Sungevity in het nieuws

Persberichten en publicaties

We hadden de eerste elektrische auto van Nederland

Marieke Hormann (31) werkte ruim twee jaar als accountant in Silicon Valley. Echtgenoot Jasper (33) ging mee. Er gebeurt echt heel veel, jouw laptop, onze apps, alles komt daarvandaan.

Door Rolinde Hoorntje

JasperIk werk bij Sungevity, wij helpen mensen overstappen op zonne-stroom. Hiervoor heb ik acht jaar bij Essent gewerkt. Toen het economisch slecht ging werd het bedrijfsonderdeel voor duurzame producten afgeschaft en dacht ik: dan is Essent niet meer de plek voor mij. Toen kreeg Marieke een hele mooie kans om naar Amerika te gaan.

MariekeHij ging met mij mee.

JasperIn de koffer gestopt.

MariekeNaar Silicon Valley. Twee jaar was ik daar op uitzending.

JasperOok omdat die kleine eraan kwam, zijn we teruggegaan. Mijn ouders wonen om de hoek, haar ouders op een kwartier afstand. Ik denk niet dat we het in Amerika hadden gered om zo goed voor een kleintje te zorgen.

MariekeNiet op onze manier.

JasperEn ik bleek ook voor Sungevity in Nederland te kunnen werken.

MariekeMaar als we foto۪s zien...

JasperOp een dag als vandaag is het niet zo erg. Vorige week zat ik hier, in de regen, toen dacht ik wel: waarom?

MariekeDe hele vibe die er hangt, zakelijk, vond ik het leukst.

JasperIedereen heeft het erover. Over het. Het nieuwste. Ook al zijn het allemaal bedrijven, ze werken aan iets dat groter is dan verkopen van A aan B. Dat ontbreekt in Nederland.

MariekeIn Silicon Valley heb ik de beursgang begeleid van een start-up die het makkelijker maakt om mensen te testen op ziektes als kanker.

JasperWeer een voorbeeld. En er gebeurt echt heel veel jouw laptop, onze apps, alles komt daar vandaan.

Elektrische auto

JasperIk zoek altijd naar gadgets. Dus ik heb laatst een pan gekocht die veel efficinter met de kookwarmte omgaat. Ik heb een laptoptas met een zonnepaneel die mijn telefoon oplaadt en een app die bijhoudt hoeveel energie we verbruiken. Ik ben er misschien een beetje te nerdy in.

MariekeIk word ermee besmet.

JasperWe hadden ooit de eerste elektrische auto van Nederland, een jaar of zes geleden. En dat vond Marieke denk ik niet zo leuk. Dat was een omgebouwde Golf.

MariekeIn de winter mocht de kachel niet aan, anders haalde de accu het niet.

JasperIk heb een keer meegemaakt dat een of andere klojo de stekker eruit had gehaald halverwege de dag. Toen heb ik ۪s avonds tot twaalf uur op kantoor gezeten in Zwolle terwijl de auto oplaadde. Ik reed met negentig over de snelweg terug naar huis, zonder verwarming.

MariekeIk probeer er wel op te letten dat ik duurzame kinderkleding koop.

JasperEn vlees, eten we bijna nooit meer.

MariekeHet is niet zo dat we naar eko-winkels gaan maar we letten wel op verspilling. Kleinere porties boodschappen, want ik vind het zonde om eten weg te gooien. Afval scheiden, doen we ook. Als je dat soort kleine dingetjes in je huishouden doorvoert, kan je al bijdragen.

Jasper Toen ik veertien was deed ik mee aan het Europees Jeugd Parlement. En dan ging je met andere kinderen praten over maatschappelijke vraagstukken. Dat vond ik eigenlijk zo leuk, dat ik me daar sindsdien mee heb bezighouden. Ik denk dat ik daar ook een beetje de enige was die vond dat we ook echt een inhoudelijk plan moesten hebben, terwijl de rest gewoon dacht, ik hoef drie dagen niet naar school.

