Doe de dakscan

Groepenkast vervangen voor zonnepanelen

De groepenkast (die in de meterkast zit) is een belangrijk onderdeel van je zonnesysteem. Jouw zelfopgewekte zonnestroom loopt van de zonnepanelen, via de omvormer, naar de groepenkast. De groepenkast moet deze grote hoeveelheden extra stroom wel aankunnen. Daarom moet je groepenkast vaak aangepast of vervangen worden als je zonnepanelen koopt. Hieronder leggen we uit hoe dit precies zit.

Waarom moet de groepenkast vaak aangepast worden voor zonnepanelen?

We gebruiken allemaal steeds meer elektriciteit in en rondom ons huis. Zo koken we vaker elektrisch en zijn steeds meer woningen voorzien van een warmtepomp. Ook jouw nieuwe zonnepanelen zorgen voor extra stroomverkeer.

Hierdoor moet ook de groepenkast veel hogere elektrische vermogens aankunnen. Als je meterkast hier niet op berekend is, kan dat voor problemen zorgen. Overbelasting van de groepenkast kan namelijk leiden tot het ongewenst afschakelen van groepen in de meterkast, stroomuitval en in het ergste geval zelfs tot oververhitting of brand.

Om ervoor te zorgen dat je met een veilig gevoel van je zonnepanelen kunt genieten, controleren wij altijd of je meterkast geschikt is voor zonnepanelen. Zo niet, dan kunnen we deze op de dag dat we de zonnepanelen installeren direct aanpassen (verzwaren) of vervangen.

Hoe weet ik of mijn groepenkast geschikt is voor zonnepanelen?

Lang niet iedere groepenkast is geschikt voor zonnepanelen. Vooral oudere groepenkasten zijn niet berekend op de grote hoeveelheden stroom die er gelijktijdig doorheen lopen als de zonnepanelen stroom opwekken. Daarom vragen we je altijd om een paar foto’s van de meterkast met ons te delen, zoals van je groepenkast en de elektriciteitsmeter. Zo kunnen we goed beoordelen of jouw groepenkast vervangen moet worden.

Als er aanpassingen in de meterkast nodig zijn, worden hier meerkosten voor in rekening gebracht. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat de meterkast voldoet aan de nieuwste veiligheidsnormen (NEN) én dat je een veilig gevoel kunt genieten van je zonnepanelen. Bijkomend voordeel is dat je meterkast dan ook meteen helemaal klaar is voor eventuele toekomstige extra uitbreidingen (zoals bijvoorbeeld een laadpaal of warmtepomp). Daarom raden we je aan het advies van onze specialisten altijd op te volgen.

 

Wie doet de aanpassingen in de meterkast?

Laat de groepenkast altijd aanpassen door een gecertificeerde elektricien. Je mag uiteraard zelf bepalen door welke partij je de aanpassingen in de meterkast laat uitvoeren, maar als je het door ons laat doen, ben je goedkoper uit én scheelt het je een hoop extra gedoe. Omdat de aanpassing van de meterkast dan onderdeel is van de installatie van het zonnesysteem, betaal je namelijk geen btw op de (noodzakelijke) aanpassingen aan de meterkast.

Als je de noodzakelijke aanpassingen in de groepenkast door een andere partij laat uitvoeren, betaal je wél 21% btw over de werkzaamheden en ben je dus uiteindelijk duurder uit. Ook scheelt het je extra gedoe: als je de aanpassingen in de groepenkast door ons laat uitvoeren, doen we dit op de dag waarop jouw zonnepanelen worden geïnstalleerd. Je hoeft hier dan dus niet nog een extra dag voor thuis te blijven.

Meer over de btw op zonnepanelen

De groepenkast

De groepenkast bestaat uit zekeringen of groepen, een hoofdschakelaar en een aardlekautomaat of alamat.

Alle elektrische apparaten in je huis (dus bijvoorbeeld de wasmachine, het fornuis, de vaatwasser en de verlichting en stopcontacten) zijn verbonden met een zekering of  groep (1). Als je bijvoorbeeld een nieuwe lamp op wil hangen, schakel je de stroom op die betreffende groep uit door de stop uit te schakelen die hoort bij de ruimte waar je aan de slag gaat.

Met de hoofdschakelaar (2) kan je alle elektrische apparaten in huis in één keer uitschakelen. Sinds 2005 is een hoofdschakelaar in elke meterkast verplicht (NEN 1010).

De aardlekautomaat of alamat (3) beveiligt de elektrische installatie tegen kortsluiting.

Groepenkast

De meterkast aanpassen voor zonnepanelen

Als we je huidige groepenkast eenvoudig kunnen aanpassen zodat deze weer aan de veiligheidsnormen (NEN) voldoet, dan doen we dit. We vervangen dan alleen bepaalde componenten of voegen extra componenten toe. Als dat niet mogelijk is, adviseren we je om de gehele groepenkast te laten vervangen.

 

De groepenkast aanpassen

Het is niet altijd nodig om de hele groepenkast te vervangen; soms kunnen we de bestaande groepenkast ook aanpassen. Dan vervangen we meestal de hoofdschakelaar en/of de aardlekautomaat.

De hoofdschakelaar

Met een hoofdschakelaar kun je in één keer de hele groepenkast uitschakelen. Dat is belangrijk om veilig aan het zonnesysteem te kunnen werken, maar ook handig als je zelf gaat klussen in huis. Sinds 2005 is het verplicht om een hoofdschakelaar in de groepenkast te hebben. Heb je een huis met een ouder bouwjaar, dan kan het zo zijn dat je nog geen aparte hoofdschakelaar hebt. Jouw meterkast voldoet dan niet aan de huidige veiligheidsregels en -normen. Bij grote wijzigingen aan de elektrische installatie (zoals het aansluiten van zonnepanelen) is het dan verplicht om een hoofdschakelaar te laten plaatsen.

