Terug naar Blog

Generatie Zon: in gesprek met Laurens - Senior Projectmanager B2B

Onze Senior Projectmanager Laurens werkt al bijna 5 jaar bij Sungevity en focust zich tegenwoordig op meergezinswoningprojecten. “We hebben grote stappen gezet met het verduurzamen van eengezinswoningen. Nu zien we steeds meer interesse vanuit woningcorporaties en vastgoedpartijen voor ingewikkeldere appartementencomplexen, nieuwbouw en renovatie. Een goed teken! Dat houdt mijn werk uitdagend.”

Generatie Zon: Sr. Projectmanager B2B Laurens

Van voordehandliggende daken naar complexe meergezinswoningen

Als Senior Projectmanager voor de zakelijke markt focus ik me op complexe projecten, zoals renovatie- en meergezinswoningprojecten. Als we de energietransitie willen versnellen, moeten we naast alle voordehandliggende daken ook de uitdagendere daken aanpakken. Veel eengezinswoningen zijn inmiddels voorzien van zonnepanelen, want woningcorporaties en vastgoedpartijen hebben zich logischerwijs eerst op het laaghangend fruit gefocust. Nu verschuift de focus nog meer naar meergezinswoningen, omdat ook daar grote kansen liggen voor energiebesparing en verduurzaming. Meergezinswoning projecten vragen om meer maatwerk en out-of-the-box-denken. Mijn rol hierin? Ik ben de spin in het web tussen de opdrachtgever, onze installateurs, mijn collega’s en andere stakeholders.

 

‘Steeds meer woningcorporaties willen hun meergezinswoningen aanpakken, omdat daar nog grote kansen liggen voor energiebesparing en verduurzaming.’

 

De ideale verduurzamingsroute bepalen

In de aanvragen die we binnenkrijgen zien we de stijgende vraag naar het verduurzamen van meergezinswoningen ook duidelijk terug. ​​Door de beperkte ruimte op het dak van een meergezinswoning zijn er bij de klant vooraf wel vaak vraagtekens: “Kan het wel op dit dak? Is hier wel voldoende ruimte om zoveel woningen aan te sluiten?” Ook bij twijfel is het altijd zinvol om het ons tenminste te laten onderzoeken. De mogelijkheden verschillen echt per dak.

Uit het aanvraagformulier dat de woningcorporatie invult, halen we de belangrijkste gegevens over het pand en de wensen van de opdrachtgever. Vervolgens maakt onze ontwerpafdeling een projectvoorstel met een legplan en een berekening van kosten en opbrengsten. Hier kijken we naar alle verduurzamingsmogelijkheden om de volledige potentie van het gebouw te benutten. “Misschien kunnen we de garages ook volleggen met zonnepanelen? Is er ergens anders nog beschikbaar dakoppervlakte aanwezig? Of willen we toch een batterij toevoegen of is er een parkeerplaats met ruimte voor laadpalen?” Dan wordt het een steeds groter, completer plaatje. Een mooi voorbeeld is onze partner Amvest, die heel vooruitstrevend is op het gebied van verduurzaming. Inmiddels hebben we al bijna 5.000 installaties voor ze gedaan en steeds vaker komen hier bredere verduurzaming vraagstukken voorbij. Omdat zij echt voor die verduurzaming willen gaan, kunnen we daar meters maken – dat is heel tof!

Na akkoord op het eerste projectvoorstel, gaan we dieper in op de (technische) mogelijkheden. Vanuit de lucht kunnen we een hoop zien, en uit ervaring kunnen we een hoop keuzes al maken, maar uiteindelijk moeten we ter plekke gaan schouwen om bijvoorbeeld te kunnen zien hoe we het kabeltraject kunnen leggen of hoe bepaalde ruimtes eruitzien. Gaat de opdrachtgever akkoord met de definitieve offerte? Dan kijken we welke installatiepartner dit het beste kan doen en gaan we aan de slag.

 

Meergezinswoningen verduurzamen betekent maatwerk leveren

Hoewel elke meergezinswoning unieke mogelijkheden en uitdagingen met zich meebrengt, is het kabeltraject de meest voorkomende uitdaging. Ervaring uit vorige projecten nemen we mee, maar ieder project vraagt om een open blik. Onlangs hebben we bijvoorbeeld voor woningcorporatie Intermaris 70 appartementen in Purmerend individueel aangesloten op zonnepanelen door de kabels aan de buitenkant van het gebouw te laten lopen, in plaats van door de woning van de bovenbuur. Maar het kan ook zo zijn dat we juist voor een collectieve aansluiting of hybride oplossing kiezen. Dat is wat we verstaan onder ‘maatwerk leveren’. We zijn niet bang om buiten de gebaande paden te treden om tot een passende oplossing te komen. Om het dakoppervlak optimaal te benutten, hebben we bij een andere meergezinswoning bijvoorbeeld de dakramen laten verplaatsen. Zo konden we meer zonnepanelen – 10 om precies te zijn – op de zonnige kant van het dak installeren.

 

“We zijn niet bang om buiten de gebaande paden te treden om tot een passende oplossing te komen”

 

De zonnepanelenwereld is constant in beweging

De verduurzamingswereld staat nooit stil. Soms krijgen we te maken met hele specifieke uitdagingen, bijvoorbeeld wanneer de installatie deel uitmaakt van een groter renovatieproject. Dan is het echt belangrijk om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Om voor de opdrachtgever zo efficiënt mogelijk te verduurzamen, is veel onderlinge afstemming, goede communicatie en een nauwkeurige planning nodig. Alle stakeholders hebben immers hun eigen belangen en planning. Als projectmanager zit ik daar precies tussenin. Dat maakt mijn werk uitdagend.

Maar soms krijgen we ook te maken met sectorbrede uitdagingen die buiten onze macht liggen. Afgelopen jaar hebben niet alleen wij, maar ook veel andere bedrijven een turbulent jaar gehad. Het was en is nog steeds moeilijk om aan materiaal en personeel te komen, waardoor planningen verschuiven. Dat maakt het zo belangrijk dat dat we ons flexibel blijven opstellen om tot een oplossing te komen. Bij Sungevity plannen we graag vooruit, maar waar nodig breken we door onze bestaande processen heen om iets toch voor elkaar te krijgen voor onze opdrachtgever.

 

Een steeds completer verduurzamingsplaatje

Zonnepanelen worden steeds vanzelfsprekender, ook op huurwoningen. Zonnepanelen horen straks gewoon bij een gebouw, net zoals de deuren en ramen. Er zijn ook steeds meer andere verduurzamingsmogelijkheden die we in de toekomst standaard kunnen aanbieden. Nu al hebben we de eerste meergezinswoningprojecten met batterijen en laadpalen lopen. Via het netwerk van ons moederbedrijf ENGIE kunnen wij steeds meer oplossingen bieden en echt de rol van complete verduurzamingspartner aannemen.


Tijd voor een kopje koffie? Neem contact op via deze link.

Lees ook onze case study

Welke verduurzamingsroute kies je voor meergezinswoningen? In deze case study: inzicht in uitdagingen en bijpassende oplossingen om verduurzaming te versnellen.

Download case study