Sungevity in het nieuws

Persberichten en publicaties

Interview Danny Kennedy, oprichter Sungevity, in NRC

Veschenen in NRC Handelsblad Vrijdag 5 oktober 2012 - door Hanneke Chin-a-fo

De toewijding van Danny Kennedy (41) aan zonne-energie begon toen hij als negentienjarige reisleider in Papoea Nieuw-Guinea zag wat een gasproject van BP teweegbracht bij de lokale bevolking. De beloofde aansluiting op het elektriciteitsnet bleef uit, de opbrengst ging naar BP. Kennedy werd activist bij Greenpeace, waar hij de leiding kreeg over de campagne voor groene energie in Californi. In 1996 richtte hij Project Underground op, een organisatie die opkomt voor de belangen van lokale gemeenschappen die schade ondervinden van mijnbouw- en olieprojecten. Sinds 2008 leidt Danny Kennedy de onderneming Sungevity, een van de grotere zonne-energiebedrijven in Californi.

Chinezen maken zonne-energie betaalbaar

Elektriciteit die is opgewekt uit fossiele brandstoffen is onzin, vindt de Amerikaanse ondernemer Danny Kennedy. Steenkool is zonlicht, dat kun je ook direct opvangen met een zonnepaneel.

De tijd dat Danny Kennedy in een ijsbeerpak probeerde om vergaderingenvan oliebedrijven te verstoren, ligt inmiddels ver achter hem. Maar zijn overtuiging dat zonne-energie de wereld moet gaan redden is zo mogelijk alleen maar sterker geworden. De voormalige Greenpeace-activist (41) strijdt nu met andere wapens. Sinds 2008 leidt hij het Californische bedrijf Sungevity, dat zonnepanelen toegankelijk maakt voor mensen die zich geen grote investering kunnen veroorloven. En hij schreef het boek Rooftop Revolution, waarin hij betoogt dat zonnecellen niet langer alleen voor fanatieke milieubeschermers zijn, maar tegenwoordig voor alle huishoudens een rationele economische keuze vormen. Zoals Kennedy het beschrijft, is elektriciteit die is opgewekt uit fossiele brandstoffen de grootst mogelijke onzin. Steenkool is ten slotte ook zonlicht, maar dan vastgelegd in de gefossiliseerde resten van planten die 200 miljoej jaar geleden leefden. Die steenkool moet met veel moeite en milieuvervuiling uit de grond worden gehaald en wordt vervolgens verhit om stoom op te wekken die een turbine kan aandrijven om elektriciteit op te wekken. En dat terwijl je dat zonlicht ook direct kunt opvangen met een zonnepaneel! Kennedydurft zelfs de stelling aan dat zonlicht beter is dan vuur; het levert dezelfde diensten zonder dat we er iets voor hoeven te verbranden.Dus als de lobbyisten van de olie-, kolen en gasindustrie zeggen dat zonnecellen nog niet efficint genoeg zijn, dat de technologie nog niet klaar is, dan antwoord ik: probeer je me in de maling te nemen? Jullie gebruiken zelf de meest inefficinte methode die je kunt verzinnen, zegt Kennedy tijdens een interview eerder deze week in Amsterdam. Bovendien, benadrukt hij dan, de zonneenergiesector in Amerika levert werkgelegenheid op. Er werken nu 100.000 mensen in de sector. Van 2010 op 2011 was er 7 procent groei, terwijl het aantal banen in de gehele Amerikaanse economie toen slechts met 0,7 procent groeide. In de kolenindustrie vallen juist voortdurend ontslagen, omdat die steeds verder gemechaniseerd wordt.

Waar zitten die banen dan precies?

Die zitten in de verkoop, de marketing, de financiering, de installatie en het onderhoud. Daar is drie keer zoveel werk als in de fabrieken waar de zonnepanelen gemaakt worden.

Die fabrieken staan bijna allemaal in China. Is dat geen probleem?

Nee, want de Chinezen hebben ook werk nodig. En het is helemaal niet erg dat zij zonnepanelen in massaproductie hebben genomen, integendeel. Zij hebben ervoor gezorgd dat zonne-energie voor heel veel Amerikanen en Europeanen betaalbaar is geworden. Hoe meer vraag er is naar zonnepanelen, hoe meer werk dat oplevert buiten de fabriek. De Chinese massaproductie heeft een bedrijf als Sungevity mogelijk gemaakt. Sungevity (250 werknemers) is gevestigd in Oakland in Californi. Sinds de oprichting in 2008 heeft het bedrijf 5.000 huishoudens voorzien van zonnepanelen. Omzetcijfers wil Kennedy niet geven, wel wil hij zeggen dat er nog geen winst gemaakt wordt. We zijn bang om te snel te groeien. We moeten leren lopen voordat we gaan rennen. Het bedrijf maakt zonne-energie op twee manieren toegankelijker: het gebruikt luchtfoto۪s en computerprogramma۪s om voor klanten een proefontwerp te maken. Op die manier hoeft er geen mannetje۪ meer het dap op voor de eerste inventarisatie. Verder biedt het klanten de mogelijkheid om zonnepanelen te leasen in plaats van te kopen. Zo hoeven ze geen investering van duizenden dollars te doen, maar profiteren ze direct door de lagere energierekening. Sinds kort werkt Sungevity samen met het Nederlandse Zonline, om voet aan de grond te krijgen in de Europese markt.

