Doe de dakscan

Vermogen zonnepanelen

Denk jij bij vermogen ook gelijk aan Wattpiek? Nee? Wij wel. Maar wij worden dan ook razend enthousiast van zonne-energie. Lees hier alles over het vermogen van zonnepanelen. Direct weten wat je gaat besparen? Doe de dakscan!

Doe de dakscan

Wat is het vermogen van zonnepanelen?

Overweeg je zonnepanelen te kopen? Kijk bij het vergelijken dan ook goed naar het vermogen van de panelen. Het vermogen geeft namelijk aan hoeveel energie een zonnepaneel per tijdseenheid kan produceren. Hoe hoger het vermogen, hoe meer energie je kan opwekken.

Goed om te weten: het daadwerkelijke vermogen van een zonnepaneel komt niet helemaal overeen met het (piek)vermogen dat op het paneel staat. Hoe dat komt? Dat gaan we uitleggen.

 

Vermogen zonnepanelen wp

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit is het maximale vermogen van een zonnepaneel onder ideale testcondities. In het echt komen deze condities niet voor en wekken zonnepanelen minder op. Het gemiddelde piekvermogen van een zonnepaneel is 360 Wp. Sungevity heeft ook high-efficiency panelen van 410 Wp.

 

Piekvermogen zonnepanelen

Het piekvermogen van zonnepanelen wordt alleen bereikt onder ideale omstandigheden: een paneeltemperatuur van 25 °C en een loodrechte zoninstraling. Omdat deze condities eigenlijk nooit voorkomen, gebruiken we bij het berekenen van het daadwerkelijke vermogen en de opbrengst op Nederlandse daken altijd de correctiefactor 0,85. Een zonnepaneel van 300 Wp wekt op jaarbasis dus gemiddeld 0,85 x 360 Wp = 306 kWh per jaar op.

 

Hoogste vermogen zonnepanelen

Het zonnepaneel met het hoogste vermogen in ons assortiment is momenteel de Exiom 410. Dit Europese zonnepaneel heeft een vermogen van wel 410 Wattpiek. Er bestaan tegenwoordig ook zonnepanelen van bijna 1000 Wp, maar omdat die panelen een veel grotere afmeting hebben, is het vermogen per m² juist lager.

Weten hoeveel je kunt besparen met je dak?

Met onze gratis dakscan weet je binnen een minuut wat jouw dak waard is.

Doe de dakscan

Gemiddelde afname vermogen zonnepanelen per jaar

Net zoals alle apparaten in je huis, slijten ook zonnepanelen gedurende hun levensduur. Hierdoor neemt het vermogen langzaam af, gemiddeld met 0,7 % per jaar. Een ouder zonnepaneel presteert dus iets minder goed dan een nieuw zonnepaneel. Dit is niks om je zorgen om te maken en gebeurt altijd, zelfs bij de beste zonnepanelen. Wel neemt het vermogen bij zonnepanelen van minder goede kwaliteit sneller af. Over het algemeen kan je zeggen dat zonnepanelen die meer kosten een hogere kwaliteit (én een hoger piekvermogen) hebben en minder snel degraderen. De geboden vermogensgarantie is vaak een goede graadmeter voor kwaliteit.

Vermogensgarantie

Fabrikanten geven over het algemeen een vermogensgarantie af waarbij ze garanderen dat een zonnepaneel na een x aantal jaar nog een bepaald percentage van het vermogen heeft. Een normale vermogensgarantie is 80% van het oorspronkelijke vermogen na 20 of 25 jaar. Bij Sungevity doen we hier nog een schepje bovenop: 85% na 25 jaar. En op ons premium paneel krijg je zelfs een vermogensgarantie van 80% na 30 jaar!

levensduur zonnepanelen afname vermogen

Weten wat jouw dak opwekt?

Met de gratis dakscan weet je binnen enkele minuten hoeveel vermogen jij op jouw dak kan opwekken.

Welk vermogen omvormer past bij mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in gelijkstroom. De omvormer zet deze gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. Welk vermogen omvormer je nodig hebt, hangt af van het verwachte vermogen van de zonnepanelen op je dak. Voor een zo hoog mogelijk rendement is het belangrijk dat de zonnepanelen en de omvormer goed op elkaar afgestemd zijn.

Je kan er dus voor kiezen om een omvormer te kiezen met precies hetzelfde vermogen als de zonnepanelen, maar omdat zonnepanelen hun piekvermogen bijna nooit halen, adviseren we meestal om te omvormer te ‘overdimensioneren’. Dat betekent dat we kiezen voor een omvormer met een iets lager vermogen dan het totale maximale vermogen van de zonnepanelen. Dit is niet alleen efficiënter, maar ook goedkoper.

Lees alles over omvormers
vermogen zonnepanelen omvormers

Hoeveel vermogen leveren zonnepanelen van Sungevity?

Bij Sungevity koop je zonnepanelen met verschillende vermogens. Zo hebben we zonnepanelen van 360 Wp, 375 Wp en 410 Wp. Welk paneel het beste bij jou past en hoeveel zonnepanelen jij uiteindelijk nodig hebt, hangt af van je dak, je budget en je stroomverbruik.

Welk vermogen zonnepanelen heb ik nodig?

Benieuwd welk vermogen zonnepanelen jij het beste kunt kiezen? Vraag hier een gratis advies aan.