Vanwege de grote vraag naar zonnepanelen nemen wij momenteel geen nieuwe klanten aan.

Lees meer
Doe de dakscan

Zonnepanelen aansluiten

Met zonnepanelen wek je zelf je eigen schone stroom op. Voor je deze zonnestroom kunt gebruiken, moeten we de zonnepanelen eerst aansluiten op de omvormer en de meterkast. Dit doen onze installateurs voor je. Toch benieuwd hoe het aansluiten van zonnepanelen werkt? Wij leggen het je graag uit.

Doe de dakscan

Zonnepanelen aansluiten, hoe werkt dat eigenlijk?

Als we zonnepanelen komen installeren, zijn we vooral op het dak bezig. Maar de zonnepanelen moeten ook aangesloten worden op het stroomnet, anders doen ze het niet. Het aansluiten gebeurt in twee stappen:

  1. De zonnepanelen aansluiten op de omvormer(s)
  2. De omvormer aansluiten op de meterkast

Een goede aansluiting is essentieel voor een veilig en goedwerkend systeem. Laat de zonnepanelen installatie en het aansluiten van de zonnepanelen daarom altijd aan een specialist over. Bij Sungevity werken we uitsluitend met gecertificeerde installateurs.

 

Omvormer zonnepanelen aansluiten

De omvormer is een belangrijk onderdeel van de installatie, want het zet de gelijkstroom die zonnepanelen produceren om in bruikbare elektriciteit (wisselstroom). Om zonnepanelen op een centrale omvormer aan te sluiten, trekken we een kabel van de zonnepanelen naar de omvormer, die we meestal op zolder of in de garage plaatsen. Vervolgens leggen we ook het kabelwerk van de omvormer naar de meterkast aan.

 

Micro-omvormers aansluiten

Bij een dak met schaduw installeren we vaak een parallel geschakeld systeem met micro-omvormers. Dit zijn kleine omvormers die we direct achter de zonnepanelen aansluiten. Er hoeft dan geen centrale omvormer meer binnenshuis geplaatst te worden. We gebruiken 1 micro-omvormer per 1 of 2 panelen. Alle micro-omvormers worden vervolgens aangesloten op een AC-verzamelkabel en zetten de zonnestroom meteen op het dak om in bruikbare wisselstroom. Vanaf het dak hoeven we dus maar één kabel te trekken, direct naar de meterkast.

 

Zonnepanelen aansluiten meterkast

Via de aansluiting in de meterkast wordt de stroom die de zonnepanelen opwekken verdeeld naar alle apparaten in je huis. Je apparaten van stroom voorzien is trouwens niet de enige functie van de aansluiting in de meterkast: zonnepanelen op de meterkast aansluiten is ook nodig om te kunnen salderen.

Zonnepanelen aansluiten vraag & antwoord

Hoe loopt de kabel van de omvormer naar de meterkast?

Er zijn verschillende manieren om de bekabeling van de omvormer naar de meterkast te geleiden, bijvoorbeeld door een bestaande loze PVC-leiding of via een centrale koof waarin de kabels subtiel weggewerkt worden. Welke oplossing we kiezen, bepalen we uiteraard in overleg met jou. Bij het aansluiten van de bekabeling houden we rekening met zowel het technische als het esthetische aspect.

Heb je een aparte groep nodig voor zonnepanelen?

De meeste pv panelen hebben een afmeting van ongeveer 170×100 cm. Per type paneel kan het formaat iets afwijken. De ideale afmeting hangt af van je dak. Op een (klein) dak met veel obstakels is een iets kleiner paneel vaak ideaal, omdat de opbrengst per m² dan hoger is. De dikte van een pv-paneel is ongeveer 35 cm.

Hoeveel groepen nodig voor zonnepanelen?

Hoeveel groepen je nodig hebt voor je zonnepanelen, hangt af van de stroomsterkte van de groep (16, 20 of 25 Ampère) en het vermogen van je zonnesysteem. Wil je weten hoeveel panelen je op een groep van 16A mag aansluiten? Vermenigvuldig dan de stroomsterkte met de spanning op het stopcontact (230V), dus: 16 x 230 = maximaal 3680 Watt.

Kan ik zonnepanelen aansluiten op oude een meterkast?

Voor het aansluiten van zonnepanelen heb je een meter nodig die kan terugtellen, zodat ook de stroom die je teruglevert geregistreerd wordt. Heb je een ouderwetse meter met draaischijf? Dan heb je geen nieuwe meter nodig voor het aansluiten van zonnepanelen. Heb je een digitale meter zonder teruglevertelwerk? Dan moet je meter vervangen worden. De netbeheerder regelt dit voor je.

Kan ik zonnepanelen aansluiten op slimme meter?

Een slimme meter is zeer geschikt voor het aansluiten van zonnepanelen. Een slimme meter heeft 4 telwerken, twee voor de energie die je afneemt (piek en dal) én twee voor de energie die je teruglevert. Een ouderwetse meter kan ook terugtellen, maar omdat die meter automatisch terugdraait, zie je daar minder goed hoeveel je precies teruggeleverd en opgewekt hebt.

Zonnepanelen aansluiten door Sungevity

Zonnepanelen kopen bij Sungevity betekent zorgeloos genieten van de zon. Van het adviesgesprek tot het aansluiten van de zonnepanelen én ver daarna: Sungevity staat altijd voor je klaar. En ons advies? Dat is altijd gratis én vrijblijvend. Zo krijg je alle informatie die je nodig hebt voor een weloverwogen beslissing.

Adviesgesprek aanvragen