Terug naar Blog

Zonnepanelen: nu instappen of nog even wachten?

Wie geen zonnepanelen heeft, is een dief van zijn eigen portemonnee, schrijft het AD. Maar wanneer kun je het beste instappen? Dat zochten we voor je uit.

Zonnepanelen: Nu instappen of wachten?

De meeste mensen weten inmiddels wel dat zonnepanelen een duurzame investering zijn. En het rendement? Daar kan je bij spaargeld alleen maar van dromen. Maar er zijn veel twijfels over het beste moment om in te stappen. Twijfel jij ook? De antwoorden op onderstaande vragen helpen je bepalen wat voor jou het ideale moment is om in te stappen.

 

Dalen de prijzen nog verder?

De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald en de verwachting is dat de prijzen ook nog wel even blijven dalen. ‘Dan wacht ik nog even’, zou je zeggen. Maar het loont de moeite om te kijken hoe sterk de prijzen nog zullen dalen. Waar we twaalf jaar geleden nog te maken hadden met een vrije val, zijn de prijsdalingen nu nog maar minimaal.

Zonnepanelen zijn goedkoper dan ooit en worden niet écht veel voordeliger meer. Dat kleine beetje geld dat je misschien op de aanschafprijs bespaart door te wachten, weegt niet op tegen het extra geld dat je iedere maand bespaart op je energierekening als je nu al overstapt op zonnestroom.

Weten wat zonnepanelen kosten op jouw dak? Doe onze gratis dakscan en krijg binnen één minuut een indicatie van de kosten en besparingen.

 

En hoe zit het met de techniek?

Terwijl de prijs van zonnepanelen de afgelopen jaren flink daalde, raasde de technologisch ontwikkeling verder door. Zonnepanelen zijn in de afgelopen vijftien jaar stukken efficiënter geworden. Moderne silicium-zonnepanelen zijn inmiddels oerdegelijk en hebben een efficiëntie bereikt die alleen nog met kleine stapjes omhoog kruipt. De techniek zal blijven verbeteren – net zoals mobiele telefoons ook steeds nieuwe upgrades krijgen – maar de laatste jaren zijn die verbeteringen nog maar minimaal.

Grote innovaties lijken er ook niet snel aan te komen. Is het dan slim om te wachten? Nee, eigenlijk niet. Je loopt nu ook niet nog steeds met een oude Nokia rond omdat je blijft wachten op een nog betere iPhone, toch? Bovendien: als je zou besluiten om nog een jaartje te wachten op nóg betere en efficiëntere panelen, loop je óók een jaar lang besparingen op je energierekening mis. Juist door te wachten ben je dan dus uiteindelijk waarschijnlijk minder voordelig uit.

 

Hoelang kun je nog salderen?

Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Dit betekent dat je steeds minder zelfopgewekte stroom mag wegstrepen tegen je verbruik, ook wel salderen genoemd. Vanaf 2031 mag je helemaal niet meer salderen. Je krijgt dan een terugleververgoeding voor je overtollige zonnestroom.

Door de afbouw van de salderingsregeling gaat je maandelijkse besparing iets omlaag, en zal je rendement dus iets afnemen. Met elk jaar dat je wacht, loopt je rendement verder terug. Volgens onderzoek van TNO (2022) verdienen mensen hun zonnepanelen uit 2022 binnen 5 jaar terug, terwijl mensen die in 2030 zonnepanelen aanschaffen, er ongeveer 7 jaar over doen. Dat levert je nog steeds zo’n 18 jaar gratis zonnestroom op, maar feit blijft: hoe eerder je instapt, hoe langer je nog volledig mag salderen – en dus hoe hoger je rendement!

 

Is de markt volwassen genoeg?

