Terug naar FAQ

Garantie zonnepanelen: welke garanties zijn er?

Welke garantie krijg ik op mijn zonnepanelen en omvormer?

Bij de aankoop en installatie van zonnepanelen krijg je verschillende soorten garanties:

  • Productgarantie
  • Installatiegarantie
  • Vermogensgarantie
  • Opbrengstgarantie

Alle aangeboden garanties, hoe ze ook heten of uniek ze ook lijken, vallen binnen een van deze categorieën. De duur van de garantie kan per aanbieder en type paneel of omvormer verschillen.

 

Waarom zijn garanties zo belangrijk?

Je verdient jouw zonnepanelen gemiddeld binnen zo’n 7 à 8 jaar terug. Maar ook daarna gaat jouw zonnesysteem nog jarenlang mee: zonnepanelen hebben een levensduur van meer dan 25 jaar. In de tussentijd kan er altijd iets gebeuren dat invloed heeft op de werking van je systeem – én dus ook op je besparing. Zorg er daarom voor dat je niet alleen een zonnesysteem van goede kwaliteit aanschaft, maar let ook goed op de garanties.

 

Productgarantie

Bij de meeste aanbieders krijg je 10 jaar productgarantie op je zonnepanelen en 5 jaar op de omvormer. Ook op de constructie- en bevestigingsmaterialen zit garantie, maar dit wordt vaak niet apart benoemd. Productgaranties worden uitgegeven door de producent en worden gedekt door de verkopende partij of importeur/groothandel.

Om aanspraak te maken op deze garanties kan je kan dus terecht bij de partij die jouw systeem heeft geïnstalleerd.  Als deze partij niet meer bestaat,  is de groothandel/importeur je aanspreekpunt. Pas als die ook wegvalt, kan je jouw garantie verhalen bij de producent.

 

Installatiegarantie

Installatiegarantie is bedoeld om de werking van het systeem te garanderen. Soms is het product zelf niet kapot, maar is er iets verkeerd aangesloten of losgeschoten. Denk bijvoorbeeld aan een stekkertje achter een zonnepaneel of de kabel die naar jouw meterkast loopt. Deze garantie is eigenlijk bedoeld om je te beschermen tegen menselijke fouten.

Een installatiegarantie van 2 jaar is het absolute minimum in de markt. Bij Sungevity doen we daar een grote schep bovenop en geven we 10 jaar installatiegarantie.

 

Opbrengstgarantie

Wanneer een aanbieder vooraf een voorspelling doet over de productie van jouw toekomstige zonnesysteem, dan berekent hij of zij eigenlijk jouw financiële voordeel. Niet ieder dak met 10 zonnepanelen levert evenveel op. De uiteindelijke opwek is afhankelijk van verschillende factoren die op de juiste manier afgewogen moeten worden om een realistische voorspelling van de productie van jouw zonnesysteem te maken. Mocht een aanbieder een foutieve voorspelling hebben gedaan waardoor jouw productie lager uitvalt dan beloofd, dan komt dat voor jouw rekening én is je investering minder rendabel dan gedacht.

Om dat te voorkomen, geven wij bij Sungevity een garantie op je opbrengst, SunSure opbrengstgarantie noemen we dat.  Wekken jouw panelen minder op dan we hebben voorspeld? Dan krijg je de eerste 10 jaar de gemiste opbrengst in euro’s terug. Zo ben je verzekerd van het rendement dat wij vooraf voorspeld hebben en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

 

Vermogensgarantie

Net als bijvoorbeeld batterijen kennen ook zonnepanelen een vorm van degradatie. Dat betekent dat het vermogen van jouw zonnepanelen met de loop der jaren afneemt. Hierdoor loopt ook de productie wat terug. Gelukkig is de degradatie bij kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen erg beperkt, waardoor je ook op de lange termijn nog flink van jouw zonnepanelen profiteert. Toch is het belangrijk om op de vermogensgarantie van jouw zonnepanelen te letten.

De vermogensgarantie garandeert dat een bepaald percentage van het oorspronkelijk vermogen gegarandeerd blijft. Bij de installatie heb je 100% van het vermogen tot jouw beschikking, bijvoorbeeld 350 Wattpiek (Wp). Dit gaat langzaam achteruit. Maar daar heb je dus de vermogensgarantie voor. Bij een goede vermogensgarantie is na 10 jaar nog 90% van het vermogen beschikbaar is en na 25 nog 80% . Na 20 jaar is het praktische vermogen in het voorbeeld van het systeem van 350 Wp dus nog minimaal 280 Wp (= 80% van 350 Wp). Als de degradatie toch hoger uitpakt, dan moeten de materialen gratis vervangen worden of word je gecompenseerd voor de verloren productie.

 

Voorwaarden

Ook goed om te weten: het gaat niet puur en alleen om de garanties zelf. De zorgvuldigheid en snelheid waarmee jouw aanbieder jouw klachten opvolgt – zonder je daarvoor kosten in rekening te brengen – zijn ook van belang. Uiteraard geldt dit ook voor de zekerheid dat jouw aanbieder over 10 of 20 jaar nog steeds bestaat om goede service te kunnen leveren. Het gaat namelijk niet alleen om het kopen van zonnepanelen, maar om de voorziening in jouw stroombehoefte op de lange termijn. Garanties zijn daar een belangrijk onderdeel van. Bij Sungevity, dat onderdeel is van energiebedrijf ENGIE,  zit dat gelukkig allemaal wel goed.

Graag vertellen wij je meer over SunSure en onze andere garanties. Vraag direct een gratis en vrijblijvend zonne-advies aan!