Doe de dakscan

Wat kosten zonnepanelen?

Hoe duur zijn zonnepanelen eigenlijk? En hoe worden de kosten van zonnepanelen berekend? Dat lees je hier. Liever direct weten wat zonnepanelen op jouw dak ongeveer kosten? Doe dan de gratis dakscan.

Doe de dakscan

Wat kosten zonnepanelen gemiddeld?

“Wat kosten zonnepanelen eigenlijk?” is een vraag die we vaak horen, maar die helaas niet zo eenvoudig te beantwoorden is. De precieze kosten van zonnepanelen hangen af van meerdere factoren. Bijvoorbeeld hoeveel zonnepanelen er op je dak komen te liggen, de soort panelen die je kiest, de omvormer, de garanties.. en meer. Het is dus lastig om een eenduidig antwoord te geven op de vraag wat zonnepanelen kosten.

Wel kunnen we een indicatie geven van hoe duur zonnepanelen gemiddeld zijn: een gemiddeld systeem van 12 panelen een totaal vermogen van 4320 wattpiek (360 Wp per paneel) kost ongeveer 4532 euro. Dat is dan inclusief omvormer, materialen en de volledige installatie.

 

Prijsontwikkeling van zonnepanelen

Dankzij technologische ontwikkeling en opschaling van de zonnestroommarkt zijn de kosten van zonnepanelen de afgelopen jaren fors gedaald. Tien jaar geleden waren zonnepanelen misschien nog voorbehouden voor de happy few, inmiddels zijn ze voor de meeste mensen betaalbaar. Ook als je weinig spaargeld hebt zijn zonnepanelen dankzij financieringsmogelijkheden zoals een groene lening niet meer onbetaalbaar. En dat is natuurlijk goed nieuws, want zo kunnen we met z’n allen nog meer zonne-energie opwekken en maken we samen de wereld een stukje schoner.

Denk je er nu over om zonnepanelen te kopen, dan heb je een goed moment uitgekozen. Zonnepanelen zijn nog nooit zo voordelig geweest en leveren je uiteindelijk veel meer op dan ze kosten. Binnen een paar jaar heb je de investering al terugverdiend en profiteer je dus van gratis stroom.

kosten netstroom vs zonnepanelen

 

Gaan de kosten van zonnepanelen nog verder omlaag?

Misschien vraag je je af of het slim is om nog even te wachten tot de prijzen nóg verder dalen. Dat kun je doen, maar erg veel zullen de prijzen niet meer dalen. Je kunt het vergelijken met mobiele telefoons: komt er een nieuw model op de markt, dan daalt het oudere model een beetje in prijs.

Ook goed om je te realiseren: de prijs van de zonnepanelen zelf gaat misschien nog wel iets omlaag, maar de energieprijzen blijven stijgen. MilieuCentraal gaat uit van een gemiddelde prijsstijging van 2%, maar dit jaar zitten we daar al ver boven. Voor alle stroom die je niet zelf opwekt (maar afneemt van je energieleverancier) betaal je dus steeds meer.

Een ander voordeel van nu kiezen voor zonnestroom is dat je tot 2025 nog volledig mag salderen. Hierna wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen afgebouwd. Kortom, overstappen op je eigen, schone zonnestroom is nu aantrekkelijker dan ooit.

Weten wat zonnepanelen je ongeveer gaan kosten?

Met onze gratis dakscan weet je binnen 1 minuut wat jouw dak waard is.

Kosten panelen en installatiekosten

Kijk bij het vergelijken van de kosten niet alleen naar de kosten per zonnepaneel, maar naar het totale aantal panelen op je dak. Goedkopere panelen hebben vaak ook een lager vermogen, waardoor je meer panelen nodig hebt voor dezelfde opwek – en uiteindelijk dus misschien juist duurder uit bent. Begint het je al een beetje te duizelen? Onze adviseurs helpen je graag met een gratis en vrijblijvend advies

Als je het hebt over de kosten van zonnepanelen, moet je bovendien verder kijken dan alleen naar de kosten van de panelen zelf. Let er bij het vergelijken daarom goed op wat er allemaal bij de prijs inbegrepen zit. Is de prijs inclusief montagemateriaal, omvormer en productiemeter? Zijn ook de kosten van het zonnepanelen plaatsen bij de kosten inbegrepen?

Zonnepanelen prijs berekenen

Als je bij een zonnesysteem koopt bij Sungevity zit het volgende allemaal bij de prijs inbegrepen:

  • de zonnepanelen zelf
  • de omvormer
  • de productiemeter
  • de bekabeling
  • het montagemateriaal
  • de installatie
  • minimaal 10 jaar product- en installatiegarantie

 

De keuze voor een bepaald type paneel of omvormer heeft effect op het kostenplaatje. Ook het type dak dat je hebt, kan invloed hebben op de prijs: hoewel er op een plat dak dezelfde panelen gebruikt worden als op een schuin dak, kosten zonnepanelen op een plat dak uiteindelijk vaak toch iets meer omdat er op platte daken extra ballast nodig is. Hierdoor is het lastig om een eenduidig antwoord te geven op de vraag wat zonnepanelen kosten.

