Terug naar Blog

Zonnepanelen in de winter: alles wat je moet weten

Wist je dat zonnepanelen beter werken bij lagere temperaturen? Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar kou is eigenlijk juist goed voor zonnepanelen. Bij hele hoge temperaturen kunnen zonnepanelen te warm worden en gaat een deel van de opbrengst verloren. Zo kan de opbrengst van jouw zonnepanelen op een mooie winterdag zelfs hoger zijn dan op een snikhete dag in de zomer.

Zonnepanelen in de winter

Werken zonnepanelen in de winter gewoon?

Het is misschien wel het grootste misverstand in zonnepanelenland: het idee dat zonnepanelen in de winter helemaal niets opleveren. Een zonnesysteem draait op de zon, maar niet op de warmte ervan. Juist het licht van de zon wordt omgezet in energie. Ook op minder zonnige dagen doen zonnepanelen dus gewoon hun werk.

 

Hoe zit het met de opbrengst van zonnepanelen tijdens de winter?

Zonnepanelen zijn in de herfst en winter absoluut rendabel. Wel is er in de winter minder licht en staat de zon in een lagere hoek op de panelen. Daarom zal de totale opwek in de wintermaanden altijd lager zijn dan in de lente en zomer. Zo’n 70% van de totale jaaropbrengst wordt opgewekt tussen april en september, de overige 30% tussen oktober en maart.

opbrengst zonnepanelen per maand

Omdat de zon tijdens de herfst en winter minder hoog aan de hemel staat, is er minder instraling en kan er in sommige situaties ook meer schaduw ontstaan. Op hele grauwe, bewolkte winterdagen waarop de zon zich helemaal niet laat zien, kan het in uitzonderlijke gevallen zo zijn dat de omvormer helemaal niet opstart. Dit komt in de praktijk echter bijna nooit voor, maar is hoe dan ook geen reden tot paniek: er zou op zo’n dag sowieso maar heel weinig energie geproduceerd worden.

Winterse dagen zijn meegenomen in de opbrengstberekening van jouw systeem. Een paar dagen sneeuw of slecht weer heeft dus niet direct invloed op de berekende jaarlijkse opbrengst. En met onze SunSure opbrengstgarantie zit je sowieso goed!

 

Waarom knipperen de lichtjes van mijn omvormer vaak in de ochtend?

Als de lichtjes van je omvormer in de ochtend knipperen, is de omvormer aan het controleren of er voldoende instraling is om op te starten. Dit kan bij slecht weer soms wat langer duren. Er is dan wel voldoende daglicht om op te starten, maar nog niet voldoende instraling om daadwerkelijk energie op te wekken. De omvormer controleert dit voortdurend, vandaar de knipperende lampjes.

 

Sneeuw op zonnepanelen

Een dik pak sneeuw zorgt voor een hoop winterpret, maar hoe zit het nou eigenlijk met zonnepanelen en sneeuw? Moet je sneeuw van je zonnepanelen verwijderen? En wekken zonnepanelen nog wel stroom op als er sneeuw op ligt?

Zonnepanelen liggen zo’n 25 à 30 jaar op je dak, dus ze kunnen wel tegen een stootje. Een zonnesysteem is zo ontworpen dat het onder alle gangbare Nederlandse weersomstandigheden minimaal 25 jaar lang veilig en goed functioneert. Zonnepanelen zijn dus prima bestand tegen sneeuw, ijzel, hagel, harde regen en stevige wind.  Zonnepanelen hebben bovendien een speciale vuilafstotende coating, waardoor ze een zelfreinigende werking hebben. De panelen worden altijd in een bepaalde hellingshoek gemonteerd, zodat de regen het vuil zo van je zonnepanelen afspoelt. Hetzelfde geldt voor sneeuw. Sneeuw zorgt dus niet alleen voor winterpret, maar ook voor een gratis schoonmaakbeurt voor jouw zonnepanelen.

 

Is de nattigheid van de sneeuw niet gevaarlijk voor de kabels van mijn systeem?

Niet alleen de panelen zelf, maar ook de bekabeling en connectoren van jouw zonnesysteem zijn water-, sneeuw- en vriesbestendig.
Als het kabelwerk niet volledig netjes is afgewerkt, of als de connectoren niet goed zijn aangedraaid, kan er een isolatiefout ontstaan. Je zult dan ook op het scherm van je omvormer een foutmelding (‘Isolatiefout’ of ‘Isolation Fault’) zien. Neem als je omvormer deze foutmelding weergeeft direct contact op met jouw zonnepanelenleverancier.