Waarom beginnen jullie in Nederland?

Omdat de elektriciteitstarieven in Nederland relatief hoog zijn, waardoor we makkelijker kunnen concurreren met de grote energieleveranciers. De markt is hier nog klein, zeker in vergelijking met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. En omdat het in Nederland relatief makkelijk is om van leverancier te wisselen. In Amerika hebben consumenten die keuze niet, daar hebben ze ̩̩n lokaal bedrijf. Het leidt ertoe dat mensen niet veel over energie nadenken. Maar als ze dat wel doen, beseffen ze meestal dat de situatie hen slecht bevalt. Dat hun stroom waarschijnlijk uit een vervuilende centrale ergens ver weg komt en dat de rekening steeds omhoog gaat.Als mensen eenmaal zonne-energie gebruiken, gaan ze ook zuiniger consumeren, omdat ze bewuster zijn. Ik heb twintig jaar van mijn loopbaan besteed aan het pleiten voor meer efficintie in het energiegebruik, maar het was een mantra die gewoon niet aansloeg. Zodra je een zonnecel op het dak zet wordt energie zichtbaar. Consumenten vinden het fijn om iets tastbaars in handen te hebben. Ze willen graag aan de buren laten zien hoe slim ze zijn en hoeveel geld ze uitsparen. Ze raken al snel een beetje verslaafd. Bij Sungevity kun je via internet inzien hoeveelenergie je opwekt, en dat kun je dan via facebook en andere sociale media aan je vrienden laten zien.

In uw boek vertelt u dat zonne-energie goedkoper wordt dan fossiele brandstoffen. Als dat zo is, is het dan geen tijd om de subsidies op zonne-energie los te laten?

Ja, maar alleen als lle energiesubsidies verdwijnen.In de VS krijgt energie uit fossiele brandstoffen twintig keer zoveel subsidie als energie uit hernieuwbare bronnen, en zonneenergie is daarvan slechts een deel. Daar komt nog bij dat een groot deel van de kosten van fossiele brandstoffen niet wordt meegenomen in de prijs. Het milieu wordt vervuild, mensen krijgen longaandoeningen van kolenwinning, en we hebben duizenden militairen in het Midden-Oosten gestationeerd om onze energievoorziening veilig te stellen. E̩n op de vier Amerikaanse militairen die gewond is geraakt of is omgekomen in Irak of Afghanistan was bezig met het beschermen van brandstofkonvooien.Tegenwoordig is het leger een van de grootste afnemers van zonne-energie in Amerika.

Hoe staat het met uw campagne om zonnepanelen op het Witte Huis te krijgen?

Dat verloopt nogal frustrerend. Minister van Energie Steven Chu heeft vorig jaar toegezegddat het zou gebeuren. Er is een aanbestedingsprocedure uitgeschreven maar daarna is er niets meer gebeurd. Ik denk dat ze het over de presidentsverkiezingen heen willen tillen, zodat Mitt Romney ze er niet om kan aanvallen. Wij willen ook niet dat het onderwerp verder gepolitiseerd wordt. Wij vinden dat zowel Republikeinen als Democraten het voortouw moeten nemen. De meeste Amerikanen willen dat er meer zonne-energie komt. Uiteindelijk zullen de politici volgen wat burgers nu al doen. De belangrijkste stap is dat huishoudens aan de zonne-energie gaan. Van daaruit kan het zich dan verder verspreiden. Denkt u dat burgers uiteindelijk ook de elektrische auto zullen omarmen?Uiteindelijk wel. Nu verkeert de elektrische auto nog in de zogeheten e a r l y - a d o p t e r- f a s e , maar het staat vast dat het steeds aantrekkelijker gaat worden om te rijden zonder de kosten van fossiele brandstoffen. We moeten onszelf wat tijd gunnen om de elektrische auto gebruiksvriendelijker te maken. De komende generaties elektrische auto۪s zullen nog niet perfect zijn, maar dat is niet erg. De beste manier om producten te ontwikkelen is ze in productie nemen. Het is echt een illusie om te denken dat je iets in een laboratorium kunt perfectioneren. Zo ging het met de hybride auto ook niet, en met de mobiele telefoon evenmin.

Stel dat u over 25 jaar met pensioen gaat, hoe ver denkt u dat de wereld dan is met zonne-energie?

Tot nu toe is het potentieel steeds onderschat, dus ik ga er van uit dat we dan ook verder zullen zijn dan mensen nu voor mogelijk houden. Ik denk dat meer dan de helft van de energie uit zonnecellen kan komen. Maar zelfs als het 25 procent is, is dat twintig keer zo veel als nu. Tegen die tijd zullen zonnecellen gentegreerd zijn in gebouwen, en zullen er flexibele varianten zijn die bijvoorbeeld kunnen worden verwerkt in kleding. Tegelijkertijd zullen we ook steeds efficinter met energie omgaan. Het belangrijkste wat we moeten doen is het idee loslaten dat economische groei alleen mogelijk is door steeds maar meer fossiele brandstoffen te gebruiken.

Ontdek hoeveel je kan besparen