Verder kunnen ook locatiegebonden factoren zoals schaduwvorming op je dak invloed hebben op de prijs. Bij schaduw kan het bijvoorbeeld beter zijn om een een parallel geschakeld zonnesysteem te kiezen met micro-omvormer optimizers.

Uiteraard hoef jij niet zelf uit te zoeken welk type systeem het beste bij jouw dak past. Onze adviseurs spreken de mogelijkheden graag met je door in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. Zo krijg je bij ons altijd een advies op maat, helemaal afgestemd op jouw wensen en jouw dak.

De installatie zit bij Sungevity altijd bij de prijs inbegrepen. Het kan voorkomen dat er speciale werkzaamheden moeten plaatsvinden, zoals graafwerkzaamheden of het gebruik van een steiger. Bij Sungevity nemen we dit altijd van tevoren met je door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan op de dag van de installatie. Ben je verschillende aanbieders aan het vergelijken? Let dan ook op dit soort zaken.

Zonnepanelen kosten en opbrengsten

Puur en alleen op basis van de aanschafkosten kiezen voor een bepaald type zonnepanelen is per se de beste manier om te bepalen of jouw investering de moeite waard is. Zoals gezegd ben je met de goedkoopste panelen op de langere termijn niet altijd het beste uit. Kijk daarom altijd naar de kosten én opbrengsten van de zonnepanelen om te bepalen wat de beste zonnepanelen voor jou zijn. 

Wat levert de investering je op de langere termijn op? Over het algemeen geldt dat zonnepanelen met een hoger vermogen iets duurder zijn, maar ze wekken ook meer zonne-energie op, waardoor ze op de langere termijn uiteindelijk goedkoper zijn en je ze sneller terugverdient. En hoe korter de terugverdientijd, hoe langer jij profiteert van gratis stroom.

Voorbeeld investeringskosten en rendement

Gemiddeld energieverbruik Nederlands gezin per jaar (4 personen)

3.300 kWh

Gemiddeld aantal zonnepanelen

10-12 zonnepanelen

Gemiddelde kosten per systeem

€4500,- en €6000,-

Afdekkingspercentage energieverbruik

90%

Rendement op investering

10%-14%

Btw op zonnepanelen terugvragen

De btw op zonnepanelen is verlaagd van 21 naar 0 procent. Vanaf dit jaar betaal je dus geen btw meer op de aankoop en installatie van je zonnepanelen – en dat scheelt al snel zo’n €1000 op je investering.

Heb je in 2022 zonnepanelen gekocht? Dan kan je de betaalde btw over je zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Hiervoor moet je je bij de Belastingdienst inschrijven als ondernemer. Je moet de btw binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de panelen hebt aangeschaft terugvragen. Doe dit dus voor 1 juli 2023. 

Lees meer over de btw-teruggave

De financieringsopties voor zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen hangen ook af van de manier waarop je ze aanschaft. Je kunt zonnepanelen namelijk niet alleen kopen, maar ook huren of financieren met een lening. Zonnepanelen huren klinkt misschien aantrekkelijk, maar let op: als huurt ben je uiteindelijk duurder uit. Je wordt dan geen eigenaar van de panelen, waardoor je fiscaal voordeel misloopt. 

Kan of wil je niet in één keer een grote investering doen maar wel profiteren van zonnestroom? Dan adviseren wij je om je zonnepanelen te financieren met een groene lening. Je wordt dan wel eigenaar van de panelen, maar omdat je de lening in maandelijkse termijnen afbetaald hoef je niet in één keer een groot bedrag te investeren.

Meer weten over waarom lenen altijd beter is dan huren? Lees dan ons onderzoek.

Levensduur zonnepanelen

Je hebt ongetwijfeld wel eens van het gezegde ‘goedkoop is duurkoop’ gehoord. Dit gaat ook zeker op voor zonnepanelen: als je goedkope panelen koopt, kan je uiteindelijk alsnog onverwacht duur uit zijn als de panelen snel kapot gaan of er voortijdig onderdelen vervangen moeten worden. 

De prijs van zonnepanelen wordt dan ook voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van de panelen. Hoe hoger de kwaliteit, hoe langer de levensduur van de zonnepanelen. Bij Sungevity koop je enkel A-merk zonnepanelen. Zo weet je zeker dat het goed zit en je zonnepanelen gedurende hun hele levensduur goed presteren. Zonnepanelen gaan jarenlang mee, de levensduur van zonnepanelen ligt rond de 25 à 30 jaar – maar vaak gaan ze nóg langer mee.

Voor een optimale levensduur van jouw panelen is echter niet alleen de kwaliteit belangrijk, maar is het ook van belang dat je de panelen goed onderhoudt. Zonnepanelen zijn weliswaar nagenoeg onderhoudsvrij, maar eens in de twee à drie jaar je zonnepanelen reinigen zorgt voor een hogere opwek en draagt bij aan een langere levensduur. 

 

Advies?

Onze zonne-adviseurs vertellen je graag alles over de kosten van zonnepanelen op jouw dak. In een gratis en vrijblijvend gesprek nemen we graag jouw wensen en de bijbehorende kosten met je door.