Terug naar Blog

Lange wachttijden voor zonnepanelen: wat is er aan de hand?

Steeds meer mensen verduurzamen hun woning. Vooral zonnepanelen zijn momenteel enorm populair. Als jij je de afgelopen tijd ook hebt georiënteerd op het kopen van zonnepanelen, heb je misschien gemerkt dat de wachttijden op dit moment erg lang zijn. Niet alleen bij ons, maar bij alle aanbieders. In dit artikel leggen wij je graag uit hoe dit komt en hoe Sungevity met deze situatie omgaat.

dakscan zonnepanelen check 1 minuut

Zoals je wellicht hebt gehoord of gezien in het nieuws, zijn er momenteel wereldwijde tekorten aan onderdelen en materialen voor zonnepanelen en is er een groot tekort aan technisch personeel. Hierdoor ondervinden ook wij bij Sungevity problemen met de levering van materiaal – en bij het inplannen en uitvoeren van installaties. De consument is daar helaas helaas de dupe van.

Maar wat is eigenlijk de oorzaak van die lange levertijden en materiaaltekorten, vraag je je misschien af. Wat kan jij nu het beste doen? En misschien nog wel belangrijker: wat doen wij?

 

Waarom zijn de wachttijden voor zonnepanelen zo lang?

Er is niet één simpele oorzaak voor de lange wachttijden aan te wijzen, maar er zijn veel verschillende dingen tegelijk aan de hand. Denk hierbij aan de  (nasleep van de) coronacrisis en schaarste op de arbeidsmarkt aan de ene kant, en aan de andere kant de hoge energieprijzen die zorgen voor een enorme toename in de vraag naar zonnepanelen.

 

1. Zonnepanelen zijn populairder dan ooit

De interesse in zonne-energie was in 2021 al groter dan ooit tevoren, maar door de aanhoudende hoge energieprijzen en de groeiende wens om onafhankelijk te zijn van aardgas, kreeg de vraag naar zonnepanelen de afgelopen maanden nog een extra boost.

Doordat de vraag naar zonnepanelen explodeerde, kon het aanbod de vraag  niet meer goed bijbenen. Dit evenwicht raakte nog verder verstoord door grote problemen met de levering van materialen voor de productie van zonnepanelen en – als gevolg daarvan – een verstoorde logistiek.

 

2. Er is weinig materiaal beschikbaar

Zonnepanelenfabrikanten kampen al sinds het begin van de coronacrisis met grote leveringsproblemen. Door corona en lange lockdowns zijn veel fabrieken tijdelijk stilgelegd. Hierdoor zijn er wereldwijde tekorten ontstaan aan materialen voor de productie van zonnepanelen, zoals silicium, maar bijvoorbeeld ook aan de elektronische chips die nodig zijn voor de omvormers voor zonnepanelen. Het duurt bovendien soms maanden voordat productielijnen weer op volle kracht kunnen draaien. Hoewel in Nederland het normale leven weer grotendeels terug lijkt, worden in China – waar veel silicium vandaan komt – nog met regelmaat strenge lockdowns en andere (reis)beperkingen afgekondigd. Hierdoor komt de productie maar weer langzaam écht goed op gang. Ook zijn er door het tijdelijk afsluiten van havens problemen met het transport naar Europa en zorgt de geopolitieke situatie voor een verdere verstoring van de aanvoerketens. Hierdoor stapelen de problemen zich steeds meer op.

“Als gevolg hiervan stellen leveranciers de levertijden van bepaalde producten soms meerdere keren uit, terwijl wij de installatie dan vaak al ingepland hadden bij de klant. Hierdoor moesten we soms last-minute afbellen, wat natuurlijk ontzettend vervelend is voor onze klanten. Zeker als dit meerdere keren gebeurt”, vertelt Thom, manager van het Solar Installation Team.

 

3. De krappe arbeidsmarkt zorgt voor een tekort aan installateurs

Alsof dit alles nog niet genoeg problemen geeft, leidt de huidige krapte op de arbeidsmarkt ook tot een tekort aan technisch personeel. Hierdoor is het op dit moment een grote uitdaging om onze installatiecapaciteit uit te breiden, hoe graag we dit ook zouden willen.

Tel de de geëxplodeerde vraag en het tekort aan installateurs op bij de vertragingen in de toeleveringsketen en de aanhoudende tekorten aan onderdelen voor zonnesystemen, en je kan niet anders dan concluderen dat de zonnepanelenmarkt onder grote druk staat. Op het moment is het hierdoor zelfs vrijwel onmogelijk om een indicatie van de installatiedatum te kunnen geven.

 

Hoe gaat Sungevity met deze situatie om?

Momenteel nemen wij tijdelijk geen nieuw particuliere klanten aan. Het is onze missie om zoveel mogelijk huishoudens in Nederland en België van zonne-energie te voorzien, maar de lastige omstandigheden in de markt dwingen ons om deze ingrijpende beslissing te nemen. Wij willen huishoudens zorgeloos van zonne-energie voorzien. Het liefst zoveel mogelijk, maar dat mag nooit ten koste gaan van de kwaliteit van onze service. Daarom trappen we nu ook eventjes op de rem: om onze bestaande klanten zo goed en snel mogelijk te helpen, nemen we tijdelijk geen nieuwe klanten aan.

Bij Sungevity proberen we achter de donkere wolken van de huidige marktsituatie de zon te blijven zien: we gaan actief op zoek naar oplossingen, kijken wat er wél mogelijk is en vullen onze voorraad materiaal zo snel mogelijk aan. Zo kiezen we voor andere aanvoerlijnen en vervoeren we materiaal dat wel beschikbaar is per trein in plaats van per schip, werken we steeds meer met zonnepanelen die dichter bij huis worden geproduceerd en hebben we ook onze processen op de huidige situatie aangepast. We houden de situatie nauwlettend in de gaten en doen er alles aan om ervoor te zorgen dat klanten bij wie we nog geen installatiedatum in hebben kunnen plannen zo snel mogelijk gebruik kunnen maken van hun eigen zonne-energie.

 

Vergeet niet: na regen komt zonneschijn

Als je graag wilt overstappen op je eigen zonne-energie, zul je dus nog even geduld moeten hebben. Voorlopig moet je nog wel even rekening blijven houden met wachttijden van maanden in plaats van weken, zoals vroeger. Maar: dit is momenteel bij alle aanbieders zo, dus laat je hierdoor niet teveel afschrikken. Alvast weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Doe dan onze gratis dakscan.

Kijk in de tussentijd ook eens naar andere manieren om je huis verder te verduurzamen. Bijvoorbeeld met een warmtepomp, isolatie, een waterbesparende neveldouche of radiatorventilatoren.

 


Oorspronkelijk gepubliceerd op 26 juli 2022. Laatste update: 28 oktober 2022.

Lees meer over

Weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen?

Doe de dakscan