Doe de dakscan

Zonnepanelen vergelijken

Zonnepanelen vergelijken, hoe doe je dat snel en nauwkeurig? Lees hier waar je op moet letten. Wil je liever meteen een snelle prijsindicatie? Doe dan de gratis dakscan.

Doe de dakscan

Waarop kun je zonnepanelen vergelijken?

Zonnepanelen vergelijken is belangrijk. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Oriënteer je daarom goed en vraag bij verschillende aanbieders een offerte op om het aanbod aan zonnepanelen goed te kunnen vergelijken.

Je kunt zonnepanelen vergelijken op:

 • Prijs
  Kijk goed wat er bij de prijs inbegrepen zit en wat niet.
 • Kwaliteit
  Keurmerken, garanties en certificaten helpen je een eind op weg.
 • Uiterlijk
  Ga je voor zwarte panelen of voor blauw?
 • Merk
  Net als in de supermarkt heb je A-merken en B-merken.
 • Opbrengst
  Brengen de panelen voldoende op om jouw energieverbruik af te dekken?
 • Service
  Let goed op de garanties die je krijgt en welke aanvullende services er geboden worden.

Liever onze zonnepanelen vergelijken?

Vergelijk hier ons aabod

Zonnepanelen vergelijken op prijs

Zonnepanelen op prijs vergelijken is waarschijnlijk een de eerste dingen die je doet als je een vergelijking maakt. Snappen we heel goed. Maar kijk bij het zonnepanelen vergelijken verder dan alleen de laagste prijs: met de goedkoopste panelen ben je niet automatisch het beste uit.

Wat zit er bij de prijs inbegrepen?
Kijk bij het vergelijken van zonnepanelen op prijs ook goed te kijken wat er allemaal bij de prijs inbegrepen zit. Denk hierbij aan de omvormer, kabels en montagemateriaal, maar ook aan bijvoorbeeld voorrijkosten en garanties. Zonnepanelen gaan zo’n 25 tot 30 mee, dus een goede productgarantie is geen overbodige luxe. Zonder goede garanties kunnen onvoorziene reparaties je veel geld kosten.

Verder hebben ook het merk, het opwekvermogen in Wp en de kwaliteit van de zonnepanelen invloed op de prijs. Houd hier ook rekening mee bij het vergelijken van zonnepanelen.

Zonnepanelen vergelijken op kwaliteit

Wil je zonnepanelen vergelijken op kwaliteit? Let dan op het vermogen van de zonnepanelen (in wattpiek of Wp), de vermogensgarantie en de keurmerken.

Het vermogen
Het aantal wattpiek (Wp) of het vermogen van de zonnepanelen geeft aan hoeveel stroom de panelen onder ideale omstandigheden kunnen opwekken. Dit opwekvermogen van zonnepanelen loopt in de loop der tijd altijd langzaam af, gemiddeld met zo’n 0.7% per jaar. De werkelijke afname van het vermogen en de gedekte vermogensgarantie verschillen per merk en paneel. Hoe minder het vermogen afneemt, hoe beter de kwaliteit van de zonnepanelen. Let hier dus goed op als je zonnepanelen gaat vergelijken.

Keurmerken
Als je verschillende aanbieders van zonnepanelen vergelijkt op kwaliteit, is het ook slim om te letten op keurmerken en certificaten. Bij Sungevity zit dat wel goed, want wij werken alleen met gecertificeerde installateurs. Naast keurmerken voor installateurs zijn er ook keurmerken voor materialen. De belangrijkste is het TNO- of TÜV-keurmerk voor zonnepanelen. Dit keurmerk garandeert dat alle materialen volledig en uitgebreid getest zijn. Alle materialen die wij gebruiken, zijn voorzien van een TNO- keurmerk.

Kijk ook  naar het design en de kleur van de panelen bij het vergelijken van zonnepanelen. Het design zegt namelijk vaak ook iets over de kwaliteit.

Koop jij jouw zonnedak met spaargeld of met een lening?

Niet veel spaargeld? Kies dan niet automatisch voor de goedkoopste panelen, want ook een groene lening kan uitkomst bieden.

