Doe de dakscan

Zonnepanelen Friesland

Woon jij in Friesland en ben je benieuwd hoeveel je kunt besparen met zonnepanelen op je dak? Doe dan onze dakscan of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan bij Sungevity. We stemmen je nieuwe zonnesysteem perfect af op je verbruik, zodat jij maximaal profiteert van zonnepanelen!

Doe de dakscan

Groei zonnepanelen in Friesland

Het aantal zonnepanelen in Friesland is al jaren aan het groeien. In 2019 hadden bijna 60.000 huishoudens een zonnesysteem, en in 2022 waren dat er zelfs meer dan 100.000. Als jij nog geen zonnepanelen hebt, dan is dit het perfecte moment om in te stappen. Hoe eerder je ze laat aansluiten, hoe sneller je gaat profiteren!

Een paar leuke feiten over zonnepanelen in Friesland

 • Circa 100 duizend huishoudens hebben zonnepanelen in Friesland
 • Gemiddelde terugverdientijd in Friesland: 5 tot 8 jaar
 • Gemiddelde koste in Friesland: €4500,- tot €6000,-
 • Huizen in Friesland stijgen zo’n €7.000,- in waarde met zonnepanelen

Subsidie zonnepanelen Friesland

Zonnepanelen kopen in Friesland is btw-vrij! Daarmee druk je de kosten (circa €1.000) en verdien je het zonnesysteem dus sneller terug. Soms zijn er ook nog extra subsidies verkrijgbaar in jouw gemeente.

Lees meer

Cijfers zonnepanelen in Friesland

Als we inzoomen op de cijfers van zonnepanelen in Friesland (CBS, 2022), dan zien we dat in de Friese hoofdstad Leeuwarden de meeste zonnesystemen zijn geplaatst (16.918). Daarop volgen Súdwest-Fryslân (12.997) en De Fryske Marren (9.117).

Kijken we echter naar de verhoudingen tegenover het aantal inwoners, dan zijn juist de Fryske Marren (37,6%), Tytsjerksteradiel (36,3%) en Noardeast Fryslân (35,1%) de absolute koplopers. Uitgaande van gemiddeld 2,13 personen per huishouden (CBS), komt dat namelijk neer op een bezettingsgraad van meer dan 35%.

In welke gemeenten liggen dan juist de meeste kansen? Achtkarspelen is vooralsnog de achterblijver, met een bezettingsgraad van 26,7%. Daarop volgen Leeuwarden, Smallingerland, Súdwest-Fryslân en Heerenveen.

Naast de gemeenten op het vasteland, heeft Friesland ook nog een aantal prachtige Waddeneilanden. Wat opvalt is dat de bezettingsgraad relatief hoog is, met Vlieland en Schiermonnikoog als koplopers als het aankomt op aantal installaties. Leuk om te weten is echter dat er op de Waddeneilanden zonneweides zijn aangelegd, met tienduizenden zonnepanelen. Dit met als doel de huishoudens op de Waddeneilanden van stroom te voorzien. Naar verwachting wordt ieder Waddeneiland in de toekomst volledig zelfvoorzienend.

Gemeente
Leeuwarden
Súdwest-Fryslân
Smallingerland
De Fryske Marren
Heerenveen
Waadhoeke
Noardeast-Fryslân
Tytsjerksteradiel
Opsterland
Achtkarspelen
Aantal installaties (juni 2022)
16.918
12.997
7.810
9.117
7.342
6.911
7.511
5.498
4.359
3.506
Inwoners (juni 2022)
125.504
90.300
55.895
51.597
51.119
46.309
45.593
32.282
29.791
27.954

Zonnepanelen per stad in Friesland

Kies jij voor kwaliteit? Met Sungevity ga je voor een A-merk zonnesysteem, dat geïnstalleerd wordt door lokale, gecertificeerde monteurs. Vraag nu een vrijblijvende offerte aan.

 • Drachten
 • Lemmer
 • Leeuwarden
 • Heerenveen
 • Overige gemeenten

 

Toekomst zonnepanelen in Friesland

In Friesland zijn al flink wat zonnepanelen gelegd, maar er is ook zeker nog winst te behalen. Daarbij geldt dat hoe sneller je instapt, hoe sneller je gaat profiteren. Tot en met 2024 kun je namelijk 100% gebruik maken van de salderingsregeling. Vanaf 2025 bouwt het te salderen percentage langzaam aan af.

Salderen wil zeggen dat je de energie die je zelf afneemt bij het net, een-op-een verrekent met de energie die je teruglevert. Door je systeem zo goed mogelijk te laten afstemmen op je toekomstig verbruik, zorg je ervoor dat je maximaal profiteert. In dat geval verdien je een zonnesysteem binnen circa 5 tot 8 jaar terug.

Geniet zorgeloos van zonnepanelen in Friesland!

Profiteren van de zon lukt extra goed als je weet dat het goed zit:

 • Zonnepanelen en omvormers van A-merken
 • Een compleet garantiepakket
 • Lokale, gecertificeerde installateurs
Meer over ons aanbod

All-inclusive service voor zonnestroom

Uitgebreide garantie

Bij Sungevity mag je een compleet garantiepakket verwachten. Zo ontvang je met onze SunSure opbrengstgarantie liefst 10 jaar lang de voorspelde opbrengst terug. Via het monitoringsportaal zie je bovendien tot in detail de opbrengst terug.

 • 10 jaar installatiegarantie
 • 25 tot 30 jaar vermogensgarantie
 • Minimaal 10 jaar productgarantie
 • Extra optie: 10 jaar SunSure opbrengstgarantie

Friese installateurs

Er is altijd een monteur dicht bij jou in de buurt. Dit voor razendsnelle installatie, maar ook voor eventuele problemen aan je zonnepanelen of andere relevante vraagstukken. Zonder voorrijkosten komen we bij je langs voor service op maat.

 • Gratis reparatieservice
 • Geen voorrijkosten
 • Vakkundige installateurs

Gratis advies!

Heb jij nog geen zonnesysteem en ben je heel benieuwd naar de kosten en de verwachte opbrengst in jouw situatie? Bij Sungevity geven we je graag een betrouwbare berekening. Doe alvast de dakscan voor een indicatie of neem contact met ons op voor uitgebreid en persoonlijk advies.

Doe de dakscan