Terug naar Blog

Generatie Zon: in gesprek met Axel - Technisch Manager

Dat onze installateurs woningen door heel Nederland kunnen voorzien van zonnepanelen, is mede dankzij Axel, Technisch Manager van onze installatiepartners. Hij onderhoudt relaties met onze installateurs, verzorgt trainingen voor nieuwe installatiepartijen en waarborgt de kwaliteit en veiligheid van onze zonnesystemen. Zijn motto: ‘zonnepanelen installeren moet veilig of helemaal niet.’

Generatie Zon: in gesprek met Axel

Ik wil onze installateurs zo veel mogelijk aandacht geven

Mijn functie bij Sungevity is tweeledig: aan de ene kant ben ik verantwoordelijk voor het beheer van onze installatiepartners en de controle op kwaliteit en veiligheid van de installaties. Daarbij vind ik het belangrijk om de installateurs zo goed mogelijk te begeleiden, op te leiden en ze veel aandacht te geven. Aan de andere kant breng ik kennis over veiligheid en kwaliteit mee naar de organisatie. In de loop der jaren heb ik veel kennis opgedaan over zonnepanelen, veilige werkwijzen en kwaliteitsnormen. Ik sta altijd klaar voor vragen van collega’s. Meestal gaan de vragen over technische (on)mogelijkheden van installaties. Met mijn ervaring kan ik uitleggen waarom er op een dak misschien wel 10 panelen in te tekenen zijn, maar dat we ze niet veilig kunnen installeren, bijvoorbeeld omdat we het dak niet goed kunnen bereiken. Een veilige installatie staat bij ons altijd op de eerste plaats!

 

Ik kwam binnen als klant en liep de deur uit als werknemer

Hoe ik in de zonnepanelen terecht ben gekomen? Ongeveer 10 jaar geleden heb ik ontslag genomen bij mijn toenmalige werkgever om mijn huis te verduurzamen. Ik ging naar een zonnepanelenbedrijf om een zonnesysteem te kopen. Ik kwam daar binnen als klant, maar liep de deur uit als werknemer. Ik ben dus heel onverwachts in de zonnepanelen gerold. Bij dat bedrijf installeerde ik zelf zonnepanelen, maar ik heb eigenlijk het hele traject meegemaakt: van verkoop tot klantenservice en support. Zo heb ik mijn technische kennis opgedaan. Mijn theoretische kennis heb ik bijgespijkerd door trainingen zoals InstallQ te volgen over veiligheid en kwaliteit. Ik geef installateurs advies over hoe zij op verschillende daken veilig kunnen werken en welke producten zij daarbij kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan harnassen, steigers en hoogwerkers.

Installatie zonnepanelen: veiligheid

 

De verrassingsgast op het installatiefeestje

Naast het delen van kennis bestaat mijn dag vooral uit controlebezoeken bij onze installaties door het hele land. Dit dagelijks contact met klanten en installateurs is ook gelijk het leukste aan mijn baan. Elke ochtend duik ik in de agenda van onze installateurs om te kijken bij welke installatie ik langsga. Ik stel mezelf de volgende vragen: bij welke partner ben ik al een tijdje niet geweest, welke partner is nog vrij nieuw of waar vindt een bijzondere of ingewikkelde installatie plaats. Waar ik ook heenga, ik ben altijd de verrassingsgast op het installatiefeestje. Maar ik voel me altijd welkom.

Klanten zijn over het algemeen vereerd dat ik er ben, en ze krijgen er een extra veilig gevoel van. Eenmaal aangekomen krijg ik vaak een heerlijke bak koffie aangeboden door de klant. Maar ik doe deze controlebezoeken natuurlijk niet vanwege de gezelligheid. Het is een belangrijk middel om ons doel te bereiken: meer veiligheidsbewustzijn bij de klant, de installateur en binnen Sungevity. Heel concreet willen wij toe naar de hoogste trede op de veiligheidsladder. De veiligheidsladder is een instrument dat wij gebruiken om niet alleen het veiligheidsbewustzijn te meten, maar ook het daadwerkelijke gedrag. Tijdens mijn controlebezoeken kan ik zien of er nog verbeterpunten zijn, en deze meteen aanpakken.

