Vanwege de grote vraag naar zonnepanelen nemen wij momenteel geen nieuwe klanten aan.
Verreweg de meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Maar hoe weet je of ook jouw dak geschikt is? Hieronder lees je waar je op moet letten.
Doe de dakscanDenk je erover om zonnepanelen te kopen, maar weet je niet zeker of je dak geschikt is? Wij leveren voor elke klant maatwerk en kunnen daarom op heel veel verschillende daken zonnepanelen installeren.
Om te zien of ook jouw dak geschikt is voor zonnepanelen, kijken we van welk materiaal je dak is gemaakt, letten we op de ligging van je dak ten opzichte van de zon en houden we rekening met schaduw. De meeste daktypes zijn in principe geschikt, maar er zijn een paar soorten dakbedekking waarop we geen zonnepanelen plaatsen.
Dakbedekking check? Mooi. Onderstaande drie factoren bepalen hoe geschikt jouw dak is voor een rendabel zonnesysteem.
Of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen hangt grotendeels af van de ligging van het dak t.o.v. de zon. Let hierbij zowel op de richting (ligt je dak op het noorden, oosten, zuiden of westen?) als de hellingshoek van het dak.
Voor een optimaal rendement:
Een dak op het zuiden vangt het meeste zon, maar een dak op het oosten en westen is ook zeer geschikt voor zonnepanelen. Je uiteindelijke opwek zal iets lager zijn, maar met een goed ingerichte installatie behaal je ook met een dak op het (zuid)oosten of (zuid)westen een mooi rendement. Je kunt dan wel het beste zonnepanelen op beide dakdelen laten plaatsen. Het ene dakdeel pakt zon in de ochtend, het andere in de middag. Zo wek je gedurende de hele dag zonnestroom op. Een dak op het noorden is minder ideaal, maar omdat een schuin dak meestal twee zijden heeft, is de kans groot dat het andere dakdeel op het zuiden ligt en wél geschikt is.
Niet alleen bomen of andere huizen, maar ook een schoorsteen, dakkapel of zelfs een pijpje op het dak kunnen schaduw veroorzaken. Gelukkig is een dak met een beetje schaduw vaak nog steeds erg geschikt voor zonnepanelen.
Ligt een deel van je dak gedurende een deel van de dag in de schaduw? Dan ‘maken’ we je dak geschikt door micro-omvormers te gebruiken. Deze mini-omvormers worden geïnstalleerd per 1 of 2 zonnepanelen, waardoor schaduw op een paar zonnepanelen geen invloed heeft op de opbrengst van de rest van het systeem.
Wat er verder nog voor zorgt dat je dak geschikt is voor zonnepanelen? Genoeg ruimte op je dak. Om de omvormer aan de praat te krijgen, zijn er gemiddeld minimaal 6 zonnepanelen nodig. Daar moet dus wel ruimte voor zijn. Een schoorsteen en dakkapel kunnen niet alleen voor schaduw zorgen, maar snoepen ook een stuk dakruimte weg. Daar zonnepanelen op plaatsen gaat immers niet.
In verband met de veiligheid moeten zonnepanelen op een hellend dak bovendien minimaal 20 cm van de dakrand, dakgoot en nok van het dak liggen. Voor zonnepanelen op een plat dak moet een grotere marge aangehouden worden. Je kunt het dak hierdoor niet tot aan de rand volleggen. Reken je dus niet rijk op basis van je dakoppervlak, maar laat altijd een professioneel legplan maken.
Op een schoorsteen of dakraam kan je geen zonnepanelen plaatsen. Een dakkapel lijkt daarentegen wél geschikt voor zonnepanelen. Maar helaas: schijn bedriegt. Omdat een dakkapel niet stevig genoeg is voor het extra gewicht van de panelen en de ballast, plaatsen we geen zonnepanelen op een dakkapel. Dit betekent overigens niet dat een dak met dakkapel sowieso niet geschikt is voor zonnepanelen. We plaatsen wel zonnepanelen om de dakkapel heen. Onze experts kijken hiervoor nauwkeurig naar je dak, zodat alles past volgens de veiligheidsnormen en schaduwval.
Lees meerVeruit de meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Via onze online dakscan krijg je een goede eerste indicatie van de potentie van jouw dak. Liever meteen weet hoé geschikt jouw dak echt is en hoeveel jij kan opwekken? Boek dan een gratis adviesgesprek
Zonnepanelen wegen gemiddeld zo’n 15-25 kilo per m². Daar komt het gewicht van de ballast nog bovenop. Niet iedere dakconstructie kan dat aan. Je kunt dan afzien van zonnepanelen, maar je kan het dak ook laten verstevigen of vervangen. Zo maak je jouw dak niet alleen geschikt voor zonnepanelen, maar kan het bovendien weer jarenlang mee. Dubbel toekomstbestendig dus!
Je hebt meestal geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Wel krijgen gemeentes steeds vaker aanvragen voor kapvergunningen i.v.m. zonnepanelen. Zorgt een boom in jouw tuin voor zoveel opbrengstverlies dat je dak niet geschikt is voor zonnepanelen? Check dan bij je gemeente of je eventueel een kapvergunning kan krijgen
Plat dak? Kies voor ons snelst terugverdiende paneel. Deze panelen leveren zelfs op een bewolkte dag goede prestaties en op een plat dak zie je ze niet liggen.
Ook op een klein dak kun je veel winst behalen. Kies dan voor ons zonnepaneel met de hoogste opbrengst en benut elke centimeter van je dak optimaal.
Hoe meer zonnepanelen hoe beter? Nee hoor. We kijken altijd naar je verbruik en je budget, zodat je zonnesysteem perfect is afgestemd op jouw situatie.