MariekeSoms houd ik hem op de rails. In het begin zei hij: we nemen zonnepanelen. Dan zeg ik: laten we eerst even kijken of het rendabel is.

JasperDaar ben ik het mee eens. Omdat we een dakkapel hebben passen er maar vier. Ik ben nu bezig om de meest efficinte erop te krijgen.

MariekeDan kunnen we er nog wat mee.

JasperBinnen zeven jaar heb je gratis stroom.

Hoezo zonnepanelen?

JasperOp maandag werk ik vroeg. Zeven uur zit ik in de auto.

MariekeMijn standplaats is Eindhoven. Ik ga heel veel naar bedrijven in de regio. Dat kan de ene week Veghel zijn, de andere week Eindhoven.

JasperIk heb nu haar auto en als zij weer naar haar werk gaat, pak ik de trein of de Fiat die daar staat.

MariekeJasper heeft heel efficint gekeken: wat de meest zuinige auto is en dat was de Fiat Panda.

JasperIk kon geen geld uitgeven aan een elektrische auto dus heb ik deze maar gekocht. Mijn vrienden zeiden: Wat doe je nou?۪ Ja, deze rijdt 1 op 20, zeg ik dan.

MariekeDe kinderwagen past erin, dat is praktisch.

JasperUiterlijk om zes uur moeten we bij Het Zonnelicht zijn.

MariekeHet kinderdagverblijf.

JasperGoeie keuze h̬, Het Zonnelicht! Dat was niet bewust, maar ik ga ze wel proberen zonnepanelen te verkopen.

MariekeOver een paar weken ga ik weer werken. Ik werkte fulltime en straks ga ik vier dagen werken.Jasper gaat ook vier dagen werken.

JasperJip doet het goed, dat is fijn. Het is een lief manneke. Tot nu toe mogen we niet klagen. Het is toch best een shock uiteindelijk. Marieke heeft het natuurlijk al negen maanden dagelijks gevoeld, maar als man maak je het niet zo mee. En nu app ik dagelijks fotootjes, please۪ als ik aan het werk ben. Dan zie ik hem en denk ik: Hoezo zonnepanelen?۪ Ik wil Jip zien!

Hoe doen zij het?

Jasper Hormann (33) studeerde politicologie in Nijmegen en werkte acht jaar bij Essent. Hij deed een MBA in San Francisco en werkt bij zonnepanelenleverancier Sungevity in Amsterdam.

Marieke Hormann (31) studeerde bedrijfseconomie in Maastricht en werkt als accountant bij PwC in Eindhoven. Twaalf weken geleden is ze bevallen van hun eerste kind, zoon Jip. Ze wonen in Den Bosch. Samen verdienen ze drie keer modaal.

6.30 uurMarieke en Jasper staan op. Marieke voedt Jip. Jasper doucht en zit om 07.00 uur in de trein of Fiat Panda.

08.00 uur Jasper begint op kantoor in Amsterdam. Marieke werkt meestal bij een bedrijf op locatie in Zuid-Nederland.

12.30 uur Jasper luncht met het hele bedrijf aan een lange tafel bij Sungevity op kantoor. Marieke luncht bij de klant.

16.45 uur Jasper of Marieke haalt Jip straks op uit kinderdagverblijf Het Zonnelicht. De ander doet boodschappen.

18.00 uur Marieke kookt meestal; ze eten vroeg. Woensdag belt Jasper om 18.00 uur met collega۪s in Amerika.

19.00 uur Als Jip in bed ligt wordt er vaak nog gewerkt. Soms gaat Jasper hardlopen of Marieke hockeyen.

20.30 uur Ze kijken geen series en hebben geen televisie. Nieuws kijken ze op de iPad online.

22.30 uur Jasper en Marieke gaan meestal tussen tien uur en half elf naar bed.

Ontdek hoeveel je kan besparen