Doe de dakscan

Kabelwerk

Bang voor losse kabels? Geen zorgen: onze installateurs zorgen in elk huis voor de meest esthetische oplossing. Niet alleen van je zonnepanelen naar je omvormer, maar ook naar de meterkast. Meer weten? Vraag het onze zonne-experts!

Ik wil advies

Het kabelwerk kun je met een gerust hart aan onze installateurs overlaten. We zorgen ervoor dat je zonnepanelen stevig op je dak liggen, en dat de opgewekte energie moeiteloos naar je meterkast stroomt. 

Onze installateurs zijn gecertificeerd. Ze werken met respect voor je huis en zijn binnen een dag klaar. We leggen je graag uit welke stappen je kunt verwachten rondom het kabelwerk van een zonnesysteem.

Weten hoeveel je kunt besparen met je dak?

Met de gratis dakscan weet je binnen een minuut hoeveel jouw dak waard is.

Doe de dakscan

1. We beginnen op je dak

Zonnepanelen worden op je dak bevestigd met stevig montagemateriaal. Daardoor hoeven we niet in je dak of dakpannen te boren en blijft het risico op lekkage minimaal. Ons montagemateriaal is uitvoerig getest en voldoet aan alle veiligheidseisen.

 

2. We plaatsen de omvormer

De omvormer zet zonnestroom om naar ‘gewone’ stroom (wisselstroom). Voor de omvormer zoeken we een mooi plekje in je huis. De omvormer is niet groot, maar heeft wel wat ruimte nodig voor ventilatie. We hangen hem daarom aan een stevige, en vlakke, vaste wand – een betegelde muur is bijvoorbeeld niet zo geschikt. Ook is het verstandig om de omvormer in een ruimte te hangen waar niet geslapen of geleefd wordt. Een omvormer kan namelijk wat geluid maken (niet hard, vergelijkbaar met een koelkast of een fluisterende stem). Vaak kiezen we voor de zolder, een technische ruimte bij de CV of de bijkeuken of garage.

Heb je een parallel geschakeld systeem met micro-omvormers? Dan plaatsen we geen centrale omvormer in huis, maar krijgt elk paneel een eigen mini omvormer. Deze micro-omvormers worden achter de panelen geplaatst en zetten de zonnestroom direct op het dak om in bruikbare elektriciteit.

 

3. We verbinden alles aan elkaar

Dan de kabels. We trekken twee kabeltrajecten: van je zonnepanelen naar je omvormer en van de omvormer naar de meterkast.

Voor het eerste kabeltraject moeten we via een doorvoer van buiten naar binnen. We proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van bestaande doorvoeren – een ventilatiepijp bijvoorbeeld. Heb je die niet? Dan gaat de kabel over de dakrand via de gevel naar binnen. Dat doen we heel nauwkeurig en we kitten het gat helemaal af. Zo kan er geen regenwater naar binnen. Bij een schuin dak houden we goed rekening met hoe je dak is opgebouwd: denk aan bijvoorbeeld het isolatiemateriaal.

Het tweede kabeltraject loopt van de omvormer naar de meterkast. In de omvormer wordt de gelijkstroom van de zonnepanelen omgezet in bruikbare wisselstroom. De wisselstroom wordt via een speciale wisselstroomkabel naar je meterkast geleid. Dit moet ononderbroken gebeuren. Dit kan via een bestaande loze PVC-leiding, of een centrale koof waar al je kabels in zitten. Soms moeten we een nieuwe PVC-buis aanleggen, uiteraard werken we dan netjes alles weg.

Het gebeurt ook vaak dat het niet mogelijk is om binnenshuis een net kabeltraject aan te leggen. Je kunt dan ook kiezen voor een traject aan de buitengevel. Bij Sungevity bereiden we de installatie altijd uitgebreid voor. Zo weet jij precies waar je aan toe bent én kan de installateur snel aan de slag. Wil je meer weten over de installatie zelf?

Lees verder over de installatie

WETEN HOEVEEL ZONNEPANELEN ER OP JOUW DAK PASSEN?

Doe de dakscan en begin met besparen. Binnen 1 minuut weet je wat jouw dak waard is.