Doe de dakscan

Vermogen zonnepanelen

Denk jij bij vermogen ook gelijk aan Wattpiek? Nee? Wij wel. Maar wij worden dan ook razend enthousiast van zonne-energie. Lees hier alles over het vermogen van zonnepanelen. Direct weten wat je gaat besparen? Doe de dakscan!

Doe de dakscan

Het vermogen is een belangrijk begrip als je het hebt over zonnepanelen. Het geeft namelijk aan hoeveel energie een zonnepaneel per tijdseenheid kan produceren. Super handig om te weten natuurlijk!

Ook goed om te weten: het daadwerkelijke vermogen van een zonnepaneel komt niet helemaal overeen met het vermogen dat op het paneel staat. Hoe dat komt? Dat gaan we uitleggen.

 

Hoeveel vermogen leveren zonnepanelen?

Het vermogen van zonnepanelen wordt door de zonnepanelenfabrikant aangegeven in Wattpiek (Wp). Dit is het maximale vermogen (piekvermogen) dat een zonnepaneel kan leveren onder ideale testcondities. In het echte leven komen deze condities niet voor en heeft zonnepaneel een lager vermogen dan de hoeveelheid Wp die wordt aangegeven door de fabrikant. De meest gangbare standaard formaat panelen hebben over het algemeen piekvermogens tussen de 270 en 320 Wp. Er zijn ook high-efficiency panelen op de markt met piekvermogens tot zo’n 370 Wp, maar hier betaal je ook een stuk meer voor.

Weten hoeveel je kunt besparen met je dak?

Met de gratis dakscan weet je binnen een minuut wat jouw dak waard is.

Doe de dakscan

Gemiddelde afname vermogen zonnepanelen per jaar

Net zoals alle apparaten in je huis, slijten ook de zonnepanelen op je dak gedurende hun levensduur. Hierdoor neemt het vermogen langzaam af, gemiddeld met 0,7 % per jaar. Een ouder zonnepaneel presteert dus iets minder goed dan een nieuw zonnepaneel. Fabrikanten geven over het algemeen een vermogensgarantie af waarbij ze garanderen dat een zonnepaneel na een x aantal jaar nog een bepaald vermogen heeft. Een normale vermogensgarantie is 80-85 % van het oorspronkelijke vermogen na 25 jaar.

Weten wat jouw dak opwekt?

Met de gratis dakscan weet je binnen enkele minuten wat jouw dak kan opwekken aan vermogen.

Welk vermogen omvormer past bij mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in gelijkstroom. Zonder omvormer kunnen de apparaten in jouw huis, die op wisselstroom werken, geen gebruik maken van deze energie. Welk vermogen omvormer je nodig hebt, hangt af van het verwachte vermogen van de zonnepanelen op je dak. Voor een zo hoog mogelijk rendement is het belangrijk dat deze twee nauwkeurig op elkaar afgestemd zijn.

Lees alles over omvormers
vermogen zonnepanelen omvormers