Doe de dakscan

Zonnepanelen lening

Wel zonnepanelen, geen groot bedrag investeren? Dat kan. Je kunt een speciale lening voor zonnepanelen afsluiten met een scherp rentetarief. Hieronder lees je hoe een zonnepanelen lening werkt.

GELD VOOR ZONNEPANELEN LENEN

Met een groene lening voor zonnepanelen investeer je geen spaargeld, maar betaalt het zonnesysteem zichzelf wél terug. Dat komt doordat je het systeem in (meestal) 5 à 7  jaar afbetaalt. Daarna geniet je dus nog minimaal 15 jaar van 100% gratis stroom!

Maar ook in die eerste 10 jaar ervaar je al veel voordeel met een lening voor zonnepanelen. Het bedrag dat je maandelijks bespaart op je energierekening is doorgaans namelijk hoger dan het bedrag dat je per maand betaalt om de lening af te lossen. Een zonnepanelenlening is dus financieel aantrekkelijk.

REKENVOORBEELD: ZONNEPANELEN LENING

Voorbeeld: Philip gaat een groene zonnepanelen lening aan met 120 maanden looptijd en een rentepercentage van 2%. Hij koopt hiermee een zonnesysteem met 14 panelen, van € 5.900. Zijn huishouden verbruikt 4000 kWh per jaar.

zonnepanelen lenen rekenvoorbeeld

Bekijk de financieringsopties

LENING VOOR ZONNEPANELEN VS. ZONNEPANELEN HUREN

Belangrijk om te weten als het gaat om een zonnepanelen lening, is of je kiest voor het afsluiten van een (groene) lening voor zonnepanelen, óf voor het huren van zonnepanelen. Dit is een flink verschil. Bij zonnepanelen kopen met een lening word je eigenaar van het zonnesysteem, bij huren ben je dit niet.

Bij Sungevity kiezen we ervoor om geen zonnepanelen uit te lenen, omdat het huren van zonnepanelen onnodig duur is voor de consument. Je loopt hiermee namelijk veel fiscaal voordeel mis. En doordat je een maandelijkse huurprijs betaalt kan het systeem zich nauwelijks terugverdienen. Geld voor zonnepanelen lenen is financieel gezien veel aantrekkelijker.

 

GELD LENEN VOOR ZONNEPANELEN VERSTANDIG?

Je verdient zonnepanelen het snelste terug als je ze zonder zonnepanelen lening financiert, omdat je dan geen rente hoeft te betalen. Dat is alleen niet voor iedereen een optie. Gelukkig is een zonnepanelen lening ook een verstandige keuze, want de maandelijkse besparing is doorgaans hoger dan het bedrag dat je moet aflossen.

Afhankelijk van de rentetarieven bespaar je met een zonnepanelen lening dus meestal al gedurende de looptijd, en ga je na aflossing van de zonnepanelen lening extra veel profiteren.

 

GUNSTIGE VOORWAARDEN VOOR ZONNEPANELEN LENING

Het interessante aan een lening voor zonnepanelen is dat je ze vaak met erg gunstige voorwaarden kunt afsluiten. Dat komt omdat het investeren in duurzame maatregelen vanuit tal van instanties gestimuleerd wordt. Men wil het aantrekkelijk maken om te investeren in een duurzame wereld.

 

LENING ZONNEPANELEN BOETEVRIJ AFLOSSEN

Waar je aan kunt denken qua voorwaarden bij geld voor zonnepanelen lenen? Relatief lage rentepercentages, vaak 3% tot 4%. Daarnaast heb je in veel gevallen de optie om de zonnepanelen lening tussentijds boetevrij af te lossen. Grote kans dat je namelijk maandelijks wat geld overhoudt nu je die dure energierekening niet meer hoeft te betalen. Zo ga je met een groene zonnepanelen lening dus al snel minder aan rente betalen.

BIJ WIE KAN IK LENEN VOOR ZONNEPANELEN?

Onder meer SVN duurzaamheidslening, de landelijke Energiebespaarlening en GreenLoans bieden zonnepanelen leningen aan waarmee je je huis kunt verduurzamen. Omdat je direct bespaart op je energierekening, hou je maandelijks geld over om de zonnepanelen lening mee af te betalen. Zo heb je wel zonnepanelen, maar geen of weinig extra kosten.

  • SVn Duurzaamheidslening door Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland in samenwerking met gemeenten of provincies. Vul via SVn je woonplaats in om te zien wat de mogelijkheden zijn voor het geld voor zonnepanelen lenen.
  • Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Vul via hun website het gewenste leenbedrag, looptijd en persoonlijke gegevens in voor een vrijblijvend voorstel voor een zonnepanelen lening.
  • GreenLoans is een dochteronderneming van ABN Amro en is zoals de naam al doet vermoeden gaat het om een lening specifiek voor duurzame maatregelen. Advies aanvragen over de zonnepanelen lening kan via ons of direct via de aanbieder.
  • Veel banken bieden groene leningen voor zonnepanelen. Je kunt dus ook informeren bij je eigen geldverstrekker naar de mogelijkheden voor een zonnepanelen lening.

 

LENING ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De meest gunstige zonnepanelen lening in jouw situatie hangt af van verschillende factoren, zoals de rente op het moment, alsook de hoogte van de zonnepanelen lening en de gewenste looptijd. Ook je inkomen, burgerlijke staat en andere factoren kunnen invloed hebben op de rente. De hypotheekverstrekker wil immers zekerheid dat de zonnepanelen lening ook betaald kan worden.

Wil je geld voor zonnepanelen lenen? Ga ervan uit dat hoe korter de looptijd van de zonnepanelen lening, en natuurlijk hoe lager het leenbedrag, hoe minder kosten je maakt, en dus hoe sneller je het zonnesysteem hebt terugverdiend.

Gratis en vrijblijvend zonnepanelen advies van Sungevity

Kortom, geld lenen voor zonnepanelen is een financieel aantrekkelijke optie als je het zonnesysteem niet zonder zonnepanelen lening kunt bekostigen. Een zonnepanelen lening is sowieso een stuk aantrekkelijker dan zonnepanelen huren. Wil je graag vrijblijvend zonnepanelenadvies ontvangen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.