“Mijn doel: meer bewustzijn creëren voor veiligheid en kwaliteit bij klant, installateur én binnen Sungevity”

Installateurs Sungevity

 

Onze installateurs werken volgens de strengste veiligheidseisen

Nadat ik me heb voorgesteld, begin ik met mijn inspectie. Ik controleer altijd de kwaliteit van de producten die de installateur gebruikt. Denk hierbij aan elektrocomponenten die in de meterkast komen en de onderconstructie waarmee de zonnepanelen op het dak worden bevestigd. Deze producten moeten voldoen aan de strenge eisen van Sungevity, die we rechtstreeks uit de NEN 3140 en de NEN 1010 halen. Dat zijn strenge veiligheidsnormen voor zonnepaneleninstallaties die per wet zijn vastgelegd.

Soms komt het voor dat klanten zich zorgen maken over de onderconstructie: waaien de panelen niet van het dak? Dan lopen we samen naar het busje van de installateurs en laat ik ze met het materiaal in mijn handen zien hoe de onderconstructie in elkaar zit. Dan vertel ik dat de onderconstructies die wij gebruiken allemaal gekeurd zijn binnen Nederland voor bepaalde windsnelheden en dus heel veilig zijn. Vervolgens ga ik verder met mijn inspectie: ik check o.a. ook de steigers, de ladders en het busje.

 

Veilige installatie: inspectiebezoek

 

Het aantal mensen dat zonnepanelen wil is verveelvoudigd

In deze functie kom ik ook een hoop uitdagingen tegen. Een van de grootste uitdagingen op dit moment is het vinden van nieuwe installateurs die volgens onze strenge eisen voor veiligheid en kwaliteit kunnen werken. Omdat er afgelopen jaar wereldwijde leveringsproblemen zijn ontstaan met o.a. omvormers, zijn er op dit moment niet alleen minder materialen beschikbaar, maar ook weinig installateurs. Daarbij komt dat het aantal mensen dat zonnepanelen wil verveelvoudigd is door de energiecrisis.

Het is mijn taak om nieuwe installatiepartners te vinden, en dat kan op twee manieren: óf zij zoeken contact met mij óf ik zoek contact met hen. Hoe dan ook vragen we altijd naar hun papieren, certificaten, referenties en foto’s van eerdere installaties. Vervolgens bezoek ik een installatie die ze op dat moment voor zichzelf of een andere partij doen. Dat kun je vergelijken met een sollicitatie of werkstuk. Als dat goed gaat, beginnen we met een aantal proefinstallaties voor Sungevity. Als een proefinstallatie niet aan onze eisen voldoet, stop de samenwerking. Want veiligheid en kwaliteit staan altijd voorop.

 

Veiligheid mag nooit ondergeschikt zijn aan het plaatsen van een zonnesysteem

Over 10 jaar zijn er hopelijk veel meer installateurs die volgens onze strenge veiligheidseisen kunnen werken. Mijn toekomstbeeld voor Sungevity houdt in dat wij de hoogste trede op de veiligheidsladder bereiken, namelijk trede 5 (vooruitstrevend). Nu zitten we op trede 4 (proactief), wat betekent dat we elke dag proactief bezig zijn om de veiligheid en kwaliteit van onze installaties te waarborgen. Binnen de organisatie vertellen we regelmatig over veiligheid, zodat mensen onveilige situaties leren herkennen en zo veilig mogelijk werken. Maar we zijn ook extern hard bezig: we delen kennis met installateurs, adviseren over de producten die zij het beste kunnen gebruiken, en nog veel belangrijker: we gaan dagelijks langs om de veiligheid van onze installaties te controleren. Mijn doel is om vooruitstrevend te worden in de hele zonnepanelenindustrie. Dat het wordt: wil je veilig bezig zijn? Dan moet je het doen zoals Sungevity.