Voor een beetje oplettende koper zijn er voldoende aanbieders op de markt die een goed product en goede nazorg leveren. Wel raden we je aan om vooraf verschillende zonnepanelenaanbieders te vergelijken. Heeft de aanbieder certificaten die een veilige en kwalitatieve installatie waarborgen? Wat valt er wel en niet binnen garantie? Denk ook aan verborgen kosten, zoals voorrijkosten bij eventuele reparatie. Bij Sungevity doen we trouwens niet aan voorrijkosten. Gratis is dus echt gratis.

Net als bij mobiele telefonie of verzekeringen betekent een volwassen markt helaas niet dat alle leveranciers stoppen met het aanbieden van een onhelder product. Bij Sungevity nemen we graag uitgebreid de tijd om al jouw vragen te beantwoorden in een vrijblijvend adviesgesprek.

 

Wat als ik ga verhuizen?

Twijfel je of je nu wel voor zonnepanelen moet kiezen omdat je nog niet weet of je misschien binnen een aantal jaar gaat verhuizen? Begrijpelijk, maar gelukkig nergens voor nodig. Met zonnepanelen op je dak wordt je huis namelijk een stuk meer waard! Want iedereen wil wel een huis zonder energierekening, toch? Bovendien krijgt een huis met zonnepanelen een beter energielabel, en dat heeft ook invloed op de verkoopprijs.

 

Wat als ik ze nu nog niet kan betalen?

Het wrange van investeringen: je moet wel geld hebben om meer geld te kunnen verdienen. Voor zonnepanelen kun je echter ook voordelige groene leningen afsluiten. De terugbetaling van die lening wordt dan gecompenseerd door de lagere energierekening die zonnepanelen je opleveren.

 

Is het slim om te wachten op een betaalbare thuisbatterij?

Thuisbatterijen zijn zeker interessant, maar er hangt ook een flink prijskaartje aan. Je hoeft de aanschaf van een zonnesysteem echter zeker niet uit te stellen tot er een betaalbare thuisbatterij beschikbaar is. Zolang je nog mag salderen is terugleveren aan het net bovendien rendabeler dan je niet-gebruikte stroom opslaan. De verwachting is dat de prijs per kilowattuur batterijopslag  de aankomende jaren sterk zal dalen. Als de prijs tot een acceptabel niveau is gezakt, kan een batterij zonder problemen op je systeem aangesloten worden.

 

Ik kan pas over een paar jaar instappen. Heeft het dan nog wel zin?

Door de afbouw van de salderingsregeling geldt: hoe eerder je instapt, hoe hoger je rendement. Maar hoe lang je ook wacht: het rendement op zonnepanelen laat de spaarrente mijlenver achter zich. Of je je zonnepanelen nu in 7 of in 9 jaar terugverdient: ze gaan zo’n 25 tot 30 jaar mee, dus je profiteert hoe dan ook nog jarenlang van gratis stroom. Tel uit je winst!

 

Waar wacht ik eigenlijk nog op?

Onze conclusie: nu zonnepanelen laten installeren is financieel zeer interessant.  Hoe langer je wacht, hoe meer besparing je misloopt. Want elke dag dat de zon schijnt, is er een die je mist.  Nu overstappen op zonnestroom betekent ook nu jouw steentje bijdragen aan een duurzame wereld. Moderne zonnepanelen slaan een flink gat in de CO2-uitstoot. Over hun levensduur leveren ze 10 tot 15 keer meer stroom op dan ze tijdens hun productie hebben gekost. Eerlijke, groene stroom van eigen dak. Hoe eerder jij overstapt op zonne-energie, hoe sneller je jouw CO2-uitstoot verkleint en hoe groter jouw positieve impact op een duurzame toekomst!

Nieuwsgierig geworden? Vraag dan nu gratis en geheel vrijblijvend een persoonlijk advies aan.

 


Oorspronkelijk gepubliceerd op 14 mei 2020. Laatste update: 23 mei 2022.

Lees meer over

Ook een spaarpot op je dak?

Ontdek wat je kunt besparen met de gratis dakscan. Binnen 60 seconden weet je het!

Doe de dakscan