Om  er zeker van te zijn dat jouw systeem optimaal presteert en om gevaarlijke situaties te voorkomen, is het belangrijk om je panelen door een professionele installateur te laten installeren. Let ook goed op de installatiegarantie. Bij Sungevity krijg je tien jaar garantie op de installatie, bij veel andere partijen slechts twee.

 

Moet ik mijn zonnepanelen sneeuwvrij maken?

Als er sneeuw op de zonnepanelen ligt, hoef je in principe niks te doen: de meeste sneeuw glijdt vanzelf van de panelen af. Ook als de sneeuw niet direct smelt, is er niets aan de hand. Zonnepanelen kunnen het gewicht gemakkelijk dragen en de sneeuw beschadigt je zonnepanelen niet.

 

Wat doet sneeuw voor de opbrengst van mijn zonnepanelen?

Zodra er een klein beetje sneeuw smelt, kan het paneel ook direct weer stroom opwekken. Hierdoor ontstaat er warmte, waardoor ook de rest van de sneeuw snel zal smelten. Een beetje sneeuw rondom de panelen kan bovendien zelfs goed zijn voor de opbrengst van jouw zonnepanelen. Sneeuw weerkaatst het licht, wat juist zorgt voor extra opbrengst.

Maar als er een dik pak sneeuw op je zonnepanelen ligt, kunnen de panelen het zonlicht niet goed opnemen. Hierdoor loopt je opwekcapaciteit iets terug. Omdat zonnepanelen in de winter sowieso minder opbrengen, zal dit echter geen grote invloed hebben op jouw totale opbrengst. Wij raden je daarom aan om de natuur gewoon haar werk te laten doen en te wachten tot de warmte van de zon de sneeuw wegsmelt.

 

Sneeuw en ijs toch van mijn zonnepanelen verwijderen?

De sneeuw toch van je zonnepanelen verwijderen kan onnodige schade aan de zonnepanelen toebrengen. Dit kan de coating van de zonnepanelen aantasten. Als je zonnepanelen bevroren zijn, kan je ook gewoon het beste wachten tot het ijs vanzelf smelt. Zonnepanelen kunnen niet breken of kapotvriezen door het ijs, maar door er bijvoorbeeld heet water op te gooien of met chemische antivriesproducten in de weer te gaan kan je wél schade aan de panelen veroorzaken – en maak je het dus juist erger.
Bevroren sneeuw of ijs mag ook nooit verwijderd worden, ook hierdoor kan je de zonnepanelen beschadigen. Krassen hebben namelijk een negatief effect op de levensduur en het rendement van je zonnepanelen.

En het allerbelangrijkste: let ook goed op je eigen veiligheid – wees voorzichtig en klim niet zelf het dak op, zeker niet als het glad is!

 

Wat kan ik doen voor een zo hoog mogelijke opbrengst van zonnepanelen in de winter?

We raden aan om regelmatig je omvormer te controleren om te kijken of er nog opwek is. Je kan de opbrengst ook controleren in het monitoringsportaal. Daar zie je precies hoeveel stroom jouw zonnepanelen per uur produceren. Als je dit regelmatig doet, krijg je niet alleen een beter beeld van jouw opwek, maar vallen afwijkingen in de opbrengst je ook eerder op. Als je opbrengst opeens structureel lager is, kan het zo zijn dat je zonnepanelen onderhoud nodig hebben.

 

Wat moet ik doen als de aardlekschakelaar naar beneden is geklapt?

Als de (aardlek)automaat naar beneden is geklapt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na een storing in huis of een storing aan de omvormer. Maar ook na een hevige regen- of sneeuwbui kan het gebeuren dat de aardlekschakelaar naar beneden klapt. Daarom adviseren we je om na een flinke (sneeuw)bui te controleren of alles nog goed staat. Is de aardlekschakelaar naar beneden geklapt? Probeer de schakelaar weer omhoog te zetten. Als de schakelaar direct weer terug naar beneden klapt, raden we je aan om contact met ons op te nemen.

 

Zonnepanelen kopen in de winter?

Heb jij nog geen zonnepanelen en twijfel je of de winter een goed moment is voor zonnepanelen kopen? Jazeker! Zonnepanelen leveren het hele jaar door energie, dus ook in de winter begin je meteen met besparen. Dat is zeker met die hoge energieprijzen een mooi vooruitzicht, nietwaar? Als je nu zonnepanelen laat installeren, pak je deze winter alvast ieder zonnestraaltje mee én is jouw dak helemaal klaar voor de lente, wanneer de productie het hoogst is.


Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan onze energiepartner Libra. Oorspronkelijk gepubliceerd op 13 mei 2020. Laatste update: 12 november 2022.

Lees meer over

Ook profiteren van zonnepanelen?

Doe de gratis online dakscan en ontdek wat jij kunt besparen.

Doe de dakscan