Terug naar Blog

Generatie Zon: in gesprek met Liz - Corporate Recruiter

Onze Corporate Recruiter Liz zoekt naar kandidaten die goed matchen met de werksfeer, missie en waarden van Sungevity. ‘Ik sta middenin de cultuur. Dat helpt mij om te kunnen zien wie er een goede aanvulling is op Generatie Zon.’

Generatie Zon Liz

Ik heb meer nodig dan een commercieel streven

Voordat ik bij Sungevity kwam, heb ik een aantal jaar gewerkt bij recruitmentbureau’s. Maar mijn gevoel dat ik voor een ander soort bedrijf wilde werken, werd steeds sterker. Ik had meer nodig dan een commercieel streven. Sungevity heeft een duidelijke missie: we willen op alle geschikte daken groene energie opwekken. Deze missie trok mij enorm aan. Bij mijn vorige banen was ik veel bezig met het halen van targets en het zoeken van mensen die ik vervolgens meteen weer uit handen gaf, omdat ze voor andere organisaties aan de slag gingen. Ik vond het jammer dat ik de kandidaten nooit meer zag. Bij Sungevity is dat anders: hier is het resultaat van mijn werk veel tastbaarder, omdat de kandidaten die ik aanneem mijn collega’s worden. Het geeft meer voldoening als ik iemand kan zien groeien, en het is persoonlijker.

 

“Bij Sungevity is het resultaat van mijn werk heel tastbaar, omdat de kandidaten die ik aanneem mijn collega’s worden.”

 

Matchmaker

Je zou kunnen zeggen dat ik een soort matchmaker ben voor Sungevity: ik schrijf vacatureteksten voor onze jobpagina, zoek de juiste kanalen om de vacatures uit te zetten, lees sollicitatiebrieven en interview de kandidaten. Soms moeten we een beetje ‘outside the box’ denken om een vacature zo goed mogelijk in te vullen. Zo maken wij soms gebruik van een soort Tinder voor vacatures. Kandidaten kunnen een vacature naar rechts swipen, en dan kan ik een bericht sturen. De rollen zijn hierbij omgedraaid: als werkgever moet je wat meer moeite doen voor de kandidaat.

De sollicitatieprocedure die daarna volgt, verschilt per vacature. We houden één of twee interviews en organiseren soms ook een assessment. Als er een match is, doe ik de kandidaat een aanbod en zorg ik ervoor dat de eerste dag op kantoor voelt als thuiskomen. Ik ontvang mijn nieuwe collega om half 10 ‘s ochtends op kantoor in ons Café de Zon, neem een foto die we daarna aan de muur hangen (dat is traditie) en geef een rondleiding door ons industriële pand aan het water. Ik loop dan altijd even langs de muur met foto’s van Corporate Kyle Day, een andere traditie van Sungevity waarbij we helemaal strak in pak vieren dat we juist geen corporate zijn.

 

Elke dag wat anders

Het leukste aan mijn baan? Dat het zo veelzijdig is. Als recruiter voor een bureau focus je je vaak op één specifieke functie of branche. Hier bij Sungevity is dat niet het geval: ik zoek stagiairs, teamleiders en alles wat er tussenin zit, en dat ook nog eens voor verschillende teams. Voor elke functie zijn er verschillende eisen, en dus zijn de gesprekken elke keer weer anders. De interviews vind ik het leukst om te doen, zeker sinds dat weer ‘live’ op kantoor mag. Ik haal veel energie uit de interactie met kandidaten. Je leert iemand in een hele korte tijd goed kennen, mits je de juiste vragen stelt natuurlijk. Want dat is nodig om tot de kern van iemands motivatie te komen. Kandidaten vragen vaak aan mij hoe ik het zelf ervaar om bij Sungevity te werken. Ik vertel dan het liefst over de informele werksfeer, de ambitieuze missie en onze waarden, omdat dat in mijn ogen dingen zijn die Sungevity uniek maken.

 

Zien wat anderen (nog) niet zien

In mijn functie moet je soms wat dieper graven om iemands potentie te zien. Een kandidaat die mij heel goed is bijgebleven, is een zeventienjarige jongen die stage wilde lopen bij Sungevity. De kandidaat was erg onzeker en zenuwachtig tijdens het interview, en kon zichzelf daardoor niet echt laten zien. Maar ik kon me goed in hem verplaatsen. Met 17 ben je nog zo jong en onervaren, en dan kan zo’n situatie super spannend zijn. Ondanks het nogal stroeve gesprek hebben we die persoon aangenomen, omdat wij veel potentie in hem zagen. Het mooie aan het verhaal: hij deed het ontzettend goed tijdens zijn stage en is enorm gegroeid in zijn zelfvertrouwen. Hij gaf ons zelfs nog feedback waarin hij zei heel dankbaar te zijn voor de kans die wij hem gaven. Voor dit soort momenten doe ik het!

 

Generatie Zon is open minded, vrij en ambitieus

Naar wie we op zoek zijn, hangt natuurlijk af van de vacature. Maar er zijn een aantal eigenschappen, interesses en waardes die iedereen gemeen heeft bij Sungevity. Het lijkt misschien een open deur, maar een belangrijke gemene deler is de ambitie om je in te zetten voor duurzaamheid. Al moet ik er wel bij zeggen dat dit nooit de enige motivator moet zijn om bij Sungevity te komen werken. Want we zijn óók een commerciële organisatie. Het is dus fijn als je achter ons product staat. Ik had toevallig laatst een gesprek met iemand die solliciteerde voor een functie in ons Marketing & Sales team. De sollicitant had niet veel ervaring met sales, maar was wel heel erg geïnteresseerd in zonnepanelen. En dat telt ook mee! Je moet daarnaast houden van een informele werksfeer met korte lijntjes en weinig hiërarchie. Want dat is hoe wij werken. Kortom: ik zou Generatie Zon omschrijven als open minded, gedreven en zelfstandig.

 

Mentale gezondheid en persoonlijke ontwikkeling staan op #1

Naast mijn rol als ‘matchmaker’ ben ik er met het People & Culture team verantwoordelijk voor dat het goed gaat met onze collega’s en dat ons kantoor een fijne plek is en blijft. Wat dit precies inhoudt? Bijvoorbeeld dat wij de mentale gezondheid proberen te beschermen. Daarvoor werken we sinds kort met een website waarbij collega’s gratis en geheel anoniem kunnen praten met een psycholoog. We hopen dat deze laagdrempelige aanpak helpt om gevoelige onderwerpen te bespreken, zoals stress op het werk of andere problemen. Ook vinden we persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Om die te bevorderen hebben we een trainingsmodule waar collega’s gebruik van kunnen maken. En dan zijn er natuurlijk nog onze feestjes die, naast dat ze gewoon superleuk zijn, ook nog eens zorgen voor de nodige ontspanning en ‘bonding’.

Werken bij Sungevity

Ook bijdragen aan onze missie? Om zoveel mogelijk huishoudens te laten profiteren van de zon, zijn we altijd op zoek naar nieuwe collega’s die ons gezellige, internationale team komen versterken.

Bekijk onze vacatures