen dat je over een paar jaar nodig hebt om je stroomverbruik voor een groot deel te dekken. Natuurlijk kan je altijd op een later tijdstip extra zonnepanelen bijkopen. Maar is dit de meest verstandige keuze? We maken regelmatig mee dat mensen eerst een klein aantal panelen laten plaatsen, maar later toch meer zonnepanelen willen. Dat is niet ideaal, want extra zonnepanelen aansluiten op dezelfde omvormer is vaak niet mogelijk. Dat betekent dat er een heel nieuw systeem moet worden aangelegd, en dat brengt weer extra kosten met zich mee.

Een goede zonne-adviseur vraagt direct goed door en vraagt dus ook naar je toekomstplannen. Bij Sungevity nemen we de tijd om dit soort belangrijke details met je te bespreken. Daarom duurt een adviesgesprek bij ons vaak langer dan bij andere partijen. Alleen door ook naar de details te kijken, krijg je een advies dat écht bij jouw dak en jouw situatie past.

Gratis advies?

Plan een afspraak