Doe de dakscan

Terugverdientijd zonnepanelen

Met zonnepanelen bespaar je vanaf dag 1 op je energiefactuur en je verdient ze binnen gemiddeld 4 à 5 jaar al terug. Maar hoe zit het precies met die terugverdientijd? Wij laten zien hoe je de terugverdientijd van zonnepanelen berekent en welke factoren hier invloed op hebben.

Doe de dakscan

Hoe werkt terugverdientijd van zonnepanelen?

Als je zonnepanelen koopt, doe je eerst een investering: je betaalt voor de zonnepanelen, de omvormer en de installatie. Maar zodra de panelen op je dak liggen, begin je meteen met besparen – en dus ook met terugverdienen. Het aantal jaar dat het duurt totdat je evenveel hebt bespaard als geïnvesteerd, is jouw terugverdientijd. Na het terugverdienen is elke extra euro stroom die je bespaart pure winst.

Wat zijn de factoren die invloed hebben op de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd berekenen lijkt eenvoudig, maar is voor iedereen anders en van verschillende factoren afhankelijk. Hierdoor kan jouw terugverdientijd heel anders zijn dan die van bijvoorbeeld je buurman.

De volgende 5 factoren beïnvloeden hoe snel jij je zonnepanelen terugverdient:

1. De kosten van het zonnesysteem
Hoeveel een zonnesysteem kost is o.a. afhankelijk van welke soort en hoeveel zonnepanelen je aanschaft. Let bij het berekenen van de kosten en terugverdientijd ook goed op wat er bij de prijs inbegrepen zit: de kosten voor het kabelwerk, de installatie en de aansluiting in de meterkast zijn niet altijd inclusief, waardoor er een te rooskleurige terugverdientijd wordt geschetst. Bij Sungevity zijn al deze kosten wél allemaal in de totaalprijs opgenomen. Wel zo eerlijk, vinden we.

2. Aantal zonuren
Wellicht een inkoppertje, maar ook het aantal zonuren heeft invloed op de terugverdientijd. Op zonnige dagen wekken je zonnepanelen meer stroom op, waardoor je minder (of helemaal geen) stroom hoeft af te nemen van je energieleverancier. Wek je meer stroom op dan je verbruikt? Dan lever je die overtollige kWh’s automatisch terug aan het net. Dit wordt verrekend met je verbruik, ook wel ‘salderen’ genoemd. Bij meer zonuren saldeer je meer stroom, waardoor je jouw investering extra snel terugverdient.

3. De energieprijs en terugleververgoeding
Hoe duurder de stroom van je energieleverancier, hoe meer je bespaart met stroom die je zelf opwekt en dus niet hoeft in te kopen. Hogere energieprijzen hebben hierdoor een gunstig effect op de terugverdientijd. Maar: kijk niet alleen naar de prijs die je betaalt voor de stroom die je afneemt, maar ook naar de stroomprijs voor de energie die je teruglevert.

Dankzij de salderingsregeling wordt de stroom die je teruglevert een-op-een verrekend met de stroom die je afneemt, tot je energiekosten op nul uitkomen. Voor alle extra stroom die je opwekt, krijg je een terugleververgoeding. Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe hoog die vergoeding is. Let hierop als je overstapt van energieleverancier, want hoe hoger de terugleververgoeding, hoe korter jouw terugverdientijd.

Een optimale terugverdientijd?

Wil je graag een betrouwbare berekening van jouw optimale terugverdientijd, waarbij alle factoren meegenomen worden? Vraag dan een gratis persoonlijk advies aan.

Adviesgesprek aanvragen

4. Garanties, levensduur en kwaliteit van de zonnepanelen en omvormer
Kiezen voor goedkope panelen lijkt met het oog op de terugverdientijd misschien slim, maar goedkope panelen hebben meestal een lager vermogen (waardoor ze minder stroom opwekken en je dus ook minder bespaart) en gaan vaak eerder stuk. Ook zijn de garanties vaak korter, waardoor onverwachte reparatiekosten en een hoge degradatie ertoe kunnen leiden dat de terugverdientijd flink oploopt.

Zonnepanelen van goede kwaliteit hebben een levensduur van minimaal 25 jaar, maar een centrale omvormer gaat minder lang mee. Doorgaans moet de omvormer tussentijds eenmalig vervangen worden. Houd ook hier rekening mee, want ook deze extra kosten beïnvloeden je terugverdientijd.

5. Degradatie van de zonnepanelen
De opwekcapaciteit van zonnepanelen neemt in de loop van de jaren iets af, ook wel ‘degradatie’ genoemd. Dit is normaal en gebeurt altijd, maar hoe snel het vermogen van een zonnepaneel terugloopt, verschilt per merk en type paneel. Bij kwaliteitspanelen is de degradatie de eerste jaren verwaarloosbaar, waardoor het aflopend vermogen geen effect heeft op je terugverdientijd. Onze vermogensgarantie verzekert je er bovendien van dat de zonnepanelen na de garantieperiode van 25 tot soms 30 jaar nog minstens 80% van het oorspronkelijke vermogen opwekken. Als het paneel sneller degradeert, wordt je hiervoor gecompenseerd.

 

Hoe bereken je de terugverdientijd voor zonnepanelen? (Rekenvoorbeeld)

Om je een snelle indicatie van de terugverdientijd te geven, hebben we onderstaand rekenvoorbeeld gemaakt. Hiervoor kijken we naar de stroomprijs en de kosten en opbrengst van het zonnesysteem.

Rekenvoorbeeld terugverdientijd

Stel, je koopt een systeem van 12 zonnepanelen van 360 Wp. Hiervoor betaal je €4532. Met dit systeem wek je zo’n 3672 kWh per jaar op. Bij een stroomprijs van €0,40* bespaar je hiermee (3672 x 0,40 =) €1468,80 per jaar. Je komt dan uit op een terugverdientijd van €4532 / 1468,80 = 3,1 jaar.

*In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een stroomprijs van €0,40 aan, het prijsplafond voor energie. Jouw daadwerkelijke kosten, besparingen én terugverdientijd zijn van vele factoren afhankelijk en kunnen dus afwijken van dit rekenvoorbeeld. 

Terugverdientijd zonnepanelen vraag & antwoord

Hoe verkort je de terugverdientijd van zonnepanelen?

Salderen verkort de terugverdientijd van je zonnepanelen omdat de ongebruikte zonnestroom die je (automatisch) teruglevert wordt weggestreept tegen de stroom die je afneemt. Hoe meer stroom je teruglevert, hoe meer je bespaart.

Is het nog rendabel om zonnepanelen te plaatsen?

De huidige hoge energieprijzen maken zonnepanelen extra aantrekkelijker. Door de hoge energieprijzen is de terugverdientijd van zonnepanelen flink teruggelopen en verdien jij je investering sneller terug dan ooit!

Waarom zonnepanelen plaatsen in 2023 verstandig is

Als je in 2023 zonnepanelen koopt, profiteer je nog bijna twee jaar lang maximaal van de salderingsregeling. Salderen heeft een positief effect op de terugverdientijd van je zonnepanelen, maar na 2025 gaat de salderingsregeling veranderen. De terugverdientijd wordt dan iets langer. Dus: hoe eerder je instapt, hoe meer je bespaart – en hoe eerder je de investering hebt terugverdiend.

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen?

Adviesgesprek aanvragen