Doe de dakscan

De voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben veel voordelen. Doe je het voor het milieu? Super! Doe je het voor je portemonnee? Groot gelijk.

Vrijblijvend advies

Vraag jij je af waarom je zonnepanelen zou moeten aanschaffen? Wij schreeuwen graag van onze zonnedaken dat zonnepanelen veel voordelen hebben, maar jij vraagt je misschien af of er ook nadelen zijn. Terecht natuurlijk.

Want alleen als je zowel de voordelen als de nadelen van zonnepanelen kent, kun je een weloverwogen keuze maken. Daarom brengen wij de belangrijkste voordelen en nadelen van zonne-energie voor je in kaart.

 

Waarom zonnepanelen?

Steeds meer mensen kopen zonnepanelen: iedere 3 minuten stapt er ergens in Nederland iemand over op zonnestroom. En dat is niet zo gek, want zonnepanelen hebben heel veel voordelen.

Als er zonnepanelen op je dak liggen, wek je zelf je eigen, schone stroom op – en dat is goed je portemonnee én voor het milieu. Met zonnepanelen bespaar je jaarlijks gemiddeld zo’n 750 euro op je energierekening én een hele hoop CO2.

Wel profiteren van de voordelen van zonnepanelen, geen spaargeld over?

Laat je zonnepanelen snel en makkelijk financieren met een groene lening.

Lees meer

Zonnepanelen: de voordelen

Alle onderzoeken tonen het aan: je bent altijd beter uit met zonnepanelen. Zodra je zonnesysteem geïnstalleerd is, begin je direct met besparen.

Zonnepanelen verdienen zich binnen een paar jaar terug, met winst. Omdat zonnepanelen gemiddeld zo’n 25 à 30 jaar meegaat ben je snel uit de kosten. En daarna? Jarenlang gratis stroom!

Meestal liggen de zonnepanelen binnen één dag op je dak, dus de installatie is ook veel minder gedoe dan je misschien zou denken. We bereiden alles tot in de puntjes voor en onze installateurs maken van de installatiedag echt een feestje. Niks om tegenop te zien dus.

Maar zonnepanelen hebben nog veel meer voordelen. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij.

6 voordelen van zonne-energie:

1. Zonnepanelen verdienen zich altijd terug

Als je kiest voor zonnepanelen doe je eerst een investering: je koopt ze zelf of financiert jouw zonnesysteem met een groene lening. Vervolgens gaan je energiekosten meteen omlaag… en na 6 à 7 jaar heb je je investering al terugverdiend!

Lees meer over de terugverdientijd

2. Btw-teruggave

Klaar voor nog meer zonnig nieuws? Vanaf dit jaar betaal je geen btw meer op zonnepanelen. Dat levert jou een ‘korting’ tot wel 1000 euro op. Heb je in 2022 zonnepanelen gekocht? Dan kan je de btw in de meeste gevallen terugvragen bij de Belastingdienst. Doe dit wel voor 1 juli. Wij leggen je uit hoe de btw-teruggave werkt en helpen je hier graag bij.

Lees meer over de btw-teruggave

3. Waardevermeerdering huis

Nog een voordeel van zonnepanelen: met zonnepanelen op je dak wordt je huis meer waard. Logisch, want een huis zonder energierekening verkoop je een stuk sneller. Energierekening omlaag, huiswaarde omhoog! Ook zijn zonnepanelen gunstig voor het energielabel van je huis.

Lees meer over de waardevermeerdering van je huis

4. Salderingsregeling

De salderingsregeling heeft een positief effect op het rendement en de terugverdientijd van zonnepanelen. Deze regeling wordt vanaf 2025 stap voor stap afgebouwd, tot je in 2031 helemaal niet meer kan salderen. Dus: hoe eerder je erbij bent, hoe hoger je rendement.

Lees meer over de salderingsregeling

5. 25 jaar lang schone energie

Met zonnepanelen wek je jouw eigen, schone energie op: de beste investering in een beter klimaat! En het mooie is, zonlicht raakt nooit op. Waarom zou je nog voor fossiele energie betalen als de zon elke dag gratis op je dak schijnt?

Lees meer over 25 jaar schone energie

6. Onafhankelijk

Met zonnepanelen ben jij je eigen energieleverancier. Je bent zo een stuk minder afhankelijk van (de stijgende energieprijzen van) het energiebedrijf waar je klant bent. Met zonnepanelen op je dak, betaal jij die energierekening met gemak!

