Terug naar Blog

De 6 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van zonnepanelen

6 gemaakte fouten zonnepanelen aanschaf

Zonne-energie is de toekomst. Bovendien is het een slimme investering, want met een rendement van rond de 8-15 procent haal je meer uit je spaargeld dan dat je bij de bank zou doen. Er worden echter wel wat fouten gemaakt bij de aanschaf van zonnepanelen. Wij zetten hieronder de zes meest gemaakte fouten voor jou uiteen.

Fout 1: Veiligheid niet in acht nemen

Het liefst wek je natuurlijk precies jouw energieverbruik op, zodat je eindelijk gedag kan zeggen tegen die nare energierekening. Er bestaat echter nogal eens wat verwarring over hoeveel zonnpanelen er op een dak passen. Heb je meerdere offertes aangevraagd, zegt de ene aanbieder dat hij maar 8 panelen kwijt kan op jouw dak, terwijl de ander zegt dat er echt wel 12 op kunnen. Dit is het moment waarop de alarmbellen zouden moeten gaan rinkelen. Niet elke aanbieder hanteert namelijk dezelfde veiligheidsmarges. Het is niet voor niks dat de overheid het Zonnekeurmerk in het leven heeft geroepen. Installateurs die bij dit keurmerk zijn aangesloten hebben de juiste kennis en kunde om het installatie vak goed en veilig uit te voeren. Zij hanteren de strengste veiligheidsmarges, zodat de kans op problemen geminimaliseerd wordt. Daarbovenop zit ook nog een installatiegarantie van vijf jaar, in plaats van de gangbare twee jaar. Sungevity doet daar zelfs nog eens vijf jaar garantie bovenop.

Fout 2: Dakrenovatie verkeerd plannen

Er zijn maar weinig mensen die graag nóg meer betalen dan nodig voor hun dakrenovatie. Denk daarom goed na over of je jouw dak binnen nu en 25 jaar wilt vervangen. Zo ja, dan is het in veel gevallen verstandig dat te doen vóór de aanschaf van zonnepanelen. Dit is zo omdat bij een dakrenovatie het gehele panelensysteem eraf gehaald moet worden, en daarna er weer op gemonteerd moet worden. Dit kost uiteraard tijd en geld dat je liever besteedt aan een vakantie wanneer het in Nederland geen ideaal zonnepanelenweer is.

Fout 3: Voortborduren op verkeerde aannames

Het is ontzettend logisch dat wanneer je zonnepanelen overweegt, je zelf al nadenkt over hoeveel panelen er zouden passen en welk dak geschikt is. Dit kan echter in sommige gevallen juist onvoordelig uitpakken. Als je bijvoorbeeld aangeeft dat je een bepaald dak niet wilt gebruiken omdat je denkt dat de oriëntatie niet goed is dan zal de ontwerper deze ook niet overwegen in het ontwerp. Dit terwijl dat dak wellicht veel beter georiënteerd is dan je denkt! Tegenwoordig hoeven daken bijvoorbeeld echt niet meer zuidelijk gelegen te zijn om een rendabel systeem te leveren.

Fout 4: Goedkoop is duurkoop

Het aanschaffen van een zonnepanelensysteem is natuurlijk niet iets wat je in het café met een paar rondjes overslaan bij elkaar hebt gespaard. Het is een investering (waar je nog vele jaren profijt van zult hebben!). Een veelgemaakte fout echter is dat er alleen naar de prijs van de panelen wordt gekeken bij de keuze tussen de verschillende aanbieders. Ten eerste zijn er grote verschillen tussen de merken panelen en de garanties die daaraan vastzitten. Er zijn verscheidene soorten panelen die zeker niet dezelfde kwaliteit leveren. Kijk eens naar het VDE of TÜV certificaat, daar vind je de merken die bekend staan om de goede kwaliteit.

Of een paneel goed is ligt aan verschillende factoren. Een paneel moet zeker 25 jaar meegaan. Bovendien mag een paneel niet te veel onderhoud vergen. Het is namelijk nogal een werkje om panelen regelmatig schoon te maken. Je wilt ook niet om de haverklap het dak op om te controleren of je panelen nog wel werken: ze moeten gewoon goed zijn. Staar je dus niet blind op de eenmalige investering, van goede panelen shine je langer.

Fout 5: Service onderwaarderen

Bij de keuze voor jouw zonnepanelenleverancier gaat het niet alleen maar om de panelen, maar ook wat voor service je daarbij krijgt. Je kunt nog zo prachtige panelen hebben van dat ene topmerk, er kan altijd iets kapotgaan. Dan moet je kunnen rekenen op de beste service. Let daarom goed op wat voor garanties de zonnepanelenaanbieder zelf levert. Zit er een opbrengstgarantie bij? Het zijn zaken die echt het verschil kunnen maken!

Fout 6: Te veel panelen

Als je al wat offertes voor zonnepanelen hebt aangevraagd, weet je dat je jaarlijks energieverbruik in kWh een belangrijk gegeven is. Over het algemeen is het zo dat het meest voordelig is wanneer er op jaarbasis precies evenveel energie wordt opgewekt als verbruikt. Van je energieleverancier krijg je namelijk een vergoeding (de ‘terugleververgoeding’) voor je teveel opgewekte energie. De kosten voor de extra panelen krijg je er met deze vergoeding niet snel uit. Is het waarschijnlijk dat je binnen nu en vijf jaar veel meer gaat verbruiken door de aanschaf van bijvoorbeeld een elektrische auto of warmtepomp? Dan is het vaak wel verstandig hier alvast rekening mee te houden. Maar de vuistregel is: neem niet meer panelen dan voor jouw verbruik nodig zou zijn.

Sungevity kijkt graag samen met jou welk ontwerp het beste past bij jouw wensen en situatie. Zo maken we altijd het meest rendabele systeem. Dit doen wij niet door je meer panelen te verkopen dan dat je nodig hebt. Ook niet door de veiligheidsmarges los te laten. Deze zijn namelijk erg belangrijk om 25 jaar lang profijt te hebben van je zonnepanelensysteem. Vraag een gratis advies aan bij onze experts en laat je informeren!

Lees meer over

Ook een spaarpot op je dak?

Ontdek wat je kunt besparen met de gratis dakscan. Binnen 60 seconden weet je ‘t!

Doe de dakscan