Doe de dakscan

Wat zijn optimizers voor zonnepanelen?

Heb je last van schaduw op een deel van je dak? Dan is een zonnesysteem met optimizers waarschijnlijk een goede keuze. Micro-omvormers en andere optimizers zorgen voor een maximaal rendement per paneel.
Liever eerst weten wat jouw dak waard is? Doe dan de gratis dakscan.

Doe de dakscan

Optimizers zonnepanelen

Optimizers voor zonnepanelen zijn ideaal als er schaduw op een deel van de panelen valt, of als de panelen op verschillende dakdelen worden geïnstalleerd, waardoor de oriëntatie verschillend is. Een optimizer wordt direct achter het zonnepaneel geplaatst en zorgt ervoor dat de opwek van ieder afzonderlijk paneel maximaal is. Schaduw of minder instraling op een paar panelen heeft hierdoor geen invloed op de opwek van de rest van het systeem.

Zonnepanelen: serie of parallel?

Om uit te leggen hoe een optimizer werkt, doen we even een stapje terug. Zonnepanelen kunnen namen op twee manieren geïnstalleerd worden: als seriegeschakeld systeem of als parallel-geschakeld systeem.

Bij een seriegeschakeld systeem zijn alle zonnepanelen met elkaar verbonden en aangesloten op een centrale omvormer. Ze vormen samen een grote kring, waardoor alle individuele zonnepanelen effect hebben op elkaar. De zwakste schakel is hierbij leidend. We vergelijken dit wel eens met ouderwetse kerstverlichting: als er één lichtje kapot gaat, doen ze allemaal niets meer. Zo is het ook met zonnepanelen in een serie: als er één zonnepaneel in een seriegeschakeld systeem in de schaduw ligt of kapot is, heeft dit een direct negatief effect op de opbrengst van de andere panelen.

De oplossing? Een parallel geschakeld systeem met optimizers of micro-omvormers.

 

Maximaal rendement

Als je last hebt van continue schaduwval op een deel van je dak (bijvoorbeeld door pijpjes, bomen of een dakkapel), raden onze solar-consultants doorgaans een parallel geschakeld systeem met micro-omvormers aan.

Bij een parallel geschakeld systeem wordt elk zonnepaneel apart aangesloten én individueel (of per twee panelen, afhankelijk van de omvormer) gemonitord. Omdat de panelen afzonderlijk van elkaar werken, heeft een beschaduwd of vuil paneel dus geen invloed op de opbrengst van de andere panelen, maar blijven deze gewoon optimaal presteren. En als er één paneel kapot zou gaan, blijven de andere panelen gewoon hun werk doen.

Omdat de zonnepanelen per één of twee panelen gemonitord worden, merkt je het ook sneller als een paneel minder goed presteert (bijvoorbeeld als een paneel vies is of onderhoud nodig heeft) en kan er sneller actie ondernomen worden, waardoor je minder opbrengst misloopt.

Weten welk zonnesysteem het beste bij jouw dak past?

Vraag dan nu een adviesgesprek aan met een van onze solar consultants. Ons advies is gratis én vrijblijvend, dus je zit nog helemaal nergens aan vast.

Zonnepanelen met micro-omvormer of optimizer?

Micro-omvormers en traditionele power optimizers zorgen er allebei voor dat vuil of schaduw op één of meerdere panelen geen invloed heeft op de rest van je zonnesysteem. In feite zijn micro-omvormers dus ook een soort optimizers.
Wel zijn er een paar belangrijke verschillen tussen zonnepanelen optimizers die aangesloten worden op een centrale string-omvormer en micro-omvormer ‘optimizers’.

Maar wat zijn die verschillen en voor welke optie moet jij kiezen? Om dit uit te leggen kijken we naar de plaatsing van de omvormer, de flexibiliteit van het systeem en de garanties.

 

De plaatsing van de omvormer

Micro-omvormers worden direct achter de individuele zonnepanelen gemonteerd en vormen de gelijkstroom van de zonnepanelen ook direct op het dak om naar wisselstroom.

Bij een zonnesysteem met power optimizers wordt er binnenshuis (meestal op zolder of in de garage) een centrale (string)omvormer geplaatst. De power optimizers op het dak verhogen de efficiëntie van de panelen, maar de centrale omvormer is nodig om de zonnestroom om te zetten in bruikbare wisselstroom.
Als je kiest voor een systeem met micro-omvormers, hoeft er geen extra kastje (omvormer) binnenshuis geïnstalleerd te worden. Wel is er extra bekabeling nodig op het dak.

 

Flexibiliteit

Een ander voordeel van een systeem met micro-omvormer optimizers is dat het een stuk flexibeler is dan een systeem met een centrale omvormer en power optimizers.

Met een micro-omvormer kan je het systeem eenvoudig uitbreiden met extra panelen (bijvoorbeeld als je elektrisch gaat rijden of je om een andere reden meer stroom verwacht te gaan verbruiken) – of juist verkleinen (bijvoorbeeld als je opeens veel minder thuiswerkt of je kinderen op kamers gaan). Ook kunnen micro-omvormers gemakkelijk aangesloten worden op een thuisbatterij, dus het is ook de meest toekomstbestendige keuze.

Bovendien is een zonnesysteem met micro-omvormers ook geschikt voor kleinere daken, terwijl een omvormer met power optimizer alleen werkt bij een systeem van meer dan 8 panelen.

 

Garanties

Tenslotte zijn er ook nog de garanties en de levensduur. Op een string-omvormer krijg je meestal zo’n 12 jaar garantie, op een micro-omvormer van APS wel 20 jaar.

Een micro-omvormer gaat dus bijna net zo lang mee als de zonnepanelen, terwijl je een traditionele centrale string-omvormer eerder moet vervangen. Als de centrale omvormer kapot gaat, doet het hele systeem niets meer. Met micro-omvormer optimizers is dit niet het geval en je dus veel meer zekerheid.

Wel of geen optimizers?

Als je een dak op het zuiden zonder schaduwval hebt, is investeren in een systeem met micro-omvormers of een meer traditionele optimizer voor jou meestal niet rendabel. Een parallel geschakeld systeem is namelijk wel iets duurder. Bij veel schaduw op een deel van de panelen is het wel slim om te kiezen voor een parallelgeschakeld systeem met micro-omvormer ‘optimizers’ en worden de hogere kosten gecompenseerd door de hogere opwek.

Benieuwd wat voor jouw dak en situatie de beste keuze is? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek nemen onze solar consultants de mogelijkheden op jouw dak graag met je door.

Vrijblijvend advies?

Plan een afspraak in