Terug naar Blog

Generatie Zon: in gesprek met Partner Installation Manager Mark

Onze Partner Installation Manager (PIN), Mark, begeleidt nieuwe installatieteams totdat ze volledig klaar zijn voor hun eerste project en blijft daarna actief betrokken om de samenwerking met installatiepartners voortdurend te versterken: “Ik zoek installateurs met de juiste kwalificaties en certificaten, bespreek verwachtingen met betrekking tot veiligheid, licht onze werkwijze toe en zoek vervolgens naar mogelijkheden voor verbetering.”

Generatie Zon: in gesprek met Partner Installation Manager Mark

Bouwen aan nieuwe samenwerkingen

Begin 2023 maakte ik intern de overstap van Sales Consultant naar Partner Installation Manager. De zonnepanelenmarkt was booming, en dat betekende dat we meer installateurs nodig hadden om aan de vraag naar zonnepanelen te voldoen. Ik wilde mijn (sales)ervaring inzetten op de plek waar de organisatie er het meeste baat bij had: het aantrekken van nieuwe installatiepartners. Het benaderen van potentiële installateurs stond hoog op mijn prioriteitenlijst als nieuwe PIN Manager. In het begin heb ik tientallen installateurs uitgenodigd voor een gesprek met Sungevity, om te onderzoeken of zij geschikte partners zouden zijn. Het leek op cold calling, een vorm van sales, maar deze keer ‘verkocht’ ik Sungevity als betrouwbare opdrachtgever aan mogelijk geschikte installatiepartners. In het begin was het behoorlijk uitdagend; weinig installatiepartijen namen de telefoon op omdat ze druk bezig waren met installeren. Dat er een flink tekort was aan installateurs voor zonnepanelen, maakte het niet makkelijker!

Meer dan een opdrachtgever

Een tijdje (en heel veel belletjes) later hebben we een aantal geschikte nieuwe installatieteams aangehaakt. Naast woningcorporaties en vastgoedpartijen ontzorgt Sungevity ook haar installatiepartners: wij bieden doorlopende opdrachten, regelen de installatieplanning, leveren de benodigde materialen en bieden veel kennis, advies en begeleiding op het gebied van veilig werken. Dit is waar we voor hen waarde toevoegen. Want stel je voor dat je een installatiebedrijf runt: overdag op het dak staan, ‘s avonds offertes maken en materialen inkopen, terwijl je ook nog scherp moet blijven op veiligheid. Dan heb je het behoorlijk druk. Ik ben ervan overtuigd dat zowel kleine als grote installatiebedrijven profiteren van een opdrachtgever die actief meedenkt en helpt.

Installatiepartners in de startblokken zetten

Ik draag in eerste instantie de verantwoordelijkheid voor het onboarden van onze installatiepartners. Dit betekent dat nieuwe installateurs alle ins en outs van Sungevity leren kennen: van hoe we met bewoners omgaan tot de software die we gebruiken, en natuurlijk onze strenge veiligheidseisen. Ze moeten ook de juiste certificaten aanleveren, zoals VCA VOL en VCA Basis, de training ‘werken op hoogte’, en elektriciens moeten een NEN 3140-certificering bezitten. Daarnaast moeten alle teams de door ons opgestelde veiligheidseisen ondertekenen. Ik zie dit stukje van mijn werk graag als het inpakken van een cadeautje voor de organisatie. Wanneer installateurs beginnen aan hun eerste project, overhandig ik het cadeautje en loopt het operationele contact met name via onze Partner Projectmanager (PPM) en de betreffende Projectmanager. De projectmanagers coördineren de projecten van A tot Z en de PPM staat klaar voor ad-hoc vragen over bijvoorbeeld planning en logistiek. Maar dat betekent niet dat mijn betrokkenheid hier eindigt.

Focus op de grote lijnen

Met voldoende installatieteams voor al onze lopende klussen, is het extra belangrijk om het overzicht te behouden. PIN Managers evalueren wekelijks binnenkomende opdrachten, analyseren de beschikbaarheid van installateurs en wijzen projecten toe aan teams op basis van hun expertise. Daarnaast houd ik me bezig met het vereenvoudigen van processen. Dat houdt bijvoorbeeld in dat ik feedback ophaal bij installateurs over het gebruik van ons nieuwe ERP-systeem waarin zij ook installaties opleveren. Hun feedback is onmisbaar om het werken met dit systeem efficiënter te maken. Maar ook bij de introductie van nieuwe materialen zorg ik ervoor dat installatiepartners op de hoogte zijn. Verder plan ik geregeld evaluaties in met onze partners. Je zou dus kunnen zeggen dat ik me focus op de grote lijnen en de algemene kwaliteit van de samenwerking, als je het vergelijkt met onze PPM en Projectmanagers, die dagelijks in contact staan met installateurs. Als je met verschillende installatiepartners samenwerkt, is het belangrijk om die uniforme kwaliteit te borgen.

Verbetering begint bij jezelf

Om onze samenwerkingen te versterken en de kwaliteit van de installaties te waarborgen, heb ik een scorekaart ontwikkeld waarmee we installateurs elk kwartaal beoordelen op vier gebieden: veiligheid, kwaliteit, financiën en supply chain. Hierdoor wordt duidelijk op welke van de vier gebieden installateurs extra hulp kunnen gebruiken en welke installateurs wellicht niet aan onze eisen voldoen. Vice versa geven wij hen ook de kans om ons als opdrachtgever te beoordelen. In mijn ogen begint verandering bij jezelf, en werkt feedback altijd twee kanten op. Afgelopen jaar ging veel feedback het versimpelen van de registratie in opleveringen via hun tablet. Dat is heel concreet en daar hebben we gelijk iets mee kunnen doen.

Daarnaast heb heb ik onlangs ook mijn VCA-VOL certificaat behaald. Om een sterke relatie te onderhouden met installateurs die experts zijn op het gebied van zonnepaneleninstallaties, is het vanzelfsprekend dat ik goed begrijp waarover ik met hen praat.

Mijn toekomstwens: een 100% veilige sector

Aan het eind van 2023 is de situatie aanzienlijk veranderd; er zijn nu veel meer installateurs beschikbaar op de markt dan aan het begin van dit jaar. Maar in een dynamische markt zoals deze kunnen omstandigheden snel veranderen. Dat maakt mijn werk continu boeiend. Mijn wens voor de toekomst is dat er nooit meer dodelijke ongelukken plaatsvinden in de zonnepanelensector. Helaas zie je dat het nu nog te vaak fout gaat in de sector en dat gevaarlijke situaties zich voordoen. Zeker nu er zo veel installateurs zijn bijgekomen, is het belangrijk veiligheid en kwaliteit te blijven toetsen. Bij Sungevity besteden we veel aandacht aan veiligheid. Dit doen we niet alleen door strikte regels schriftelijk vast te leggen, maar ook door fysiek aanwezig te zijn tijdens installaties en inspecties uit te voeren. Ik hoop dat andere bedrijven dit ook doen, zodat we samen de sector veiliger kunnen maken.

Veiligheid heeft onze prioriteit

Onze ervaringen en inzichten op weg naar een veilige sector bundelden we in een whitepaper. Welke stappen zetten wij richting 100% veilige installaties?

Download de whitepaper