Doe de dakscan

PV panelen

Pv panelen is een term die je vaak tegenkomt als je over zonnepanelen leest. Maar wat zijn pv panelen eigenlijk? Waar staat de afkorting ‘pv’ voor en wat is het verschil tussen zonnepanelen en pv panelen? Wij leggen het je graag uit.

Doe de dakscan

Pv panelen, wat zijn dat eigenlijk?

Pv panelen zijn panelen die bestaan uit fotovoltaïsche cellen (zonnecellen) die zonne-energie opwekken en dit omzetten naar elektriciteit. Bijna alle soorten zonnepanelen werken zo. Daarom worden de termen ‘zonnepanelen’ en ‘pv panelen’ vaak door elkaar gebruikt. Pv panelen is een meer technische benaming, maar eigenlijk zijn zonnepanelen en pv panelen gewoon verschillende namen voor hetzelfde product.

 

Hoe werken pv panelen?

Een pv systeem produceert gelijkstroom (DC) uit zonne-energie, maar uit jouw stopcontacten komt wisselstroom (AC). De gelijkstroom van de pv panelen moet dus eerst nog omgezet worden naar bruikbare wisselstroom. Hiervoor gebruiken we een omvormer. Zonder omvormer(s) werken je pv panelen niet. Een complete pv installatie bestaat dan ook niet alleen uit de pv-zonnepanelen zelf, maar bevat ook een omvormer (of – afhankelijk van het type pv installatie – meerdere micro-omvormers), montagemateriaal en kabels. Bij Sungevity is ook het plaatsen van de pv installatie bij de prijs inbegrepen.

Wekken jouw pv panelen meer stroom op dan je op dat moment verbruikt? Dan lever je stroom terug aan het elektriciteitsnet. De stroom die je teruglevert wordt verrekend met de stroom die je afneemt op het moment dat jouw panelen geen stroom produceren. Dat noemen we salderen. De salderingsregeling maakt overstappen op zonnestroom extra aantrekkelijk, want het heeft een positieve invloed op de terugverdientijd van je pv systeem.

PV zonnepanelen vraag & antwoord

Wat is de betekenis van pv?

De afkorting ‘pv’ komt uit het Engels en staat voor ‘Photo Voltaic’, wat ‘fotovoltaïsch’ betekent in het Nederlands. ‘Photo’ komt van het Griekse woord voor licht, ‘voltaic’ staat voor stroom. De afkorting ‘pv’ verwijst dus naar dat wat zonnepanelen of pv panelen doen: zonne-energie omzetten in elektriciteit.

Wat zijn de afmetingen van pv panelen?

De meeste pv panelen hebben een afmeting van ongeveer 170×100 cm. Per type paneel kan het formaat iets afwijken. De ideale afmeting hangt af van je dak. Op een (klein) dak met veel obstakels is een iets kleiner paneel vaak ideaal, omdat de opbrengst per m² dan hoger is. De dikte van een pv-paneel is ongeveer 35 cm.

Hoe koop ik pv panelen?

Wil je zonnepanelen kopen? Dan raden we je aan eerst een dakscan doen. Onze gratis online dakscan geeft inzicht in de indicatieve kosten en opbrengsten van pv panelen op jouw dak. Zo zie je direct of pv voor jou een slimme investering is. Hulp nodig? Van dakscan of adviesgesprek tot after care, wij staan altijd voor je klaar!

Waarom kiezen voor een pv installatie?

Wil jij je woning verduurzamen of gewoon besparen op je energierekening? Dan zijn pv panelen een slimme investering. De belangstelling in pv installaties is momenteel enorm. En dat is niet zo gek, want met pv panelen kan je een hoop geld besparen. Je energierekening gaat direct omlaag en je verdient je pv panelen gemiddeld in zo’n 5 tot 7 jaar terug – met winst. Pv panelen gaan zo’n 25 à 30 jaar mee, dus nadat je jouw pv systeem hebt afbetaald, profiteer je nog jarenlang van gratis stroom!

Omdat je met een pv installatie je eigen schone zonnestroom opwekt, ben je niet alleen minder afhankelijk van (de hoge prijzen van) jouw energieleverancier, maar bespaar je ook een hoop CO2. Met pv panelen draag je dus ook een belangrijk steentje bij aan een beter klimaat.

 

Welke pv panelen moet ik kiezen?

Welk pv systeem voor jou het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren zoals de ligging en grootte van je dak en je eigen stroomverbruik. Omdat iedere situatie anders is, vinden we een persoonlijk advies heel belangrijk. Onze zonne-adviseurs kijken naar je dak, luisteren naar jouw wensen en helpen je bij het kiezen van de beste zonnepanelen voor jouw siutatie. Pv-zonnepanelen zijn er in verschillende soorten en afmetingen, dus we hebben voor ieder geschikt dak een passende oplossing!

Ontvang advies op maat

Pv panelen van Sungevity

Als je pv panelen koopt bij Sungevity, weet je zeker dat het goed zit. Wij hebben meer dan 10 jaar ervaring met het plaatsen van pv installaties. Benieuwd hoeveel jij kunt besparen met onze pv panelen? Doe hier de gratis dakscan en ontdek binnen 1 minuut wat jouw dak waard is.

Doe de dakscan