Word je eigen energieleverancier

Hoeveel panelen heb je nodig?

Heb je een eigen dak? Grote kans dat je flink kunt besparen. Met onze dakscan weet je in no time hoeveel panelen er nodig zijn om de zon jouw energierekening te laten betalen.

Nadelen zonnepanelen

Zonne-energie heeft veel voordelen, maar er kleven ook wat nadelen aan zonnepanelen. Zijn zonnepanelen dan eigenlijk flauwekul? Zeker niet; zonnepanelen zijn populairder dan ooit.. en dat is niet voor niets. Maar om te voorkomen dat jij achteraf voor vervelende verrassingen komt te staan, vertellen we je ook graag wat de eventuele nadelen van zonne-energie kunnen zijn.

Dak geschikt?
Ten eerste is niet ieder dak geschikt voor zonnepanelen. Heb jij bijvoorbeeld een rieten dak of woon je op een woonboot? Dan kunnen we op jouw dak helaas geen zonnepanelen installeren.

Gelukkig zijn veruit de meeste daken wél geschikt voor zonnepanelen. Dus of je nou een plat dak, een schuin pannendak of een dak met een grote dakkapel hebt: de kans is heel groot dat we je dak kunnen omtoveren in jouw eigen energiefabriekje.

Kosten
Voor niks gaat de zon op, en dat geldt ook voor zonnepanelen. Zonnepanelen kosten uiteraard geld. Vergeet echter niet dat dit ‘nadeel’ uiteindelijk een voordeel wordt, want zonnepanelen verdienen zich altijd terug.

Kan of wil je niet in één keer een groot bedrag investeren? Kijk dan eens naar andere financieringsopties, zoals een groene lening. Dit is een lening speciaal voor het verduurzamen van je huis. Zo kan je ook zonder spaargeld zonnepanelen aanschaffen.

Zichtbaar op je dak
Sommige mensen vinden zonnepanelen die je duidelijk op het dak ziet liggen niet mooi. Dit is en blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar het is goed om te weten dat de zonnepanelenmarkt zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld heeft.

Daar waar je een aantal jaar geleden vooral blauwe (polykristallijne) panelen op de daken zag liggen, zijn de meeste zonnepanelen tegenwoordig zwart.

Onderhoud
Schrikt het je af dat je zonnepanelen onderhoud nodig hebben? We begrijpen wel dat je er niet om staat de springen om regelmatig met een emmer onder je arm het dak op te klimmen. Maar het goede nieuws is: dit hoeft ook helemaal niet! Zonnepanelen hebben een vuilafstotende coating, waardoor het meeste vuil tijdens een regenbui vanzelf van de panelen afspoelt.

Om ervoor te zorgen dat je panelen optimaal blijven presteren, raden we je wel aan om eens in de 2 à 3 jaar je zonnepanelen schoon te (laten) maken, vaker is niet nodig. Liever niet zelf het dak op? Maak dan gebruik van onze schoonmaakservice. Zo weet je zeker dat het schoonmaken veilig en op de juiste manier gebeurt – en kan jij ondertussen zorgeloos genieten van de zon.

Wel of geen zonnepanelen?

De keuze is nu aan jou: zonnepanelen, ja of nee? Voor ons is het in ieder geval zonneklaar: zonnepanelen zijn een goede keuze. De nadelen wegen niet op tegen de voordelen, want je gaat er met zonnepanelen altijd op vooruit. En dat zie je meteen terug op je energierekening.

Je hoeft ook niet bang te zijn dat je zonnepanelen uiteindelijk toch minder opleveren dan voorspeld, want met onze SunSure opbrengstgarantie krijg je gegarandeerd 10 jaar lang de voorspelde opbrengst, ook als de zon even wat minder schijnt. In plaats van ‘waarom zonnepanelen?’ stellen wij dan ook liever de vraag: ‘waarom niet?’.

Twijfel je toch nog of je wel of geen zonnepanelen moet nemen? Wij luisteren graag naar jouw wensen en nemen uitgebreid de tijd om al je vragen te beantwoorden. Ons advies is gratis én vrijblijvend, dus totdat je een aanbetaling doet, zit je nog helemaal nergens aan vast.

Vrijblijvend advies?

Plan een afspraak in