Terug naar Blog

Generatie Zon: in gesprek met familie Hooft

Hoewel ze in eerste instantie twijfelden, zei de familie Hooft toen ze voor de tweede keer een aanbod kregen toch ja tegen de zon. Inmiddels draait niet alleen de wasmachine, maar ook de elektrische modeltrein op zonnestroom. “Het zijn allemaal kleine beetjes, maar al die kleine beetjes samen schelen een hoop geld!”

Generatie Zon: in gesprek met de familie Hooft, huurders bij Trivire

Laten we het gewoon doen

In eerste instantie wisten we niet precies wat we konden verwachten. We dachten dat we er zelf maar weinig aan over zouden houden. En dat de servicekosten voor de zonnepanelen elk jaar omhoog gaan. Maar dat bleek allebei helemaal niet zo te zijn!

Toen we van Trivire een tweede kans kregen om zonnepanelen te nemen, was ik net met pensioen. We zitten daardoor ook wat meer thuis en ik heb een hobby die flink wat stroom verbruikt, dus dan worden zonnepanelen toch extra interessant. Via via hoorden we ook dat het echt goed werkt. Een koppel uit de buurt dat meteen in de eerste ronde 8 zonnepanelen heeft laten plaatsen, betaalt nu bijvoorbeeld helemaal niks meer voor stroom. De zonnepanelen dekken alles. Nou, dan doet ‘t toch echt wel wat. Dus in de tweede ronde dachten we ‘laten we het gewoon doen’.

 

De installatie was zo gepiept

Je hoeft ook echt niet tegen de installatie op te zien: het was zo gebeurd! Daar moet je het dus zeker niet voor laten. In sommige woningen moet er misschien nog een aparte groep voor de zonnepanelen bijgeplaatst worden, dat hoefde bij ons niet. Maar dat wordt dan ook gewoon door Trivire betaald.

 

Een hobbytrein op zonnestroom

Vroeger hadden we altijd de gewoonte om de vaatwasser en de wasmachine in het weekend aan te zetten, maar nu we zonnepanelen hebben, zetten we ze juist aan als de zon schijnt. Dan wek je de stroom op, dus het is slim om het dan te doen. Hetzelfde geldt voor de miniatuurtrein: zo’n hobby kost best wat stroom, want een elektrische soldeerbout en föhn zijn echte stroomvreters. Normaal deed ik dat altijd in de avonduren, maar nu ga ik juist lassen als het zonnetje schijnt. Dat scheelt toch in de kosten. Het zijn maar kleine beetjes allemaal, maar alle kleine beetjes samen schelen een hoop!

 

“Dat al zoveel mensen uit de buurt zonnepanelen hebben, bewijst dat het toch wel iets moet doen”

 

We moeten nu besparen 

Als je een koophuis hebt, speelt leeftijd natuurlijk ook mee: je wil die zonnepanelen toch terugverdienen. Maar wij hebben een huurhuis. Dan is het toch anders. We hopen hier natuurlijk nog heel lang te wonen, maar die zonnepanelen gaan meer dan 20 jaar mee. Ik denk dus niet dat we ze overleven. Maar het gaat ook om het nu: we moeten nu besparen en niet pas volgend jaar. Zeker met die hoge energieprijzen.

 

 

Praat eens met buren met zonnepanelen

Je merkt ook echt dat zonnestroom hier de laatste tijd steeds meer leeft. Met de energieprijzen van nu wordt het toch steeds interessanter om zonnepanelen te nemen. En dat zoveel mensen uit de buurt ze al hebben, bewijst ook dat het toch wel iets moet doen.

Dus tegen mensen die nog geen zonnepanelen hebben zou ik willen zeggen: praat eens met je buren en vraag naar hun ervaring. Iedereen verbruikt tegenwoordig zoveel stroom, zeker gezinnen met kinderen. Al die moderne apparatuur, de tv die de hele dag aanstaat.. Als je ziet wat dat allemaal verbruikt, dan wordt het financiële plaatje van de zonnepanelen meteen een stuk interessanter. Bij ons hebben de zonnepanelen zelfs al meer opgebracht van van tevoren was ingeschat, en dan zitten wij nog nog niet eens op zo’n hele goede zonlocatie. Dus het loont echt.