Lees meer over de financiering van zonnepanelen

Afmetingen en uiterlijk

Bij het vergelijken van zonnepanelen heb je de termen ‘monokristallijn’ en ‘polykristallijn’ vast al eens voorbij zien komen. Deze termen verwijzen naar het productieproces. Polykristallijne zonnepanelen zijn meestal helderblauw en monokristallijne panelen zwart.

Blauwe polykristallijne panelen zijn vaak goedkoper, maar wekken over het algemeen ook minder stroom op dan zwarte, monokristallijne zonnepanelen. Veel mensen vinden zwarte zonnepanelen ook mooier. Bij Sungevity verkopen we alleen zwarte mono-panelen.

Afmetingen zonnepanelen
Zonnepanelen zijn er niet alleen in verschillende kleuren, maar ook in verschillende afmetingen. De verschillen zijn vaak maar minimaal. Toch kan die paar centimeter verschil er voor zorgen dat er zo nét een extra paneel op je dak past.

Moet je dan zelf met een liniaal en rekenmachine in de weer om de verschillende zonnepanelen te vergelijken? Geen zorgen: onze experts berekenen hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen, maar adviseren je ook eerlijk als je beter voor minder panelen kan kiezen. Als je verbruik heel laag is bijvoorbeeld, of als een deel van je dak in de schaduw ligt.

Nieuwsgierig hoeveel panelen er op jouw dak passen?

Merken van zonnepanelen

Merken zonnepanelen vergelijken is ook altijd een goed idee. Helaas komen zaken zoals uitbuiting, kinderarbeid en milieuvervuiling ook vandaag de dag nog voor in zonnepaneelfabrieken. Sungevity wil hier op geen enkele manier aan bijdragen. Daarom kopen we alleen zonnepanelen in van merken die goed omgaan met hun personeel en hun negatieve impact op het milieu tot een minimum beperken.

Hoe wij merken zonnepanelen vergelijken op deze aspecten? We gebruiken de Solar Scorecard, die merken van zonnepanelen vergelijkt en rankt op het gebied van milieu- en sociale impact. Staat een merk in de top van deze ranglijst, dan werken we graag samen. Doet een merk niet mee, dan vragen we om certificering. Als die er niet is, gaat de samenwerking niet door.
Wil je hier meer over weten? Lees dan onze whitepaper over de schaduwkant van zonnepanelen of ons Impact Report.

Zonnepanelen vergelijken op opbrengst

Zonnepanelen vergelijken op opbrengst is ook niet onbelangrijk. De opbrengst van jouw panelen is essentieel voor de hoeveelheid stroom die je opwekt – en ook voor de terugverdientijd. Een duurder paneel met hoge opwek kan zichzelf daarom soms ook sneller terugverdienen dan een goedkoper paneel met een lagere opbrengst.

Hoe wordt de opbrengst bepaald?
Hoeveel stroom zonnepanelen opwekken, is van verschillende factoren afhankelijk. Naast het vermogen per paneel en de kwaliteit van de zonnepanelen, hebben ook je woonplaats, de hellingshoek en oriëntatie van de panelen invloed op de uiteindelijke opbrengst van jouw zonnepanelen. Een dak op het zuiden pakt veel meer zon dan een dak op het noordoosten, waardoor je als je op het zuiden woont ook meer stroom opwekt.

Opbrengst zonnepanelen vergelijken met anderen
Zonnepanelen vergelijken op opbrengst is belangrijk vóór de aanschaf, maar geloof ons: als jouw zonnedak eenmaal is geïnstalleerd, is het nóg veel leuker om je bezig te houden met de opbrengst! We horen van veel van onze klanten dat ze de opbrengst van hun zonnepanelen vergelijken met anderen. Onze klant Anne vertelde ons bijvoorbeeld dat haar opbrengst nauwkeurig bijhoudt. Zodra ze een record verbreekt, appt ze direct haar zoon, die ook zonnepanelen heeft. Dankzij dit wedstrijdelement wordt zonnepanelen vergelijken pas écht leuk!

Service van zonnepanelen aanbieders vergelijken

Ben jij aanbieders aan het vergelijken? Slim, want zonnepanelen zijn een behoorlijke aankoop en het is belangrijk dat je de aanbieder vertrouwt en dat deze na de installatie niet opeens als sneeuw voor de zon verdwijnt. Kijk daarom goed naar de service en garanties.

