Doe de dakscan

Waaruit bestaan zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit een aluminium frame met daartussen een aantal lagen met zonnecellen, veiligheidsglas en een waterdichte coating. Zo zijn zonnepanelen goed beschermd tegen weer en wind én kunnen ze doen waar ze voor gemaakt zijn: schone stroom opwekken. 

Opgebouwd staat netjes

Een zonnepaneel bestaat uit een aantal lagen, elk met hun eigen functie:

  • De bovenkant van een zonnepaneel bestaat uit veiligheidsglas. Het veiligheidsglas heeft een antireflecterende en vuilafstotende coating
  • Die coating beschermt de zonnecellen die eronder zitten tegen hagel, sneeuw en zeer hoge temperaturen, zodat ze licht kunnen omzetten naar gelijkstroom. 
  • Boven en onder de zonnecellen zit een plastic laag, die ervoor zorgt dat de zonnecellen droog blijven. Die lagen worden aan elkaar gelamineerd zodat ze goed waterdicht zijn. 
  • Op elke zonnecel lopen dunne, zilverkleurige lijntjes. Die lijntjes heten ‘fingers’ of ‘bus bars’, en transporteren de gelijkstroom van de zonnecellen naar de rest van het zonnesysteem. 
  • Dit alles wordt stevig bij elkaar gehouden door een sterk aluminium frame

En het raster dat je op sommige panelen ziet? Dat is de achterplaat van het zonnepaneel. Tussen de zonnecellen moet wat ruimte zitten, zodat ze uit kunnen zetten als ze warm worden.

Op de blauwe (polykristallijne) panelen die je soms op de daken ziet liggen valt dit raster wat meer op. Veel mensen vinden dat niet mooi. Onze zonnepanelen hebben een zwarte achterplaat, waardoor de strepen bijna niet zichtbaar zijn.

Bekijk onze zonnepanelen hier

Wat is de functie van zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten daglicht om in elektriciteit. Als er licht op de zonnecellen valt, komen er elektronen los in het silicium. Hierdoor ontstaat spanning in de zonnecellen en gaat er een elektrische stroom lopen. De omvormer. zet deze stroom vervolgens om in bruikbare wisselstroom (de stroom die uit het stopcontact komt). 

Hoe werken zonnecellen?

Zonnecellen zetten zonlicht om in gelijkstroom. Dat werkt zo:

1. Zonnecellen bestaan uit twee dunne laagjes silicium. Door een kleine hoeveelheid andere elementen aan het silicium toe te voegen, heeft de ene laag een teveel aan elektronen en de andere juist te weinig.

2. De elektronen willen graag van de laag met het overschot naar de laag met het tekort bewegen.

3. Zodra er zonlicht op het paneel valt, wordt de energie uit licht geabsorbeerd door het overschot aan elektronen, waardoor ze ‘vrij’ raken.

4. De elektronen stromen vervolgens in sneltreinvaart naar de siliciumlaag met het tekort.

5. Via elektronische geleiders vinden de elektronen hun weg naar de omvormer. Daar worden ze van gelijkstroom omgevormd naar wisselstroom.

Knap toch? En dat doen ze minimaal 25 jaar lang! Maar je wilt natuurlijk wel dat je zonnepanelen optimaal presteren. Gelukkig ben je dankzij onze SunSure opbrengstgarantie verzekerd van het rendement dat we voor je voorspellen.

Bekijk hier al onze garanties

Het vermogen van zonnepanelen

Omdat er geen bewegende onderdelen in zonnepanelen zitten, zijn ze onderhoudsarm en gaan ze bijna nooit kapot. Wel leveren zonnepanelen als ze ouder worden wat minder op. Let daarom goed op de vermogensgarantie. Na 25 jaar moeten zonnepanelen nog minimaal 80% van hun oorspronkelijke vermogen kunnen opwekken. Op sommige van onze panelen geldt zelfs een vermogensgarantie van 80% over 30 jaar!

De vermogensgarantie gaat over het minimale vermogen dat een zonnepaneel na 25 jaar nog kan leveren. In de praktijk kan dit dus een stuk hoger uitvallen. Zo bleek uit een Duitse test dat de geteste zonnepanelen in 36 jaar slechts 3,9% aan vermogen verloren!

Lees meer over het vermogen van zonnepanelen

Weten wat jouw dak waard is?

Doe de dakscan