Doe de dakscan

Levensduur zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar, maar panelen van hoge kwaliteit gaan vaak nog veel langer mee. Hoeveel langer is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe zit het precies? En welke factoren beïnvloeden de levensduur van zonnepanelen?

Doe de dakscan

Hoelang gaan zonnepanelen echt mee?

Er gaan verschillende verhalen rond over de levensduur van zonnepanelen. Maar hoelang gaan zonnepanelen écht mee? Dit zijn de feiten:

  1. Zonnepanelen gaan minstens 25 jaar mee (vaak langer)
  2. Een centrale omvormer heeft een levensduur van 10-12 jaar
  3. De prestatie van een zonnepaneel wordt bepaald door de kwaliteit
  4. Het opwekvermogen neemt geleidelijk af

Economische en technische levensduur

Als je het over de levensduur van zonnepanelen hebt, wordt er onderscheid gemaakt tussen de economische levensduur en de technische levensduur van een zonnepaneel. De economische levensduur van zonnepanelen is gemiddeld 25 à 30 jaar. Maar ook daarna leveren ze vaak nog jarenlang stroom. De technische levensduur van een zonnepaneel is namelijk vaak maar liefst 35 tot 40 jaar (of nog langer). Wel neemt het vermogen ieder jaar een beetje af, ook wel ‘degradatie’ genoemd. Dit gebeurt bij alle zonnepanelen, maar hoe snel het vermogen afneemt verschilt per type paneel.

Welke factoren beïnvloeden de levensduur van een zonnepaneel?

Hoelang een zonnepaneel daadwerkelijk meegaat, is afhankelijk van verschillende factoren. Het begint al bij de installatie. Zelf je zonnepanelen installeren kan gevaarlijk zijn, maar een foutief geïnstalleerd systeem heeft óók gevolgen voor de opbrengst en levensduur van de zonnepanelen. Laat de installatie daarom altijd over aan een gecertificeerde installateur. De kwaliteit van de zonnepanelen en het onderhoud zijn andere factoren die de levensduur beïnvloeden.

levensduur zonnepanelen afname vermogen

3 tips voor een langere levensduur van je zonnepanelen

Langere levensduur door hogere kwaliteit zonnepanelen

Zonnepanelen van goede kwaliteit kosten vaak meer, maar hebben ook een langere levensduur. Kies daarom altijd voor A-merk zonnepanelen. Bij Sungevity zit dat wel goed, want bij ons koop je alleen de beste zonnepanelen voor de beste prijs.

De kwaliteit van een zonnepaneel wordt grotendeels bepaald door de gebruikte grondstoffen. Hoe zuiverder het silicium in de zonnecellen, hoe hoger de kwaliteit van het paneel – en hoe lager de degradatie. Verder beïnvloeden ook de weerbestendige afwerking en de vuilafstotende coating (de ‘beschermlaag’) de levensduur van zonnepanelen. Zonnepanelen liggen jarenlang in de volle zon, regen en wind. En daar moeten ze natuurlijk wel tegen kunnen. Een goede coating zorgt ervoor dat de panelen minder snel aangetast worden door UV-licht en weersinvloeden zoals regen (vocht) en hagel.

Levensduur zonnepanelen verlengen door goede monitoring

Voor een optimale levensduur is het slim om de opwek van je zonnepanelen goed te monitoren. In je persoonlijke monitoringsportaal zie je in één oogopslag hoe jouw zonnesysteem het doet én merk je eventuele problemen direct zelf op. Zie je afwijkingen in de opbrengst? Dan kan het zijn dat je zonnepanelen onderhoud nodig hebben of schoongemaakt moeten worden.

Levensduur zonnepanelen verlengen door onderhoud

Zonnepanelen gaan niet snel kapot en hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Dankzij de vuilafstotende coating spoelt het meeste vuil tijdens een flinke regenbui zo van de panelen af! Toch is het voor een optimale werking verstandig om je zonnepanelen eens in de 2 à 3 jaar schoon te (laten) maken. Schone zonnepanelen wekken namelijk meer stroom op. Regelmatig reinigen heeft dus een positief effect op je rendement en op de levensduur van de zonnepanelen.

Levensduur omvormer zonnepanelen

Kies je voor een zonnesysteem met een centrale omvormer? Houd er dan rekening mee dat de levensduur van de omvormer korter is dan die van de panelen. De omvormer gaat zo’n 10 à 12 jaar mee en moet tussentijds dus gemiddeld één keer vervangen worden. Gaat de omvormer al eerder kapot? Dan kan je terugvallen op onze goede garanties.

Goede garanties voor een lange levensduur

De productgarantie en vermogensgarantie zijn een goede indicator voor de kwaliteit en levensduur van jouw zonnesysteem. De productgarantie dekt alle fabrieks- en productiefouten en garandeert dus dat je lang van je panelen profiteert. En een goede vermogensgarantie verzekert je ervan dat jouw zonnesysteem na 25 jaar nog steeds minstens 80% van het oorspronkelijke vermogen heeft. Zo leveren jouw zonnepanelen dus ook na 25 jaar economische levensduur nog aardig wat op.

Optimale levensduur? Kies Sungevity

Wil je zeker zijn van een lange levensduur? Kies dan voor zonnepanelen van Sungevity. Vraag nu een adviesgesprek aan met een van onze solar consultants en ontdek hoeveel jij kunt besparen.