Terug naar Blog

Noord, oost, zuid west: welke zonnepanelen oriëntatie is ‘t best?

De oriëntatie van zonnepanelen heeft een grote invloed op je opbrengst en het uiteindelijke rendement. Wat is de ideale oriëntatie? En zijn zonnepanelen in een andere richting ook de moeite waard? Wij leggen het uit.

Oriëntatie zonnepanelen

Zonnepanelen op zuid

In een ideale situatie plaatsen we zonnepanelen richting het zuiden. De opbrengst van zonnepanelen is het hoogst als ze schaduwvrij, op het zuiden gericht en in een hellingshoek van 35 graden op je dak liggen. Een dak op het zuiden pakt namelijk de meeste zon en bij een hellingshoek van 35 graden profiteer je van optimale zoninstraling.

Betekent dit dat daken met een oriëntatie op oost, west of noord en/of met een andere hellingshoek niet geschikt zijn voor zonnepanelen? Nee hoor! Je opbrengst is dan misschien iets lager en de terugverdientijd langer, maar zonnepanelen kopen is ook bij een niet-zuidelijke oriëntatie in veel gevallen een slimme investering. En in bepaalde situaties kan een oostwest-oriëntatie zelfs voordeliger zijn dan zonnepanelen richting het zuiden, bijvoorbeeld als je een klein plat dak hebt.

 

Zonnepanelen op oost west

Op een plat dak kunnen we zelf de oriëntatie en hellingshoek van de zonnepanelen bepalen. Zonnepanelen op zuid dus, zou je misschien zeggen. Maar dit is niet altijd de beste keuze. De opbrengst per paneel is bij een oriëntatie op het zuiden inderdaad het grootst, maar bij het berekenen van de uiteindelijke opbrengst kijken we naar de totale opwek van je hele dak. Als je de zonnepanelen op een plat dak in zuidelijke oriëntatie installeert, heb je tussenruimte nodig, want anders valt de schaduw van het ene paneel op het volgende in de rij. Hierdoor blijft er minder ruimte over en passen er dus minder panelen op je dak. Als je de panelen in oostwestelijke oriëntatie legt, heb je dit probleem niet. Je totale opwek in kWh per m² dak én je uiteindelijke rendement zijn daarom hoger is als je de zonnepanelen richting het oostwesten plaatst.

Heb je een schuin dak met oriëntatie in de richting oost west? Ook dan zijn zonnepanelen een slimme keuze. Met zonnepanelen richting oost west wek je namelijk gedurende de hele dag zonnestroom op, terwijl de opbrengst bij een zuidelijke oriëntatie vooral rond de middag piekt. Als de salderingsregeling wordt afgebouwd (vanaf 2025) en de stroom die je teruglevert minder waard wordt dan de stroom die je direct verbruikt, worden zonnepanelen met oriëntatie op oostwest of noordoost financieel extra interessant.

 

Zonnepanelen op noord of noordoost gerichte daken

Van zonnepanelen richting het noorden wordt vaak gezegd dat het niet rendabel is. Hoewel de opbrengst bij een noordelijke oriëntatie inderdaad een stuk lager is dan bij zonnepanelen op het zuiden, kunnen zonnepanelen op het noorden in sommige gevallen toch interessant zijn. De hellingshoek van het dak speelt hierbij een belangrijke rol. Deze moet namelijk laag genoeg zijn zodat de zon over de nok van het dak schijnt en er voldoende zonlicht op de panelen valt. Dus: hoe platter het dak, hoe meer zonnepanelen richting het noorden je opleveren.

In de afbeelding hieronder zie je wat de invloed van de oriëntatie van de panelen en de hellingshoek is op de uiteindelijke opbrengst. Hoe hoger het percentage, hoe beter de zonnepanelen presteren en hoe rendabeler het zonnesysteem is.

Oriëntatie zonnepanelen: hellingshoek en opbrengst

Zoals je ziet, leveren zonnepanelen met een oriëntatie op het noorden in een hellingshoek van 60 graden je maar 35% van de maximaal haalbare instraling op, terwijl dit bij een dak met hellingshoek van 15 graden maar liefst 75% is. Bij een oriëntatie op noordoost en noordwest zie je iets vergelijkbaars.

Kortom, schrijf een dak op het noorden niet meteen af. Of een dak geschikt is voor zonnepanelen, hangt van meer af dan alleen de oriëntatie van het dak en verschilt echt per woning. Laat je daarom altijd adviseren door een specialist. Met behulp van satellietbeelden en slimme software berekenen onze zonne-experts graag hoeveel zonnepanelen op jouw dak opleveren. Als er door de oriëntatie van het dak of de hellingshoek onvoldoende zon op je dak valt voor een rendabel zonnesysteem, vertellen we dat ook gewoon eerlijk.

 

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Wil je weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen en welke opstelling het beste bij jouw dak past? Doe dan de gratis dakscan en ontdek binnen een paar tellen wat jouw dak waard is.

 

Hoe de zonnepanelen het beste geplaatst kunnen worden, verschilt van dak tot dak. Doe onze gratis dakscan om te zien of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen en ontdek meteen hoeveel jij kunt besparen.

Doe de dakscan