Doe de dakscan

Hoe werkt de salderingsregeling?

Als u zonnepanelen heeft, kunt u gebruikmaken van de salderingsregeling. Hoe werkt dat precies? 

Hoe werkt de salderingsregeling?

Zonnepanelen leveren vooral overdag stroom op, terwijl de meeste huishoudens juist ‘s avonds veel stroom verbruiken. Hierdoor wekken uw panelen soms meer stroom op dan u direct nodig heeft. De stroom die u niet gebruikt levert u (automatisch) terug aan het elektriciteitsnet. Op andere momenten verbruikt u juist meer stroom dan u opwekt, bijvoorbeeld ‘s avonds, als de lampen en televisie aanstaan maar de zon al onder is.

Op de jaarlijkse energierekening ziet u hoeveel stroom u heeft afgenomen van uw energieleverancier en hoeveel u heeft teruggeleverd. De stroom die u hebt teruggeleverd wordt afgetrokken van uw verbruik. Dit heet salderen. U ‘verkoopt’ uw overtollige energie dus eigenlijk aan uw energieleverancier voor hetzelfde bedrag als de stroom die u afneemt.

 

salderen zonnepanelen infographic

 

Wordt de salderingsregeling afgebouwd?

De salderingsregeling is in 2004 ingevoerd om het nemen van zonnepanelen aantrekkelijker te maken en het opwekken van duurzame stroom te stimuleren. Maar omdat de salderingsregeling eigenlijk een vorm van subsidie is, kost het de overheid geld. Nu steeds meer mensen zonnepanelen nemen, wordt deze regeling volgens de overheid overbodig (en te duur). Het kabinet wilde de salderingsregeling daarom vanaf 2025 tot 2031 stap voor stap afbouwen.
 
De Eerste Kamer heeft op 13 februari 2024 tegen dit wetsvoorstel gestemd, waardoor de salderingsregeling blijft bestaan.

Hoe werkt salderen? Een rekenvoorbeeld:

  • Familie de Haan heeft 8 zonnepanelen met een jaarlijkse productie van 2500 (kWh) stroom per jaar.
  • Familie de Haan neemt ook stroom af van het stroomnet. De hoeveelheid afgenomen stroom in een jaar is 3000 kWh.
  • Vanwege de salderingsregeling wordt de 2500 kWh opgewekte zonnestroom weggestreept tegen de 3000 kWh afgenomen stroom.
  • Famile de Haan moet in dat jaar afrekenen aan het energiebedrijf: 3000 kWh – 2500 kWh = 500 kWh.
  • Wat is een terugleverheffing?

    De terugleverheffing is een nieuw element op uw energierekening als klant van sommige energieleveranciers van bijvoorbeeld Vandebron en BudgetEnergie. Het betreft een vast dagelijks bedrag dat u betaalt voor het terugleveren van overtollige zonnestroom. Deze kosten worden in rekening gebracht op de momenten dat uw stroomopwekking groter is dan uw huidige verbruik.

    De hoogte van dit dagelijkse bedrag hangt af van de hoeveelheid kilowattuur (kWh) die u jaarlijks teruglevert. De terugleveringsheffing wordt verrekend in uw periodieke termijnbedrag. Meer informatie over waarom sommige energiemaatschappijen een terugleveringsheffingen rekenen leest u hier.
     

    Dit kan u zelf doen om het maximale uit uw zonnepanelen te halen:

     

    1. Verhoog uw directe verbruik

    Hoe meer stroom u direct verbruikt, hoe minder u teruglevert aan het net en daar een heffing over betaalt. Het is dan slim om uw apparaten zoveel mogelijk aan te zetten op het moment dat de zonnepanelen stroom opwekken. Zoveel mogelijk zonnestroom zelf ‘opmaken’ dus. Draai dus overdag een wasje op zonnestroom en zet ook de vaatwasser overdag aan in plaats van ‘s avonds. Zo profiteert u optimaal van de stroom die u zelf opwekt en hoeft u ‘s avonds minder stroom af te nemen. 


    TIP: Draai de was op momenten dat u zonnestroom opwekt. Dat kan ook als u niet thuis bent: veel van deze apparaten hebben een timer, waarmee u de start kunt uitstellen.


    2. Controleer de terugleveringsheffing.
    Niet alle energieleveranciers rekenen een terugleverheffing. U kunt overstappen naar een van de andere energieleveranciers zonder een terugleverheffing.


    TIP: Kijk op vergelijkingssites zoals gaslicht.com om te controleren welke energiemaatschappijen kosten rekenen voor het terugleveren van zonnestroom.


    3. Controleer de terugleververgoeding

    Voor iedere kWh stroom die u ongesaldeerd teruglevert, ontvangt u een ‘redelijke terugleververgoeding’ van de energieleverancier. Maar let op: energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe hoog dit bedrag is, en de onderlinge verschillen zijn enorm. 


    TIP: Kijk als u overstapt van energieleverancier dus niet alleen naar het leveringstarief (de stroomprijs), maar ook naar het teruglevertarief én de terugleverheffing.


     

    Heeft u nog andere vragen?

    Wij hebben de meestgestelde vragen en bijbehorende antwoorden voor u op een rij gezet.

    Bekijk hier de meestgestelde vragen