Doe de dakscan

Zonnepanelen op dakkapel

Heb je een dakkapel op je dak en wil je zonnepanelen laten plaatsen? Dan vraag je je misschien af hoe dit in z’n werk gaat en of je ook panelen op de dakkapel zelf kunt laten installeren. Hoe dit zit lees je hier.

Doe de dakscan

Zonnepanelen op dakkapel installeren, kan dat?

Veel mensen hebben een dakkapel op het dak van hun woning. We krijgen dan ook regelmatig vragen over het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel. Een dakkapel is meestal plat, waardoor je zelf de hellingshoek kan bepalen. Ook liggen de panelen op een dakkapel mooi uit het zicht. Een dak met dakkapel lijkt dus uitermate geschikt voor zonnepanelen. Maar is zonnepanelen kopen voor op je dakkapel ook echt een goed idee?

Hier letten we op bij het plaatsen van zonnepanelen op een dak met dakkapel

Omdat de dakkapel een deel van het dak in beslag neemt, houden we hier in het legplan natuurlijk rekening mee. Zo kan de uitbouw van de dakkapel schaduw op een deel van het dak werpen, wat invloed heeft op de opbrengst van de omliggende panelen. Om dit te voorkomen, plaatsen we de panelen het liefst wat verder van de dakkapel af. Ook adviseren we bij een dakkapel vaak een parallel systeem met micro-omvormers. Als één van de zonnepanelen tijdelijk in de schaduw van de dakkapel ligt, heeft dit geen invloed op de rest van het systeem: omdat ze allemaal op hun eigen mini-omvormer draaien, wekken de andere panelen gewoon maximaal stroom op.

Wat als er een dakkapel op je dak is geplaatst?

Onze zonne-experts kijken naar je dak en berekenen de beste opstelling voor zonnepanelen. Op de dakkapel zelf plaatsen, doen we bij Sungevity niet. Dit heeft te maken met het gewicht van de zonnepanelen en de draagconstructie van de dakkapel.

Gratis adviesgesprek aanvragen

Dakkapel vraag & antwoord

Kun je zonnepanelen op een dakkapel plaatsen?

Een dakkapel is niet berekend is op het extra gewicht van zonnepanelen (+ ballast). Daarom plaatsen we geen panelen op de dakkapel zelf, maar eromheen. Uiteraard houden we in het legplan wel rekening met de dakkapel, zodat de schaduw van de dakkapel zo min mogelijk invloed heeft op je rendement.

Hoeveel zonnepanelen op dakkapel?

Op een dakkapel kan je vaak gemiddeld zo’n 2 à 4 extra zonnepanelen kwijt. Hoewel er in theorie genoeg ruimte is, raden wij het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel toch af. Dit komt o.a. omdat de onderconstructie van een dakkapel het gewicht van de zonnepanelen doorgaans niet kan dragen.

Hoeveel gewicht kan een dakkapel dragen?

Een dakkapel heeft meestal een simpele onderconstructie die alleen berekend is op het gewicht van de dakkapel zelf, niet om ook het gewicht van de zonnepanelen en de ballast te dragen. Als je toch zonnepanelen op de dakkapel legt, is de kans op verzakking en schade aan het dak groot.