Terug naar Blog

[Whitepaper] Hoe wordt veiligheid een integraal onderdeel van zonnepaneleninstallaties?

De zonnepanelenmarkt heeft de afgelopen jaren een ongekende groei doorgemaakt, maar met deze expansie groeide ook het tekort aan gecertificeerde installateurs in gelijke tred. Dit had consequenties voor de veiligheid en kwaliteit van zonnepaneelinstallaties. In de wereld van zonne-energie is veiligheid van essentieel belang. Welke stappen kunnen er nu gezet worden om een verandering in mentaliteit te bewerkstelligen en te streven naar een toekomst waarin 100% veilig werken de norm is? Dit is de vraag waar Sungevity op ingaat in haar nieuwste whitepaper.

[Whitepaper] Hoe wordt veiligheid een integraal onderdeel van zonnepaneleninstallaties?

Meer aandacht naar veiligheid

Begin 2023 heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie een duidelijke waarschuwing afgegeven: de veiligheid bij zonnepaneleninstallaties verdient uiterste aandacht. Het is een feit dat veiligheid en kwaliteit altijd de hoogste prioriteit moeten hebben. De Rijksoverheid evalueert momenteel de voortgang op het gebied van veilig werken bij installaties en is bereid aanvullende maatregelen te nemen waar nodig.

Jan, directeur van PVmonteur, benadrukt: “Het veiligheidsbewustzijn bij veel installateurs laat nog te wensen over. Ze zijn er mee bezig omdat het moet, maar het besef dat het een intrinsieke noodzaak is en standaard moet worden, moet verder groeien. Om dat te bereiken, moeten we nog enkele cruciale stappen zetten.”

 

Een gedeelde verantwoordelijkheid

Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid, zowel voor de installateur als de opdrachtgever. Het onderwerp moet een integraal onderdeel van de bedrijfscultuur worden om uiteindelijk de hoogste trede op de veiligheidsladder te bereiken. De whitepaper van Sungevity beschrijft de stappen die het bedrijf onderneemt op weg naar optimale veiligheid. Allereerst benadrukt de whitepaper het belang van een uniforme aanpak, vooral wanneer er wordt samengewerkt met verschillende installatiepartners. Het document belicht tevens de cruciale rol van scherpe veiligheids- en kwaliteitsnormen, benadrukt het belang van interne expertise op het gebied van inspecties, heldere communicatie en samenwerkingen. Ten slotte wordt er gekeken naar de voortdurende verbeterpunten om de veiligheid te waarborgen.

Coen, Technisch Specialist bij Sungevity, deelt zijn inzichten: “Dankzij de gezamenlijke inspanningen op het gebied van veiligheid door installateurs en Sungevity als opdrachtgever, zien we geleidelijk aan een verandering in mentaliteit bij installateurs. Ze zijn steeds actiever betrokken, willen ideeën uitwisselen en hebben vragen. Dit is een positieve ontwikkeling.”

 


Tijd voor een kopje koffie op zonnestroom? Neem hier contact met ons op.

Download de whitepaper

Meer weten over de stappen die nu gezet worden richting optimale veiligheid?

Download hier