Vanwege de grote vraag naar zonnepanelen nemen wij momenteel geen nieuwe particuliere klanten aan.

Lees meer
Doe de dakscan

Het financiële plaatje

Op deze pagina vindt u een rekenvoorbeeld en antwoorden op geldvragen. Elk dak maar ook elk energiecontract is anders waardoor de berekening ook per huishouden verschilt.

Met zonnepanelen gaat uw stroomrekening omlaag

Miljoenen huishoudens hebben dit jaar een flink hogere energierekening. U wilt zelf natuurlijk uw energierekening laag houden. Minder verbruiken is niet altijd even makkelijk. Maar minder stroom afnemen van uw energieleverancier wél. Dat kan met zonnepanelen op uw dak.

De stroom die de zonnepanelen opwekken hoeft u namelijk niet meer in te kopen bij uw energieleverancier. Hierdoor gaat uw stroomrekening flink omlaag.

Rekenvoorbeeld van een besparing

Meneer en mevrouw de Jong verbruiken per jaar 2.500 kilowattuur (kWh) aan stroom. Met 8 zonnepanelen op hun dak wekken ze 2.000 kWh op. Eén kWh is 40 cent waard*. De woningcorporatie verhoogt de servicekosten met 24 euro per maand. Hiernaast ziet u wat de familie de Jong bespaart en hoe dit wordt berekend.

*In dit voorbeeld rekenen we met €0,40 per kWh. Dat is het prijsplafond dat vanaf 1 januari 2023 geldt.

In uw persoonlijke aanbiedingsbrief leest u wat de stroomopbrengst op uw dak is. Wat die opbrengst u in euro’s oplevert, hangt af van uw stroomverbruik en de prijs die u betaalt voor stroom. Daarom is ook deze berekening per persoon verschillend.

Rekenvoorbeeld besparing met zonnepanelen

Benieuwd hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen? Log in op uw persoonlijke pagina en bekijk hoeveel stroom de zonnepanelen op uw dak opwekken.

Graag persoonlijk advies?

Plan een belafspraak

Wat als de zonnepanelen minder opwekken dan ik verbruik?

In deze situatie maakt u optimaal gebruik van de zonnepanelen. Want u gebruikt alle stroom die de zonnepanelen opwekken. Een groot deel van uw stroomverbruik komt namelijk van uw eigen dak. Hierdoor hoeft u veel minder stroom in te kopen bij uw energiemaatschappij en gaat uw energierekening flink omlaag. Alleen de stroom die u niet zelf opwekt koopt u in bij uw energiemaatschappij. Hierdoor bent u veel voordeliger uit mét zonnepanelen dan zonder zonnepanelen.

en als de zonnepanelen meer opwekken?

Dan kunt u deze stroom terugleveren aan het net. Uw energieleverancier trekt de teruggeleverde kilowatturen zonnestroom af van uw stroomrekening. Dit heet salderen. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd. Het wordt dan voordeliger om uw zonnestroom zoveel mogelijk zelf op te maken.

Lees meer over de afbouw van de salderingsregeling

Wanneer begin ik met besparen?

De besparing begint direct zodra de panelen op het dak liggen. Wilt u meteen maandelijks voordeel voelen? Neem dan contact op met uw energieleverancier om uw termijnbedrag te verlagen.

Als u niets doet, krijgt u bij uw jaarlijkse afrekening geld terug van uw energieleverancier.

zonnepanelen hoeveel nodig rendement

Geen zorgen om de huurtoeslag

Als de woningcorporatie de zonnepanelen doorrekent in de servicekosten, hebben ze geen gevolgen voor de huurtoeslag. Zonnepanelen vallen onder speciale servicekosten, die niet opgeteld worden bij de huur. Hier leest u hoe dat zit.

 

Rekent uw woningcorporatie de kosten door in de huurprijs? Dan heeft dat wel gevolgen voor de huurtoeslag. In het beste geval krijgt u meer toeslag, in het slechtste geval krijgt u over de verhoging geen toeslag. Uw toeslag kan niet komen te vervallen, door uw ‘verworven recht’.

Heeft u nog vragen?

We zetten de antwoorden op de meestgestelde vragen voor u op een rij.

Naar de antwoorden