Vanwege de grote vraag naar zonnepanelen nemen wij momenteel geen nieuwe klanten aan.
De meeste daken kunnen het gewicht van zonnepanelen makkelijk dragen. Het totale gewicht hangt echter af van verschillende factoren en kan per dak flink verschillen. Wij laten zien waar je op moet letten én wat je kan doen als je dak niet geschikt is.
Het gewicht van een monokristallijn zonnepaneel ligt gemiddeld rond de 21 kilo, afhankelijk van het type zonnepaneel dat je kiest. In de tabel hieronder zie je het gewicht en de afmeting van onze zonnepanelen. Let op: onderstaande type zonnepanelen zijn voorbeelden.
Het gewicht van zonnepanelen op een plat dak is veel hoger dan dat van zonnepanelen op een schuin dak. Dit komt niet door de panelen zelf (we gebruiken dezelfde zonnepanelen), maar doordat er op een plat dak ballast nodig is om de zonnepanelen stevig te bevestigen. Het gewicht per zonnepaneel zegt dus eigenlijk nog niet zo heel veel. Is er op jouw dak extra ballast nodig? Dan heeft dit ook invloed op de totale kosten van de zonnepanelen.
Op een plat dak kunnen we zelf de hellingshoek bepalen. De panelen worden dus niet plat op het dak gelegd, maar we monteren ze op een metalen frame dat in de ideale hellingshoek is geplaatst. Hierdoor staan de zonnepanelen dus schuin, waardoor de wind ook onder de panelen kan komen. Om te voorkomen dat de zonnepanelen bij harde wind gaan schuiven, verzekeren we ze met ballast zoals zandzakken, grind, tegels of betonblokken. Hoeveel gewicht er aan ballast er nodig is, hangt o.a. af van de volgende drie factoren:
Hoe hoger het dak, hoe meer wind je dak vangt. Omdat het op grote hoogte harder waait, hebben we op hoge daken extra ballast nodig om de zonnepanelen stevig te bevestigen. Dat betekent dat het totale gewicht van de zonnepaneleninstallatie omhoog gaat.
Als je aan de kust of in een vrijstaand huis woont, vangt je dak meer wind dan wanneer je in een rijtjeshuis in het binnenland woont. Er is dus ook meer gewicht nodig om de zonnepanelen stevig op het dak te leggen. Verder verschilt de windbelasting ook per dakdeel. De windbelasting is hoger aan de dakrand, dus hebben zonnepanelen die dichter bij de dakrand(en) liggen ook zwaardere ballast nodig dan panelen die midden op het dak liggen. Hierdoor kan het gewicht van de ballast per paneel flink uiteenlopen, afhankelijk van de plek op het dak. Uiteraard houden we hierbij rekening met de veiligheidsmarges en houden we altijd een bepaalde afstand tussen de zonnepanelen en de dakrand aan.
Op de afbeelding hieronder zie je verschillende windgebieden in Nederland. In windzone I is de windbelasting het sterkst en hebben we bij de installatie dus meer gewicht aan ballast nodig dan wanneer je in windgebied II of III woont.
Heb jij een oud dak? Dan kan het zijn dat jouw dak het extra gewicht van zonnepanelen niet aankan. Dit betekent overigens niet dat zonnepanelen kopen iets is wat je maar beter helemaal kunt vergeten. Hieronder zetten we 3 mogelijke oplossingen voor je op een rij.
Kan jouw dakconstructie het gewicht van de zonnepanelen niet dragen? Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om jouw dak geschikt te maken voor zonnepanelen:
Als je dak het gewicht van zonnepanelen niet kan dragen, is de kans groot dat je dak oud en/of in slechte staat is. Dan is je dak verstevigen of volledig laten vernieuwen sowieso een goed idee, ook als je geen zonnepanelen wil. Als je het dak niet meteen vervangt, zal je dit op een later moment alsnog moeten doen. Door je dak te vernieuwen én er meteen zonnepanelen op te laten plaatsen, maak jij je dak dubbel toekomstbestendig!
Als jouw dak niet geschikt is voor gewone zonnepanelen, zijn zonnepanelen dakpannen een goed alternatief. Bij deze zonnedakpannen zijn de zonnecellen in de dakpan verwerkt, waardoor het totale gewicht lager is. Wel is het goed om te weten dat zonnepanelen dakpannen een stuk minder efficiënt én veel duurder zijn dan gewone zonnepanelen.
Er bestaan veel verschillende soorten zonnepanelen. Dunne film zonnepanelen (ook wel ‘amorf zonnepanelen’ genoemd) zijn dunner én kleiner dan traditionele zonnepanelen. Hierdoor zijn ze ook een stuk lichter: het gewicht van deze zonnepanelen is zo’n 2 à 3 kilo per m² (ca 12 kilo per paneel). Vergeleken met traditionele (mono)kristallijne zonnepanelen ligt het rendement van lichtgewicht zonnepanelen wel een stuk lager. Als je dak het aankan, zijn gewone panelen dus een betere keuze.
Gratis dakscan voor zonnepanelen
Start dakscanZonnepanelen wegen gemiddeld zo’n 20 kilo. Het gewicht van zonnepanelen op je dak wordt echter niet alleen bepaald door de panelen zelf, maar ook door de benodigde ballast en het montagemateriaal. Op een plat dak kan het totale gewicht hierdoor flink oplopen. Het uiteindelijke gewicht verschilt dus echt per situatie, maar gelukkig zijn veruit de meeste daken gewoon geschikt.
Behalve naar het gewicht per zonnepaneel, kan je ook kijken naar het gewicht per m². Per vierkante meter wegen onze zonnepanelen tussen de 10 en 13 kilo. De zwaarste heeft een gewicht van 12,29 kilo per m², de lichtste weegt 10,37 kg per m².
Een dakkapel lijkt misschien ideaal voor zonnepanelen, maar vergis je niet: een dakkapel is niet berekend op het gewicht van zonnepanelen (en de extra ballast). Hierdoor is het risico op lekkages, verzakking van het dak en schade aan de zonnepanelen groot. Daarom installeren we geen zonnepanelen op de dakkapel zelf, maar plaatsen we ze eromheen.
Als je dak het gewicht van de zonnepanelen eigenlijk niet aankan, kan er schade aan het dak of de zonnepanelen ontstaan en kan – in het slechtste geval – je dak verzakken of zelfs instorten. Te weinig gewicht aan ballast kan er juist voor zorgen dat de zonnepanelen bij harde wind van het dak waaien. Daarom zijn een advies dat is afgestemd op jouw dak en een professionele, veilige installatie zo belangrijk. Bij Sungevity werken we uitsluitend met gecertificeerde installateurs en krijg je altijd een uitgebreid persoonlijk advies.