Doe de dakscan

Meestgestelde vragen

En de antwoorden daarop.

Geldvragen

Als mijn servicekosten omhoog gaan, hoe kan het dan dat ik ga besparen?

De besparing op uw energierekening is hoger dan de bijdrage die u aan uw woningcorporatie betaalt. Onderaan de streep houdt u dus altijd geld over. Bekijk hier een rekenvoorbeeld.

Wat wordt mijn persoonlijke besparing?

In uw persoonlijke aanbiedingsbrief leest u wat de stroomopbrengst op uw dak is. Wat die opbrengst u in euro’s oplevert, hangt af van uw stroomverbruik en de prijs die u betaalt voor stroom. Daarom is ook deze berekening per persoon verschillend. Wij rekenen het graag voor u uit tijdens een persoonlijk telefoontje. U kunt hier een belafspraak inplannen.

Wanneer staat de besparing op mijn rekening?

Als u niets doet, krijgt u de besparing terug van uw energieleverancier bij uw jaarafrekening. Wilt u direct maandelijks besparen? Neem dan contact op met uw energieleverancier om uw termijnbedrag te verlagen.

Wie betaalt de reparatie als er iets kapot gaat?

Uw woningcorporatie. Die is verantwoordelijk voor de zonnepanelen en het onderhoud daarvan. Voor u zijn er dus geen verborgen kosten of verrassingen achteraf.

Hebben zonnepanelen effect op mijn huurtoeslag?

Als de woningcorporatie de zonnepanelen doorrekent in de servicekosten, niet. Zonnepanelen vallen onder speciale servicekosten, die niet opgeteld worden bij de huur. Als de woningcorporatie de de zonnepanelen in de huurprijs verrekend, wel. In het beste geval krijgt u meer toeslag, in het slechtste geval krijgt u geen toeslag over de verhoging. Hoe dan ook: uw huurtoeslag vervalt niet.

Wordt de salderingsregeling afgebouwd?

Het kabinet wilde de salderingsregeling vanaf 2025 afbouwen. De Eerste Kamer heeft op 13 februari 2024 tegen dit wetsvoorstel gestemd, waardoor de salderingsregeling blijft bestaan.

Ik krijg veel korting op mijn stroom, is dit dan nog wel voordelig?

Zelfs met een laag energietarief is een flinke besparing mogelijk. Het voordeel zit hem in uw verbruik. Met een erg laag tarief van bijvoorbeeld 0,19 cent per kWh en een jaarverbruik van 2100 kWh is de waarde van de stroom 399 euro. Als de zonnepanelen 2100 kWh opwekken, is de besparing jaarlijks 399 euro.

Wekken zonnepanelen ook stroom op in de winter?

Het is misschien wel het grootste misverstand in zonnepanelenland: het idee dat zonnepanelen in de winter helemaal niets opleveren. Een zonnesysteem draait op de zon, maar niet op de warmte ervan. Juist het licht van de zon wordt omgezet in energie. Ook op minder zonnige dagen doen zonnepanelen dus gewoon hun werk. Zonnepanelen zijn in de herfst en winter absoluut rendabel. Wel is er in de winter minder licht en staat de zon in een lagere hoek op de panelen. Daarom zal de totale opwek in de wintermaanden altijd lager zijn dan in de lente en zomer. Zo’n 70% van de totale jaaropbrengst wordt opgewekt tussen april en september, de overige 30% tussen oktober en maart.

Lees meer over zonnepanelen in de winter

Installatie vragen

Hoe werkt een zonnesysteem?

Zonnepanelen zijn onderdeel van een zonnestroomsysteem. Ze werken samen met een omvormer, een klein kastje dat meestal in huis komt te hangen. Samen zorgen ze ervoor dat daglicht wordt omgezet in stroom. Via een aansluiting naar uw groepenkast, kunt u de stroom gebruiken in huis, bijvoorbeeld voor huishoudelijke apparaten.

Hoe gaat de installatie in z’n werk?

We plannen samen een datum en dagdeel waarop onze installateurs langskomen. Zij zijn meestal binnen vier uur klaar. Al onze installateurs zijn gecertificeerd, zodat u zeker weet dat ze goed en veilig werk leveren. Ze hebben respect voor uw huis en brengen kabels keurig aan.

Hoe zit het met (brand)veiligheid?

Wij werken alleen met gecertificeerde installateurs, die hebben bewezen dat zij veilig en kundig te werk gaan. Zij werken volgens de VCA-richtlijnen. Wij voeren onaangekondigde controles uit op onze installateurs, om de kwaliteit van installaties te kunnen verzekeren.

Brand komt heel zelden voor. Vrijwel alleen bij in-dak-systemen (wij installeren alleen op-dak-systemen) en alleen bij installateurs die geen verstand hebben van hun vak. Door de strenge veiligheidseisen van Sungevity, hoeft u zich hier dus geen zorgen over te maken.

Wat moet ik doen na de installatie van de zonnepanelen?

Na de installatie hoeft u niks te doen. Sungevity meldt het zonnesysteem voor u aan bij uw netbeheerder. Hierdoor weet uw energieleverancier dat u zelf stroom gaat opwekken. Dit wordt vervolgens verrekend op uw energierekening.

Wat is een omvormer?

De omvormer is een kastje zo groot als anderhalve schoenendoos. Hij hangt in huis en zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in bruikbare stroom.

Een omvormer maakt alleen geluid wanneer de zon opkomt en wanneer de zon ondergaat. Dit geluid is vergelijkbaar met een koelkast (35 decibel). U hoeft zich dus geen zorgen te maken over geluid als u wilt slapen.

 

Overige vragen

Kan ik bij mijn huidige energieleverancier blijven?

Ja, u kunt gewoon bij uw huidige energieleverancier blijven. Wanneer u overstapt naar een andere energieleverancier kunt u aangeven of uw woning is voorzien van zonnepanelen. Controleer na overstappen altijd even of de nieuwe energieleverancier dit goed heeft verwerkt.

Wat gebeurt er met de zonnepanelen als ik de huur opzeg?

De zonnepanelen blijven dan gewoon op het dak van de woning liggen. De bijdrage die u betaalt voor de zonnepanelen stopt. U kunt dus altijd uw huur opzeggen, ongeacht de zonnepanelen.

Ik heb al groene stroom, waarom zou ik dan zonnepanelen nemen?

Arjen Lubach maakte er deze video over met de conclusie: het is niet zeker dat groene stroom die je betaalt ook echt groen is. Tenzij die van uw eigen dak komt, natuurlijk. Eigen zonnestroom is ook voordeliger dan groene stroom van een energieleverancier. Bovendien draagt u met zonnepanelen bij aan de verduurzaming van Nederland. Dat geeft een goed gevoel!

 

Staat uw vraag er niet tussen?

Bel ons gerust op 020-309 09 01 of mail naar huurdak@sungevity.nl. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur.

 

Graag persoonlijk advies?

Plan een belafspraak