Hierop kun je de service van aanbieders van zonnepanelen vergelijken:

Garanties
Hoe lang kun je bij de verschillende aanbieders terecht voor eventuele reparaties, vervanging van een onderdeel of niet-goed-geld-terug? En hoe zit het met de kleine lettertjes? Bij Sungevity doen we niet moeilijk over zaken als voorrijkosten. Gratis reparatie is dus ook echt gratis. Daarnaast zijn we zo zeker van de opbrengst die we je beloven, dat we je die met onze Sunsure opbrengstgarantie ook gewoon garanderen.

Meer weten? Bekijk onze garanties.

Het adviesgesprek
Bij Sungevity vinden we persoonlijke service heel belangrijk. Want ieder dak en iedere situatie is anders. In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek nemen we alle tijd om al jouw vragen te beantwoorden en om eventuele drempels en zorgen weg te nemen. We kijken samen ook alvast vooruit, want alleen zo kunnen we een realistische inschatting maken van jouw (toekomstige) verbruik en ons advies daar haarfijn op afstemmen.

Offertes van zonnepanelen vergelijken

Tenslotte kan je ook verschillende zonnepanelen offertes te vergelijken. Let hierbij o.a. op de vermogensberekening, veiligheidsapecten en of de salderingsregeling is doorberekend.

Vermogensberekening
Om zonnepanelen offertes eerlijk te kunnen vergelijken, moet je altijd dezelfde verhoudingen (kWh per Wp) met elkaar vergelijken. Je berekent de verwachte opbrengst (in kWh) als volgt: vermogen per paneel (Wp) x aantal panelen x performance ratio = verwachte opbrengst in kWh

De performance ratio (PR) is een kwaliteitscriterium dat aangeeft hoe goed een systeem presteert. Het geeft de verhouding weer tussen de theoretische haalbare opbrengst en de gemeten opbrengst. Deze factor ligt vaak tussen de 0,70 en 0,85. Een PR van 1 (100%) komt in de praktijk nooit voor.

Veiligheid
Vergelijk zonnepanelen offertes ook op veiligheid. Accepteer geen aanbiedingen van partijen die vlak langs de rand van je dak, dakraam, schoorsteen of dakkapel panelen willen leggen. Elke producent hanteert duidelijke veiligheidsmarges, en de verzekering zal eventuele schade niet dekken als deze marges niet zijn nageleefd. Let ook op de kwaliteit van installateurs. Sungevity werkt alleen met gecertificeerde installateurs.

Salderingsregeling
Let bij het vergelijken van zonnepanelen offertes ook op de salderingsregeling. Is de afbouw van de salderingsregeling verrekend in je offerte? Zo niet, dan geeft de offerte waarschijnlijk een te rooskleurig beeld. Sungevity is – voor zover wij weten – de enige die de salderingsregeling doorberekent in jouw offerte.

Ons aanbod van zonnepanelen vergelijken

Wil jij ons assortiment zonnepanelen vergelijken? Bij Sungevity heb je keuze uit verschillende soorten zonnepanelen. Vind jij het vooral belangrijk dat je jouw zonnepanelen snel terugverdient, of ga je juist voor het hoogste vermogen ? Wat je ook zoekt, wij hebben voor ieder dak en iedere portemonnee een passend paneel.

Hieronder vind je een handig overzicht. Zo kun makkelijk en snel onze zonnepanelen vergelijken – en zie je direct welk paneel het beste bij je past.

Kosten
Vermogen
Design
Garantie
Meest gekozen
Snelst terugverdiend
Gunstigste per m²
Hoogste opbrengst

Duurzame zonnepanelen

Staat duurzaamheid bovenaan jouw wensenlijstje? Bij Sungevity bieden we ook zonnepanelen aan die vanuit circulair gedachtegoed zijn gemaakt. Vraag jouw solar consultant tijdens een gratis adviesgesprek naar de mogelijkheden.

Lees meer over circulariteit en duurzaamheid

Hulp nodig?

Laat je adviseren door een van onze experts. Ons advies is gratis én vrijblijvend, dus ook na het gesprek zit je nog nergens aan vast. 

Plan een gratis adviesgesprek in