Als je een 1-fase aansluiting hebt, krijg je een 2-polige hoofdschakelaar die bestaat uit 1 (bruine) fasedraad van 230V en een (blauwe) nuldraad. In een 3-fasen groepenkast zit een 4-polige hoofdschakelaar (bestaande uit 3 fasedraden van 230V en een nuldraad).

In de meeste gevallen is een hoofdschakelaar van 40A voldoende, want de aansluiting van de netbeheerder is meestal ook niet hoger dan 40A. Er kan dan sowieso niet meer dan 40A door de groepenkast lopen. Daarom plaatsen we bij aanpassingen in de groepenkast altijd een 40A hoofdschakelaar. Als de hele groepenkast vervangen wordt, installeren we wel altijd een 63A hoofdschakelaar, zodat je meteen helemaal klaar bent voor de toekomst.


Weten of je een 1-fase of 3-fasen aansluiting hebt? Dit zie je op de jaarrekening van je energieleverancier. Je kan ook bij je netbeheerder navragen wat de capaciteit van je hoofdaansluiting is.


Groepenkast: 2-polige hoofdschakelaarGroepenkast: 4-polige hoofdschakelaar

Afbeelding: een 2-polige hoofdschakelaar en een 4-polige hoofdschakelaar

 

De aardlekautomaat

De aardlekautomaat of alamat beveiligt jouw elektrische installatie tegen kortsluiting. Een aardlekautomaat is een combinatie van aardlekschakelaar en installatieautomaat. Hierdoor is de aardlekautomaat ook een beveiliging die bij overbelasting reageert op lekstroom, overstroom of kortsluiting. De aardlekautomaat sluit alleen de groep af waar het probleem zit, waardoor je in de rest van het huis gewoon elektriciteit kan gebruiken. Ook is de storing hierdoor makkelijker te lokaliseren. Een gewone aardlekschakelaar schakelt automatisch alle groepen uit die op de aardlekschakelaar zijn aangesloten.

Bevat jouw meterkast een aparte aardlekschakelaar? Dan vervangen we deze door een aardlekautomaat.

De groepenkast vervangen

Soms kunnen we de bestaande groepenkast niet uitbreiden, bijvoorbeeld omdat er te weinig ruimte is in de meterkast of omdat de stoppenkast te oud is. In dat geval moet de hele groepenkast vervangen worden. Een mooi extra voordeel van het vervangen van de gehele groepenkast is dat de nieuwe groepenkast helemaal toekomstbestendig is – en dus ook klaar voor het aansluiten van bijvoorbeeld een warmtepomp of laadpaal. 

Om in de toekomst alle eventuele uitbreidingen in je woning mogelijk te maken, ziet een nieuwe groepenkast er zo uit: 

 

De hoofdschakelaar

Een nieuwe groepenkast bestaat uit een 4-polige aardlekschakelaar (63A). Dit betekent dat de aardlekschakelaar bestaat uit 4 groepenkastmodules en geschikt is voor elektriciteitsstromen tot 63 Ampère (A). Je huidige groepenkast is geschikt voor elektriciteitsstromen tot 40 Ampère. 

Bij het vervangen van de groepenkast plaatsen we standaard een 4-polige aardlekschakelaar, waardoor een 1-fase aansluiting eenvoudig aangepast kan worden naar een 3-fasen aansluiting, zonder dat we hiervoor ook de hoofdschakelaar hoeven te vervangen. Wil je je woning in de toekomst verder verduurzamen met bijvoorbeeld een warmtepomp of laadpaal? Dan is een 3-fase groepenkast noodzakelijk. Handig dus met het oog op de toekomst.

 

De behuizing

De groepenkastbedrading is maar liefst 10 mm dik (i.p.v. 6). Hierdoor kan er zonder moeite 63 Ampère stroom door de meterkast lopen. Ook hier geldt: als je jouw woning later verder gaat verduurzamen, is dit noodzakelijk.

 

De aardlekautomaat

Een aardlekautomaat is een combinatie van een aardlekschakelaar en een installatieautomaat. Hierdoor zijn alle eindgroepen apart beveiligd tegen aardfouten (lekstroom). Dankzij de aardlekautomaat bespaar je bovendien zo’n 30% ruimte in de groepenkast omdat er dan geen aparte installatieautomaat meer nodig is. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een warmtepomp, airco of laadpaal aanschaft: er is dan genoeg ruimte over in de meterkast om extra componenten te plaatsen. 

Rekenvoorbeeld
Stel, je hebt een 1-fase aansluiting van 35 Ampère. Je koopt 7 zonnepanelen en een omvormer die 3000 Watt kan opwekken. Deze omvormer kan op een zonnige dag tot 13A stroom leveren. Als je zelf op dat moment geen stroom verbruikt en alle stroom direct wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, is dit geen probleem.

Maar als je juist tegelijkertijd veel stroom opwekt én verbruikt, loopt er 13 + 35 = 48A door de groepenkast, terwijl een standaard aansluiting maximaal 40A aankan. Je huidige groepenkast is hier niet geschikt voor, waardoor de behuizing, de bekabeling en de aardlekschakelaar schade kunnen oplopen. Daarom zullen wij in dit geval adviseren om de groepenkast te laten vervangen naar een 63A groepenkast. Zodat deze geheel veilig is.

 

Vragen?

Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact op met jouw contactpersoon bij Sungevity.

Groepenkast vervangen