Zonnepanelen

Alle ins en outs over zonnepanelen

De werking van een zonnepanelen set

Zonnepanelen zijn kleine energiefabriekjes: ze bestaan uit allemaal zonnecellen die daglicht direct omzetten in gelijkstroom. Gelijkstroom kan je niet direct gebruiken in huis. Daarom wordt via een omvormer, gekoppeld aan de zonnepanelen, gelijkstroom omgezet in wisselstroom - in de volksmond elektriciteit genoemd én geschikt om te gebruiken voor bijvoorbeeld het opladen van apparaten. Stroom die jij niet zelf gebruikt, gaat naar het net. Zonnepanelen worden ook wel PV panelen genoemd. Waarbij P staat voor Photo (licht) en V voor Voltaic (elektriciteit).

Waaruit bestaat een zonnepanelen set?

  1. Zonnepanelen: Vangen daglicht op en zetten dit om in gelijkstroom
  2. De omvormer: Zet gelijkstroom om in wisselstroom - elektriciteit.
  3. De groepenkast: Verdeelt het stroom naar jouw apparaten
  4. Jouw apparaten: gebruiken de stroom van jouw systeem. De meter houdt de opbrengst en verbruik bij.
  5. Overige stroom: wat je niet gebruikt, gaat naar het net. Dit wordt verrekend met je verbruik. Ook wel salderen genoemd.


Hoe Werkt Een Zonnesysteem

Welk type dak is geschikt voor zonnepanelen?

Als je overweegt zonnepanelen te kopen, is één van de eerste vragen of jouw dak geschikt is. Je kan namelijk niet op elk dak zonnestroom opwekken. Weten of jouw dak geschikt is? Vraag een vrijblijvend advies aan van één van onze experts. Eerst zelf een eerste vlugge scan doen? We hebben hieronder samengevat waar je op moet letten.

Geschikt

Afgeraden

Bitumen dak

Rieten dak

Plat dak

Schuin bitumen dak

Plat bitumen

Gebogen daken

Schuin pannendak

Woonboten (alleen bij gespecialiseerde partij)

Plat PVC dak

Geïsoleerde golfplaten dak:

Golfplaten dak

Zink, koper of tin dak:

Dakpanplaten

Houten daken

Stalen daken

Schuine EPDM (kunststof) daken


Andere factoren die bepalen of zonnepanelen geschikt zijn voor jouw type dak

De ligging van jouw dak

Zonnepanelen liggen het liefst volop in de zon. Een dak georiënteerd op het zuiden levert maximaal rendement, mits er niet teveel schaduw is natuurlijk. Ook een dak op het westen of oosten is vaak geschikt om zonnestroom op te wekken. Wel speelt de hellingshoek een belangrijke rol. Heb je alleen plek op een dak vol op het noorden? Dat betekent al snel een opbrengstverlies van 50%.

De hellingshoek

De geschiktheid hangt niet alleen af van de oriëntatie van jouw dak. Ook de hellingshoek speelt een grote rol bij een schuin dak. De beste hoek is tussen de 35 en 40 graden, bij een dak vol op het zuiden. Ook een plat dak is bijna altijd geschikt. In het algemeen geldt, hoe kleiner de hellingshoek, hoe meer rendement.

Soort dakbedekking

Er zijn verschillende soorten daken: een rieten dak, pannendak of bitumendak. Helaas. Niet allemaal geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Ideaal zijn dakpannen of een plat dak met bitumen. Dakplaten zijn in de meeste gevallen ook geschikt. Een rieten dak op jouw woning? Helaas, dan is het niet mogelijk om zonnepanelen op jouw dak te installeren.

Welke soorten zonnepanelen bestaan er?

De technologie heeft ook in de zonnestroom branche niet stilgestaan. Vroeger had je één soort zonnepaneel, de bekende blauwe panelen. De technologie heeft ook in de zonnebranche niet stilgestaan en inmiddels heb je verschillende types panelen. Welke soorten zijn er en wat is precies het verschil? We leggen het je uit!

Verschillende Soorten Zonnepanelen

Verschil tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen

Er zijn twee soorten fotovoltaïsche zonnepanelen: monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Oftewel, zwarte of blauwe zonnepanelen. Het verschil tussen de twee zit in het productieproces. Nu wordt het even technisch: in zonnecellen zit silicium, dat kristallen vormt. Bij polykristallijne zonnepanelen staan deze als waaiers naar buiten, waardoor ze makkelijker licht uit de omgeving opnemen. Bij monokristallijne zonnepanelen staan de kristallen allemaal dezelfde richting uit. Hierdoor produceren zij beter bij directe instraling.

Gemiddeld, over een jaar genomen is het verschil in opbrengst van beide type panelen nihil. De betere werking van de poly's bij diffuus licht, wordt door de mono's gerealiseerd als de zon direct op de zonnepanelen schijnt. Welk paneel de voorkeur heeft, is vaak een kwestie van smaak. De mono-kristallijne zonnepanelen hebben veelal een zwarte afwerking, de polykristallijne zonnepanelen zijn vaak blauw van kleur. Omdat de twee typen gelijkwaardig zijn qua productie, garanties en levensduur, wordt vaak enkel afgewogen of de meerprijs van de mono-kristallijne panelen past bij jouw smaak.

Tip: Vergelijk alle zonnepanelen

Verschil tussen fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen

Grofweg het grootste verschil zit tussen fotovoltaïsche en thermische panelen. Thermische panelen, ook bekend als zonnecollector of zonneboiler, wekken warmte op. Met deze warmte kun je (tap)water verwarmen. Fotovoltaïsche zonnepanelen wekken alleen elektriciteit op. Dan heb je ook nog hybride panelen, deze kunnen zowel elektriciteit als warmte opwekken: een combinatie tussen een zonnecollector en een standaard zonnepaneel. Hybride panelen zijn erg geschikt als je weinig dakoppervlakte hebt. Waarom je ze niet vaak ziet? De prijs. Hybride panelen zijn vaak 2 keer zo duur als normale zonnepanelen.

De meestgestelde vragen over zonnepanelen


Ontdek wat jij kunt besparen.